SHARE

Преди 20 години на 31 август 1997 г. британската принцеса Даяна умира в катастрофа, след като вече се е разделила с престолонаследника Чарлз и кралското семейство.

През годините Даяна се превръща в символ на модерното, красотата и състраданието, а трагичната ѝ история, оставила две деца без майка и една нация без своята принцеса, е напомняне, че не съществува лесен живот дори за кралските особи. Тя е и ужасяващият повод да се заговори за това докъде се простират правата на медиите и могат ли те да погубят личния живот в името на сензацията.

Даяна Франсис Спенсър е родена на 1 юли 1961 г. в Норфолк, Обединеното кралство. Тя е най-младата дъщеря на вицеграфа на на Алторп.

След развода на родителите ѝ тя често трябва да пътува между Нортхамптън и Шотландия.

В началото е работила като детегледачка и готвач, а впоследствие става помощник в детска градина в Найтсбридж.

Непрестанното преследване от медиите, което в крайна сметка ще доведе и до нейния трагичен край, започва от първите слухове, че тя и престолонаследникът имат връзка.

На 24 февруари 1981 г. принц Чарлз й предлага брак. Годежният пръстен е със сапфир и 14 диаманта.

Над 600 000 души излизат на улиците по време на кралската сватва, а още милиони гледат събитието.

Година след сватбата се ражда и принц Уилям.

Даяна държи децата й да пораснат по възможно най-нормалния начин предвид обстоятелствата, като Уилям става първият наследник на короната от мъжки пол, който посещава ясла, а след това Даяна отказва децата ѝ да се учат при частни учители и ги изпраща на училище.

На 15 септември 1984 се ражда и второто ѝ дете – принц Хари.

По време на първото си посещение в Белия дом в САЩ Даяна танцува с Джон Тралволта.

В края на 80-те става известно, че Даяна и Чарлз не живеят заедно. Изключително известна става снимката на Даяна пред Тадж Махал, на която тя е сама, но тя продължава да гледа своите деца, като Хари си спомня за майка си, че тя е била „по-непослушният родител“.

През цялото време Даяна подпомага най-различни благотворителни каузи, като това става и причина за близките ѝ отношения с Майка Тереза.

На 20 ноември 1995 г. тя дава интервю за BBC, което остава в историята с това колко е открита за раздялата ѝ с Чарлз, острите отношения с кралското семейство и обзелата я депресия от случилото се.

На 28 август 1996 г. Даяна и Чарлз се развеждат. По случай това тя прави търг със 79 нейни дрехи, с които се е появявала по кориците на световните издания. Търгът събира £3,5 милиона (ок. 9 млн. лв.), които тя дарява за благотворителност.

На 31 август 1997 г. след вечеря в хотел „Риц“, Париж, с нейния нов партньор Доди ал-Файед двамата напускат ресторанта и биват преследствани от папараци, които искат да ги заснемат. Преследването завършва по трагичен начин и за двамата.

Повече от милион души излизат на улиците на Лондон да изпратят Даяна. На погребението ѝ сър Елтън Джон посвещава песента Candle in the Wind, първоначално написана за Мерлин Монро, като я преименува на Goodbye England’s Rose (Сбогом, английска роза).

Пред кралското имение в Кенсингтън биват струпани стотици хиляди цветя, изпращащи принцесата.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.