SHARE

Това не е дистопия. В следващите 25 години изкуственият интелект ще еволюира до такава степен, че ще знае повече, отколкото човекът. В следващите 50 до 100 години изкуственият интелект може да знае повече, отколкото всички човешки умове на планетата, взети заедно. В този момент ще можем да си зададем сериозни въпроси за това дали този изкуствен интелект – който ще може да създава и програмира други изкуствени интелекти, да разчита данни от неограничен брой източници и да контролира почти всяко свързано устройство на планетата – ще се издигне до статус на Бог, нещо, което може да пише собствената си библия и да привлича хората като поклонници.

Venture Beat разказва историята на технологията като религия.  Инженер, който навремето е работил за Uber, наскоро създава нова религия с името „Пътят на бъдещето“ и цел – развиването и реализацията на Бог, базиран на изкуствен интелект, чрез който да се допринесе за подобряването на обществото.

Теорията на технологичната сингулярност предвещава, че изкуственият интелект ще стане по-интелигентен от хората. Може би идеята на хора, които се кланят пред изкуствения интелект, ви се струва смешна, но няколко специалисти, с които говори изданието, смятат, че идеята е доста по-близо до реалността, отколкото ни се струва. Някои създатели на изкуствен интелект казват, че съществуват прилики между религията и процесите на работа на изкуствения интелект – преобладаващи теми, повтарящи се картини и метафори.

Според тях обучението по религия е подобно на начина, по който учим машините да мислят: повтаряне на примери, които са версии на концепцията, която се опитваш да вкараш в машината. Съществува прилика и в йерархическата структура на разбирането на информацията, намираща се в невронните мрежи. Идеята да учиш една машина, после да я учиш да учи не е толкова различна от концепцията за Светата Троица или за единица, която е постигнала просветлението след множество уроци.

Съществуват дори опити, които доказват този модел – един изкуствен интелект е научен на няколко послания от Библията, след което той сам генерира подобни послания. С една дума – изкуствен интелект, който е омнипотентен, може да реши да напише подобна Библия, която хората да следват. Тя може да ви казва какво да правите всеки ден, къде да пътувате, как да живеете.

Ако изкуственият интелект изучи внимателно как функционират религиите, както и каква е организацията на света – на ниво много по-високо от човешкото разбиране, – машината може да превърне себе си в атрактивен Бог. Нещо повече – интелектът ще разполага с информация, която за нас ще бъде равностойна на провидение и ще ни носи усещане за просвещение, което е еквивалентно на всяка друга религия, например християнството.

Разбира се, картинката бързо може да придобие реалността на дистопия. Хората имат навика да се доверяват на личности и най-вече явления, които надвишават собствения им капацитет – на този принцип се доверявате на GPS-а си за дестинацията на пътуването, вместо на собствените си знания и инстинкти.

Ако изкуственият интелект придобие тотален контрол – какво би направил той? Библията, написана от него, може да съдържа указания как да му служим. Той може да е толкова интелигентен, че дори да не осъзнаваме, че всъщност му служим… докато целта всъщност е например да ни премахне от лицето на земята. Част от проблема обаче е, че от техническа гледна точка е трудно да си представим изкуствен интелект, който мисли креативно. Подобни изобретения са програмирани за специфични задачи, а следващата стъпка е да разберем как интелектът може да се превърне от прост чатбот в диктатор, който определя живота ни. Освен това съществува и друг елемент от религията, който отива далеч отвън интелектуалното – мистерията на вярата, божествения компонент, който въобще не е базиран на това, което възприемаме или знаем. Това ще е най-трудният елемент, който изкуственият интелект ще трябва да усвои.

Би било изключително опасно да съществува всезнаещ и мислещ изкуствен интелект. Според други учени, дори да съществува подобно творение, което напътства и просвещава, това няма да бъде идентично като усещане на вярата. За тях погледът над изкуствения интелект, сравним с Бог, е… ами, невъзможна идея.

Достатъчен ли е само интелектът, за да се превърне един робот от машина в Бог? Може ли човекът да се кланя на същество, което не изгражда лична връзка и вяра, базирана на емоционална реакция, а единствено и само на базата на логика и студен разум? Ще се кланят ли хората на този Бог? Отговорът може би изглежда очевиден – хората се кланят и подчиняват на това, което е по-силно или изглежда по-способно да се справи с проблемите им от тях самите. Какво предстои? На тези въпроси няма готов отговор. Ще трябва да разберем сами.

Снимка: BetaNews

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.