SHARE

Публикуваме цялата реч на държавния глава Росен Плевнелиев в новогодишната нощ.

Скъпи сънародници,

Заедно с най-близките си посрещаме новата 2017 г. с надежда и тревога. С надежда за мир и по-добро бъдеще за децата ни. С тревога от извънредната нестабилност и рекорден брой кризи в Европа и по света. Светът изгуби своя баланс и ще отнеме време, докато бъде установен нов, устойчив световен ред в един различен и многополюсен свят. Историята забърза своя ход. Историята се пише пред очите ни. Кой би предположил само преди три години, че граници в Европа ще се местят със сила? Кой би предположил преди две години, че вълна от бежанци и мигранти, търсещи спасение и по-добро бъдеще, ще залее Европа? Кой би предположил само преди година, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз? Големият въпрос днес е кой пише историята – прогресивното човечество, символ на предприемачество, иновации и хуманизъм, или ретроградни сили и популисти, въоръжени с идеологии и похвати от миналото.

На 1 януари 2017 г. ще отбележим десет години от присъединяването на България към Европейския съюз – едно безспорно историческо постижение по пътя на осъществяването на националния идеал, дефиниран от Апостола на свободата – „Да бъдем равни с другите европейски народи“. Днес България е коренно различна спрямо годината, в която започнахме своя европейски път. Оттогава досега нашият брутен национален продукт се утрои. Парите за образование, за пенсии и социални политики, също са три пъти повече. Инвестициите в инфраструктура и енергийна ефективност, в екология и земеделие, в иновации и предприемачество се умножиха многократно. Благодарение на европейската солидарност България се модернизира и променя за добро. Никога досега българите нe са били толкова свободни и интегрирани с демократична Европа. Трябва да продължим да пишем историята на силна България в силен Европейски съюз. Да стартираме нови проекти за интеграция, да гледаме напред, а не назад. Копнежът по минало величие или желанието за силната ръка на лидер, който ще ни донесе просперитет, не са решение. Решението е в силните институции, които гарантират справедливост и правила за всички. Решението е в съзнателните усилия на всеки един от нас да подобрява и надгражда, а не да разваля. Без усилие и посветен труд от всеки, без любов и уважение към ближния, без върховенство на правото националният идеал „за чиста и свята Република“ няма как да бъде постигнат.

Днес България е надежден съюзник в НАТО, доверен партньор в Европейския съюз, добър съсед и приятел с всички в региона. Нашата визия е за историческата трансформация на България и Балканите от поле на интереси на велики сили към интегрална част от обединена Европа. През изминалата година България получи голямо международно признание за балансираната и принципна външна политика, която водим. Посрещнахме президентите на десет държави – членки от Европейския съюз, с които заедно търсихме решения за бъдещето на Балканите и Европа. Имахме изключително успешно председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, като зададохме свързаността, сигурността и намирането на общо решение на миграционната криза като основни приоритети на Балканите. България приключи успешно и своето председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Никога досега България не е търгувала толкова много с Балканите и Европейския съюз, никога досега броят на туристите не е бил толкова голям. Никога досега толкова много държавни и правителствени ръководители не са посещавали страната ни в рамките на една година. Никога досега не сме били толкова свързани, интегрирани, с обща перспектива и общ хоризонт за демократично развитие. Осъзнаваме, че кризите, независимо дали е миграция, тероризъм, финансова или друга, минават отвъд нашите граници и само заедно можем да противостоим. Само заедно можем да гарантираме своята сигурност и енергийна независимост, само заедно представляваме и пазар, достатъчно голям за стратегически инвеститори и фабрики на бъдещето. Само заедно можем да бъдем фактор на глобалната сцена. Затова всеки, който тръгне да изолира България в тясно националните граници и работи за слаб и разделен Европейски съюз или позиционира България като нестабилен, пасивен и проблемен член в периферията на съюза, не работи за постигането на националния идеал. Нека вървим по избрания от будителите и възрожденците път към Европа, достойно, с високо вдигната глава.

Скъпи сънародници,

Щастието и демокрацията не са крайна спирка. Те са начин на пътуване. Човешките права и свободи не се инсталират, те се спазват. Върховенството на правото се отстоява ежедневно и от всеки. Залисваме се по силни лидери и популисти. Силата обаче е нетрайна, докато мъдростта и добрината са непреходни. Добре е да дадем път на политиците с морал и достойнство, които отстояват принципни позиции и общочовешки ценности. Относно доходи и инфраструктура нека се почувстваме като европейци, но и да действаме като европейци, като подкрепим европейските ценности за мир, човешки права и свободи и върховенство на правото. Да добавим стойност, като помогнем на нашето европейско семейство, което днес е в беда. Кризите са факт, но е факт също така, че нашите доходи и просперитет зависят от това какво произвеждаме, колко сме образовани и ефективни, зависят от доброто име и репутация на България и българите по света. В светлината на предстоящото българско председателство на Европейския съюз трябва да покажем най-доброто от България на Европа и света.

Скъпи сънародници,

Коледните и новогодишните празници са време за обновление, време, в което всеки от нас се обръща към детските си мечти с упование в силата на доброто. Нека топлината на домашния уют и обичта на близките ни изпълнят с вяра да вървим напред с отворени сърца и чувство за житейска мисия. Да възродим и укрепим любовта в душите си и съхраним желанието си за справедливост. Нека не пестим усилия за мир между хората и в страдащия от конфликти и неправда днешен свят. Да загърбим езика на омразата и да дадем път на разбирателството, което да се превърне в здрав мост между децата ни, за да живеят в хармония.

Като добри и отговорни хора искаме в нашето общество състраданието, съчувствието, вярата в доброто да се множат. Случилото се след трагедията в Хитрино, когато мнозина сънародници приеха чуждото страдание като свое, ни изпълва с увереност, че сме на прав път и че около нас има много достойни примери за подражание и вдъхновение.

Ние, българите, сме народ с древна и славна история. Посрещаме и битките, и празниците заедно през вековете. Заедно сме и днес в новогодишната нощ, заедно гледаме с увереност напред към по-доброто бъдеще, което сами ще изковем.

Нека новата година донесе на всички българи, където и да са те по света, здраве, мир, надежда и благоденствие!

Честита нова година!

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.