SHARE

Григор Димитров спечели мача с полуфиналиста от „Уимбълдън“ (2013 г.) – поляка Йежи Янович в спор за място на 1/4-финалите на Sofia open с 4:6, 6:3, 7:5.

Останалите новини от България изглеждат все повече като „предизборна хроника“, а ние умишлено нямаме такава, затова ще ни е все по-трудно да отсяваме онези, които са наистина значими за нашия „Вечерен бюлетин“.

Оказа се, че прокуратурата е прекратила дело за ремонта на тунела „Ечемишка“ през есента на 2016 година. То се е водело от 2011 година и e за изплатен аванс в размер на 2.4 млн. лв. по поръчка за ремонт на свързана с ДПС фирма, която е трябвало да обезопаси тунела „Ечемишка“ на автомагистрала „Хемус“, съобщава в. „Капитал“, цитиран от „Дневник“. В крайна сметка нито парите са върнати, нито има ремонт, нито има виновен. Още през 2015 година тунелът, в който миналата неделя загина 64-годишна жена, след като върху автомобила й падна лампа, е бил обявен от държавата за опасен. Държавата обаче бездейства, а след това през годините е имало няколко подобни инциденти, от които е имало ранени хора, коментира изданието.

След като напоследък от няколко партии изказаха критики към работата на синдиците на КТБ, днес те публикуваха списък на физическите и юридическите лица и размера на техните кредити, по които има просрочени задължения, научаваме отново от „Дневник“.

Синдиците посочват, че срещу тези, които са получили значителни суми от банката и отказват да ги възстановят, са предприети всички допустими от закона действия с цел възстановяване отпуснатите от банката кредити. Въпреки предприетите действия длъжниците не погасяват доброволно задълженията си и продължават да извършват действия, включително и прехвърляне на активи към трети лица. Освен това някои от тях създавали фиктивни задължения към трети лица, с които затрудняват действията на банката по принудителното събиране на дължимите кредити и попълването на масата на несъстоятелността. Изненадани? Прокуратурата? Защо ли питаме…

Почистващите снега фирми в София са глобени с 1 466 370 лева за периода от 20 декември 2016 г. до 17 януари 2017 г. Това става ясно от отговора на столичния кмет Йорданка Фандъкова до общинския съветник Стефан Марков, съобщава „Медиапул“. Шест са отговорнитe за снегопочистването в столицата фирми. Това са консорциумите „Титан София Център 1“, „Титан София Изток 1“ и „АЕС-Х Груп“, както и частните фирми „А.С.А. България“ и ЗМБГ и общинската „Чистота-Искър“. На тях не им е платено за некачествено извършени обработки на пътната мрежа, непочистени подходи към подлези и непочистени спирки на градския транспорт, става ясно от отговора.

Отново от „Медиапул“ научаваме, че Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърля искането на партията на Николай Бареков „България без цензура“ да бъде регистрирана за участие в предстоящите изборите с името „Движение презареди България“. ЦИК е заседавала три часа по казуса. Партията на евродепутата се регистрира като „България без цензура“, но заявява, че в бюлетината иска да бъде изписано името „Движение презареди България“. Към пълния пакет с документи екипът на Бареков е приложил протокол от решение на Софийския градски съд, в което се казва, че формацията сменя името си. Седемдневният срок за обжалване обаче изтича на 9 февруари. Според членовете на ЦИК протоколът няма юридическа сила и допускайки подобна регистрация, „ще бъдат вкарани в заблуждение избирателите”. Решението подлежи на обжалване в тридневен срок пред ВАС.

Взрив в атомна електроцентрала във Франция, но без „масова“ опасност, „инцидент“ в Сирия, при който руски руски самолет е стрелял по погрешка по сили на турската армия в района на сирийския град Ал Баб и е убил трима войници, а 11 са ранени, и оставката на румънския министър на правосъдието, предложил скандалното постановление, причинило протестите, са основните международни новини, които намираме за важни днес.

Взрив избухна на площадката на строяща се ядрена мощност в АЕЦ „Фламанвил“ в Северозападна Франция около 11 ч. българско време в четвъртък, съобщиха световните медии, цитирани от „Медиапул“. Петима души са били обгазени в пожара, който е бил потушен бързо. Състоянието на пострадалите не е сериозно, обяви собственикът на атомната централа „Електрисите дьо Франс“. Изобщо не може да става въпрос за радиационно замърсяване, но от съображения за сигурност е била спряна работата на единия от двата работещи блока на ядрената централа в Нормандия, съобщиха от префектурата на департамента Манш.

В същото време кандидатът за президент на Франция Еманюел Макрон обяви, че ако бъде избран, ще се придържа към ангажимента на настоящото правителство за намаляване на дела на ядрена енергия до 50 процента от енергийния микс до 2025 г., съобщава БНР, като цитира световни медии. Вероятният президент на Франция добавя и че до 2022 г. ще затвори всички ТЕЦ-ове, които работят с въглища. Той смята също да забрани проучванията за газ и петрол във френски води и още в началото на мандата си да обяви търг за производство на 26 хиляди мегавата енергия от възобновяеми източници. Към момента ядрените централи осигуряват около 67 на сто от електричеството във Франция, а въглищните централи – само около 1 процент.

„Боен самолет на Руската федерация, изпълняващ въздушна мисия срещу цели на ДАЕШ, по погрешка е взел на прицел сграда, в която са се намирали членове на турската армия, при което са загинали трима наши храбри другари по оръжие, а 11 са били ранени, единият тежко“, се посочва в изявлението на въоръжените сили, цитирано от турската частна телевизия НТВ, цитирана от „Медиапул“. Руският президент Владимир Путин е изразил пред турския си колега Реджеп Тайип Ердоган съжаление за инцидента и е изказал съболезнования на турската страна, посочва още телевизията.

Румънският министър на правосъдието Флорин Йордаке съобщи, че е подал оставка, съобщи Ройтерс, цитирана от „Дневник“. Малко преди това той каза пред журналисти: „всичко, което съм сторил, беше законно“. Агенцията припомня, че оставката е била очаквана след дните на протести, които се оказаха най-многолюдните поне от 1989 г. насам. Те бяха срещу указ, декриминализиращ определени видове корупция. Именно Йордаке внесе правителственото постановление, одобрено в късните часове на миналия вторник, без да присъства в първоначалната официална програма на заседанието на министрите.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.