SHARE

Българите ще платят близо милион лева обезщетения за нарушение на човешките права на граждани от властта. Защото когато радостта от краткотрайния сеир приключи, гражданите плащат за неработещата държава. 

Така за 20 години ходене по мъките собствениците на „Синята къща“ в Пловдив ще получат рeĸopднo oбeзщeтeниe oт 462 000 евро и 675 евро за разноски.

Другите присъди – за неадекватни процедури срещу полицейски служител от страна на властите, лоши хигиенни условия в затворническо общежитие в Кремиковци и лоши условия в място на задържането на три деца (лоши условия на задържане? колко познато и навременно звучи…) – може да видите тук. 

Но да не се натоварваме излишно. Да посрещаме с усмивка и пред телевизора абсурдите на българския сюрреализъм. Разбира се, няма гаранция, че утре държавата няма да удари именно нас – както се е случило с продавача на вестници, писал до редакцията на сатиричния вестник „Прас-Прес“.

От редакционната поща на ПРАС-ПРЕС:"Здравейте, "невъзпитани" прас-пресовци,………Днес един много честен и хрисим,…

Публикувахте от Christo Komarnitski в 18 април 2018 г.

 

„В завладяната от мафията държава вече има проблем и да се говори, дори когато си министър на външните работи и заместник министър-председател. Проблем да проявяваш дори елементарна човечност и да коментираш очевидни неща. България 2018 г.“, коментира преподавателят по право в СУ Христо Христев по повод безумната реакция на главния прокурор Сотир Цацаров на изказването на министъра на външните работи Екатерина Захариева относно прекрачените граници при ареста на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева.

Разбира се, главният прокурор е прав. Все пак в неговата държава хората не бива да задават много въпроси. По този повод с него е съгласен и шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, който казва на журналистите, че виждат „мираж“ в отговор на техни въпроси относно ареста. Клипът може да гледате тук. 

"Мираж" било, разбирате ли.Петчасов мираж пред Спортната палата. Това не мога да го преглътна.Това нагло, самодоволно…

Публикувахте от Maria Spirova в 18 април 2018 г.

По този повод днес в редакцията на „Терминал 3“ останахме силно притеснени от мощта на държавата и решихме, че за да не бъдат изпратени КОНПИ, спецпрокуратурата и какво ли още не, а и за да спестим средства на българския данъкоплатец, ще си мълчим.

Няма да ви кажем например, че Волен Сидеров похвали Москва за положените грижи за Крим. Вече сме говорили за жестокото погазване на човешките права в Крим, което прави изказванията на Сидеров не просто грозни, а и антихуманни. Няма да зададем на Волен Сидеров въпроса дали би желал окупаторите да се пренесат и в България – не защото ни е страх, а защото ни е ясно, че отговорът е положителен. Официалната позиция на България, както и на ЕС е, че не признава референдума в Крим и анексирането му и го смята за неделима част от Украйна. По тази причина и заради сепаратисткия конфликт в Източна Украйна бяха въведени санкции срещу Москва.

За да не клатим стабилността, няма да споменем за майката, която 13 години протестира и се бори за детето си с увреждания, за да емигрира в нормална държава, където да живее щастливо. Напротив – ние ще затвърдим стабилността и ще кажем, че сълзите на премиера, който най-накрая разбрал и се трогнал, компенсират липсата на държавни политики и адекватни реакции. На фона на поредния протест на родители за деца с увреждания – вижте историята тук. 

За това, че полицай бе ранена тежко по време на футболно дерби, заради което в европейска държава се затваря центърът на столицата, също няма да кажем и думичка. Кървавата драма бе нужна, за да се досетят МВР и ММС, че футболното хулиганство не се решава с осигуряване на централна зона за произвол. Разбира се, те и не смятат, че трябва да има санкции за отборите и тяхната публика – интересът клати феса, а министрите не са вчерашни. Те разчитат на съдействието на агитките – същите, които хвърлят бомби по пазителите на реда. Разбира се, ние няма да говорим по тази тема. 

Че България отново търси да мине тънко лице в лице с нови европейски регулации – нито дума. Вместо да се търсят алтернативни и иновативни решения, както прави цял свят, ние ще кандидатстваме за дерогация на въглищните централи (отклонение от новите завишени екоизисквания – бел. ред.), които да продължат да работят. 

А повече от половината българи разчитат най-много на Европа – което също ще си остане между нас си. Най- големите проблеми според българите са безработицата, околната среда, политиките за младежта. Но мълчи, сърце!

Защото за корупцията също не бива да говорим. Например не е редно да питаме защо министерството на европредседателството е най-непрозрачното ведомство. На сайта му липсва информация за вътрешни правила, правилници, наредби, инструкции, предаде в. „Сега“. Правосъдното министерство пък води класацията на абсурдните откази по Закона за достъп до обществена информация, като дори не е предоставило годишния си отчет с данни колко искания по закона са били отправени, по колко от тях е имало отговори и по колко откази. Разбира се – както подобава, всеки път, когато някой се осмели да каже нещо по темата, го обвиняват в уронване на престижа. Това направи и ресорът на Лиляна Павлова. Затова ние мълчим и галим престижа с пауново перо.

Съветваме министър Захариева да поеме нашата мълчалива офанзива – особено след като Сотир Цацаров и Пламен Георгиев координирано й размахаха пръст да си гледа работата. 

И финално – няма да ви кажем нищо за поредната демонстрация на непознаване на българските ценности, която Бойко Борисов успя да направи, твърдейки, че историята на културата на България е руска – а западната ориентация било друго решение. Съветваме, разбира се, с най-голяма благост и смирение пред властта, премиерът да плаче повече и да говори по-малко. А защо не и да си припомни ценностите на будителите, които възраждат България такава, какво тя трябва да бъде. 

Защото, разбира се, според премиера за Русия има презумпция за невинност… а за собствените му граждани, сред които и кметът на „Младост“, има други неща! Шампанско и сълзи!

Източник: „Медиапул“

А по света, където хората си позволяват разни волности като свобода на словото, демократични ценности и човешки права, без дори да са се консултирали с Главнияевакуация в Берлин заради неексплодирала бомба от Втората световна война ще затвори района на централната железопътна гара в германската столица. Самата гара, както и болници и сгради, намиращи се в близост, ще бъдат евакуирани.

Дори Саудитска Арабия започва да се демократизира, откривайки първото достъпно за обществеността кино. Високопоставена делегация беше сред зрителите, които гледаха американския филм „Черната пантера“. Въпреки забраните саудитците гледат холивудски филми и телевизионни сериали от години, а частните прожекции са обществена тайна. Знаем, че ако главният прокурор Сотир Цацаров можеше да се докопа поне до едно кресло в арабската страна, тези своеволия нямаше да минават току-така.

Снимка: Капитал

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.