SHARE

Темата на тазвечерния бюлетин съвсем лесно може да се обобщи в една банална фраза: „Тука е така“.

Така си е и сме си свикнали – държавата ни се крепи на средствата на Европа, докато гладно поглъща всеки бизнес, който ѝ хареса. Днес Европейската комисия потвърди този факт, заявявайки, че държавните фирми в България носят риск за публичните финанси. Задълженията на фирмите, в които държавата има дял, възлизат на 17% от БВП на страната. Двете големи железопътни компании имат дългове в размери на 2.6% от БВП. Причините са ясни на всички ни: липса на ясни обосновки за държавна собствност, оскъдна надзорна рамка, липса на финансова насоченост, липса на отчетност, назначения без конкурси, липса на прозрачност, липса на стандарти…

За никого не е тайна, че „Обединени патриоти“ са партия с националистическа политическа реторика, която обаче обслужва чужди интереси. Днес Волен Сидеров потвърди този факт с изказването си, че Русия отчита положителна промяна в енергийната си политика, откакто неговата коалиция с Валери Симеонов и Красимир Каракачанов е на власт. Сидеров се похвали, че само българската делегация от всички страни е приета в Държавната дума, а Волен и съпартийците му се срещнаха с депутати от комисията по външна политика ден след сламените избори в страната. Повече четете тук.  

И докато благодарение на България енергийната политика на родина мать процъфтява, стана ясно, че почти половин България не може да поддържа дома си топъл. Средната стойност за Европа е 8%. В момента газифицираните жилища в страната са под пет процента, съобщи зам.-министърът на енергетиката. От тези 40% българи, които не могат да си позволят топлина, едва 7500 домакинства могат да бъдат подпомогнати финансово за преминаване към отопление на природен газ. Неспособността на държавата да улесни транзита от отопление на въглища към газифициране отговаря и за замърсяването на въздуха в страната. Темата продължава тук. 

Странно е, че още си говорим за това. Странно е, че протестите утихват. Странно е, че държавата продължава да се скатава. Но тук живеем и сме свикнали – при нас е така. БНБ също отказа да отговори на министъра на околната среда и водите Нено Димов кой е собственикът на компанията  „Юлен“, която е концесионер на ски зоната над Банско. Сагата е уморителна, случващото се с Пирин е недопустимо, но абсурдите в България са ежедневие. Какви са последните изказвания на министър Димов вижте тук. 

Странно е и че още говорим за АЕЦ „Белене“ в една ера, в която технологиите обещават различно бъдеще, към което развитите държави вече гледат устремено. За пореден път – този път бивши енергийни министри и шефове на АЕЦ „Козлодуй“, както и различни политически сили и енергийни, ядрени и икономически експерти – призоваха държавата да не прибързва с проекта, тъй като няма задълбочен анализ, нито ясна оценка какво струва той на данъкоплатеца. Те посочват, че държавата е в абсолютно административно нарушение, а атомната електроцентрала се лансира от лобистки интереси. Подобни проекти трябва да бъдат придружени с основна обосновка, както и че Министерството на енергетика дължи на обществото актуална информация за процесите. Вижте още тук. 
А ако случайно днес не сте получили своята доза „Гарантирано от ГЕРБ“ ето какво се случи тази събота и неделя с блок 262 в „Надежда„, чиято чисто нова дреха по държавна програма рухна и по чудо не взе жертви.

Междувременно за трета година държавата ще инвестира близо двадесет милиона лева в европейските схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, пише „Детски дневник“. Идеята е българските деца да получават здравословна храна в училище, като по думите на екксперта от фонд „Земеделие“ Игор Георгиев през изминалата година 456 хил. деца са се хранили с продукти по тази схема, а над 90% от училищата в страната са част от програмата. Припомняме, че родители от фондация „За храната“ алармираха миналата година за случващото се в училищата, показвайки как изглежда седмичното меню на децата им. Какво се случи – вижте тук. 

Борисов продължава да обещава пари от държавния бюджет, като не е ясно в каква законова рамка е неговото еднолично раздаване на средства. Борисов също така продължава да се крепи на власт с абсурдните си изказвания за решения на проблеми, които за близо десетилетие на власт така и не успя да разреши. За едно обаче е прав. Че „като си счупиш джантата и пукнеш гумата – да говорим за европейска интеграция, Европейски съюз, европейско председателство… Последното, което минава на хората през акъла, е това“. Да, България е всичко, но не и европейска страна, г-н премиер. Но тука е така и ние сме свикнали. Обещайте ни нещо хубаво, а ние ще повярваме.

Защото днес ви разказахме какво се случва с онези полицаи, които всъщност решават да си свършат работата в България. И как накрая се оказва, че гражданите са онези, които трябва да ги защитават. Но тука е така. И историята на полицай Петров го доказва. 

Други новини от деня:

Искрица надежда – днес граждани спасяват щъркели, които поради ниските температури са с обледени крила. Какво да правите в такъв случай – вижте тук. 

Проверка в БНТ, bTV и „Нова“ поради реклами на хазарт, като агресивната реклама на хазарт в ефира, в гледаемо време – включително и от деца – е сериозен проблем в страната.

Проучване на „Медиапул“ показа как Министерството на правосъдието работи по-бързо по идеи, които Сотир Цацаров лансира, и спира работа по такива, които той не подкрепя.

Британия и ЕС постигнаха сделка по напускането на страната от съюза. 

А от компанията за медийни анализи „Перспептика“ изготвиха доклад, публикуван от АЕЖ, който показва прилики в пропагандата покрай Истанбулската конвенция и антидемократичната такава.

По света – български туристи пострадаха при катастрофа в Египет, като около 20 души са пострадали вследствие на висока скорост. Става въпрос за фрактури и охлузни рани, съобщава външно министерство. 

Украйна поиска европейски санкции срещу Герхард Шрьодер, като според външния министър е важно да се санкционират онези, които рекламират режима на Путин извън границите на Русия. Павло Климкин заяви, че Шрьодер е най-големият лобист на Кремъл в света. Вижте повече по темата тук. 

И за финал –  „Медиапул“ предлага превод на материал на Андреа Палашано от Франс прес, в който тя разказва какви са икономическите предизвикателства пред руския президент Владимир Путин. Той ще трябва да се справи с липсата на работна ръка, ниската пенсионна възраст, чието вдигане е свързано с демографския спад в страната, липсата на инвеститори, липсата на диверсификация в икономиката и ниска производителност.

Снимка: bTV 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.