SHARE

Дефиницията на абсурдната кражба изглежда така: докато на столичани строят завод за горене на отпадъци, който ще влоши значително качеството на въздуха им, общината ще ползва част от финансов ресурс на стойност 65 милиона лева от Европа, за да подобрява качеството на атмосферния въздух. 

Не разбрахте? Ето пак – милиони левове за създаване на завод, който замърсява въздуха ви, и милиони левове за програма, която го прочиства. Или смет за сливи, които ще бъдат обрани, разбира се, от управляващите.

По първата тема вече сме говорили – тук. Що се отнася до европроекта за подобряване на качество на въздуха, той бе сервиран на народа от Нено Димов и ще предлага закупуване на печки за отопление и пелети, заменяйки твърдото гориво, което е сериозен източник на замърсяване. И ако мислите, че само софиянци са се минали – не. Пловдивчани няма да получат пари за чист въздух, нищо че имат едно от най-влошените качества на въздух в страната. Още по темата. 

Междувременно стана ясно, че на 30 май в хотел „Балкан“ МОСВ организира представяне на анализи и мерки за въздуха. Участниците и обществото отново са в неведение, защото никакви документи не са предварително изпратени, обявяват граждани.

Протестът срещу инсталацията за горене на отпадъци ще бъде на 28 май, а повече може да научите тук. 

А как изглежда приемането на закони, за да се блокират определени процедури – като тази срещу изграждането на магистрала през живописното Кресненско дефиле? Ами ето така – управляващите приемат закон, ограничаващ правото на граждани и организации да обжалват, а днес ВАС окончателно решава магистралата да минава през дефилето, като това не може да бъде обжалвано по никакъв начин. Добре дошли в България, пожелаваме ви приятен престой. 

Какво ли представлява корумпираната антикорупция? Вероятно като КОНПИ, която щяла да проверява още месец дали депутатът Делян Пеевски е в конфликт на интереси като собственик на медии, който в качеството си на депутат пише закони за медиите. Да, това определено не е достатъчно ясно и красноречиво само по себе си твърдение.

А как си представяте съюз, но без съюзници? Може би руските автори от „Независимая газета“ ще ви помогнат със следния цитат: „София не подкрепи инициативата на Румъния да формира в Черно море постоянна флотилия на НАТО и не експулсира нито един руски дипломат след опита за отравяне на Скрипал във Великобритания. България отложи покупката на нови изтребители от някой свой съюзник в НАТО, но затова пък поднови преговорите с Москва за ремонт на МиГ-овете си на стойност 40 милиона евро.“ Според – както всички знаем – напълно „свободните“ руски медии България се е държала тъй отговорно, ограничавайки връзките си с Русия, без да е получила обезщетение от Запада.

Гаварит Масква, 1984 г.: “Нито една централа в света не се намира в толкова сложна сеизмична обстановка като АЕЦ…

Публикувахте от Terminal 3 в 25 май 2018 г.

 

Да, така е – никакви обезщетения. Само някакви си милиарди евро субсидии (от които, ако не беше крадено като за последно, по съветски, може би щеше да е останало доста повече у нас), шансове за развитие, опазване на интересите на държавата пред руския „Газпром“, свобода на движението и абсолютно зачитане на българския суверенитет (поради което и катастрофалните резултати, причинени от свободно избирани агенти, пожарникари и сие) и привилегията да бъдем част от най-развитата общност на едни от най-развитите държави в света… Ех, друго си беше по байсталиново време, когато нямаше нищо, но беше от сърце!

А какво означава да кажеш нещо, но да не казваш нищо? Премиерът Борисов обещал да се моли за папата и го помолил той да се моли за него. Папата следял внимателно „борбата за мир, развитието на инфраструктурата и всичко останало“ в София, каквото и да означава това. Не можахме да преценим кое е изказването на деня, тъй като прочетохме и думите на президента Румен Радев по повод празника на българската култура, че „правописът е първият урок по демокрация, защото в него всяка буква, всеки символ има своя смисъл и място, а голямата буква е само първа сред равни“. То и по време на петилетките всички си имаха място, а доста големи букви бяха първи след уж равните. Та, каквото и да означава това. Интерпретацията оставяме на вас, а ние продължаваме да се опитваме да си представим как точно главата на Римокатолическата църква следи изграждането на магистрала „Струма“ и третия лъч на метрото.

Успокоителното е, че пълните безсмислици не са запазена марка на България. Държавниците в САЩ продължават да се молят на Бог престрелките в училищата да спрат след поредния инцидент, сякаш са избрани на база най-голям брой ритуални химни и молитви за единица време и не разполагат със законови инструменти и властта да решат проблема. А президентът Тръмп разочарова всички свои фенове, които вече си бяха закупили юбилейна монета с неговия лик и този на Ким Чен Ун. Президентът на САЩ отмени срещата между двамата, но вероятно се е сетил за монетите, тъй като преди няколко часа заяви, че тя може би все пак ще се състои.

Ако сте англофони може да направите интерактивния тест на „Ню Йорк Таймс“ дали военните удари могат да спрат Северна Корея. Предупреждаваме ви, че не е особено забавен. 

И въпреки абсурдите в други светове законът все пак е над всичко. Американският режисьор Харви Уайнстийн, доскоро гигант в империята Холивуд, се предаде на властите днес след обвинения за сексуален тормоз и изнасилвания. Междувременно Австралия и Нидерландия обвиниха Русия в съучастничество в свалянето на самолета MH17 през 2014 г., като Австралия ще очаква финансови компенсации. Повече за това ви разказахме тук.

"НЕ СМЕ НИЕ!"Bobi Hotm

Публикувахте от Васил Данов в 25 май 2018 г.

 

Снимка: News.bg 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.