SHARE

Това е страната, в която хората чакат с месеци да съзерцават цъфнали вишни, хранят душите си, засищат се с мълчание и следват ритуал дори за качването в градския транспорт. Страната, известна навсякъде с традиции, дисциплина и хай-тек, е също начална точка на някои от най-интригуващите и иновативни тенденции на световната сцена. Дръжте се, защото едно от ключовите имена на Япония от световна културна карта пристига в България.

Име, което световните музеи отдавна помнят наизуст. Човек с поразителна енергия, с космическо въображение и нужните умения да го изрази чрез видео- и светлинни ефекти. Артист, преминал граничните застави на философията, физиката и драматургията. И хореограф, който скоро ще видим за първи път в България – на 6 и 7 октомври в Пловдив, в рамките на фестивала за съвременен танц ONE DANCE WEEK.

Това е Широ Такатани, един от основателите и впоследствие ръководител на легендарния артистичен колектив Dumb Type.

Той ще представи в Пловдив многопластов и доста сложен технически спектакъл. „Хрома“ синтезира танц, театър, мащабни графики и визуални ефекти, за да ни провокира да се замислим как виждаме и разбираме света около нас. Като фалшиво огледало, като оптическа илюзия, като стара снимка? Или пък екран с висока резолюция, където малки цветни пиксели заместват истинската материя, плът, емоции. Лъжат ли очите ни студените устройства? Или ние сами отказваме да срещнем реалността, втренчени в дигиталното й копие?

Освен че черпи вдъхновение от музиката и литературата, от Саймън Фишър Търнър до Дерек Джарман, „Хрома“ включва философски разсъждения за цветовете, сенките и мрака от Аристотел до Гьоте. И не само.

Спектакълът представя историята и темите, които за последните 30 години вълнуват Dumb Type – един от най-интересните колективи в областта на изпълнителските изкуства. Това са климатичните промени, зависимостта на хората от технологиите, влиянието на оптиката и цветовете, социалната апатия, борбата с ХИВ/СПИН, ослепяването, разбира се, и традиционното японско уважение към природата и т.н.

Всичко започва преди 30 години в Киото, когато група студенти от местната Академия по изкуства – актьори, танцьори, музиканти, архитекти и други – поставят началото на дигитална революция на съвременната културна сцена, където днес технологиите са новото нормално. Нещо повече, техните пърформанси и инсталации вкарват неподозиращата публика в изцяло нови „територии“ отвъд класическите правила за създаване на изкуство, за драматургия, сценография, сюжет и т.н.

Зад специалните ефекти и графиките стои именно Широ Такатани, който има и доста интересна самостоятелна кариера, основно в колаборации. Той създава светлинните ефекти за скулптурите от мъгла на световноизвестната художничка Фуджико Накая, заснема лед от Северния полюс, обръща внимание на планктона в отделна инсталация и работи в тясно сътрудничество с композитора и носител на „Оскар“ Руичи Сакамото.

Роден през 1963-та година, Такатани първоначално е увлечен от фотографията и способността й да улавя моментите. Той обаче иска да улови времето, а в средата на 80-те съществуващите технологии му дават възможност да го направи.

За него казват, че отвежда зрителите „отвъд видимото“, там, където не просто не са стъпвали, но дори не могат да си представят. Като контейнери с вода, където се прожектират образи. Като вълни, прииждащи перпендикулярно на брега, и разпадащи се пейзажи. Или 3D интелигентен фонтан, в който водните капки образуват думи и така предават послание.

Широ Такатани не си служи с технологиите като самоцел, а като средство – въздействащо, изумително, поглъщащо, за да повдигне общочовешки теми, които нямат срок на годност. Природата, климатичните промени, самотата, подмяната на истината –  това са въпроси, които докосват всекиго по всяко време.

 Гледайте „Хрома“ на 6 октомври и на 7 октомври от 19:30 часа в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Спектакълът е част юбилейното издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.