SHARE

Желанието на програмния директор на БНТ Емил Кошлуков в него да не се появяват „политически лица срещу властта“ в „Денят започва с култура“ и от културно предаването да се преориентира към лайфстайл предизвика силни реакции и масово възмущение.

Днес е насрочен протест пред сградата на БНТ на ул. „Сан Стефано“ 29 от 11:30 ч. за оставката на Емил Кошлуков и в подкрепа на предаването.

Споделяме реакции на едни от лидерите на мнение в социалната мрежа:

Нели Огнянова

ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА

Появиха се публикации за натиск върху предаването Денят започва с култура  по БНТ. Почеркът (да намалим говоренето) е познат. Информацията за натиск както винаги е труднодостъпна, но въпросът е принципен. Заради обществената мисия на БНТ и по примера на колеги написах до адреса, който е предоставен за зрители.

Аудиторията в нужда се познава.

*

gledam@bnt.bg

Според правото на Европейския съюз обществените радио и телевизия в държавите от ЕС са пряко свързани с демократичните, социалните и културните потребности на всяко общество, както и с необходимостта от запазването на плурализма в медиите.

Борбата за европейското ни бъдеще е борба за култура. Предаването “Денят започва с култура” е предаване в Българската национална телевизия за култура, културни събития и културна политика – в изпълнение на мисията, определена в правото на ЕС.

Идеи за олекотяване, разчупване, по-малко говорене, отпадане на дискусионните форми и поставяне на изисквания за рейтинг като условие за съществуване на утвърдено предаване като “Денят започва с култура” не могат да се обяснят иначе освен с неразбиране на същността на обществената телевизия и смисъла й или – по-лошо – с намерение да отпадне едно утвърдено пространство за културни дебати.

Надявам се и членовете на Обществения съвет на БНТ   да защитят обществената мисия на БНТ и предаванията, чрез които тя се реализира.


Александър Кьосев

Тази работа е сериозна. Искам да изкажа ясно солидарността си с предаването „Денят започна с култура“ и с неговия екип. Това е безобразие, Кошлуков!
Моля, подкрепете ме.

P.S. Посъветваха ме, за да има смисъл този протест, да си пращаме мнението на омбудсмана на БНТ и на мейла на телевизията
https://www.bnt.bg/bg/c/ombudsman
https://www.bnt.bg/bg/p/telefon
Призовавам всички, които искат да протестират, да направят така.

***

 

Ето писмото, което написах на омбудсмана на БНТ, г-н Иван Такев
Уважаеми г-н Омбудсман на БНТ,
Уважаеми г-н Такев,
Драги Иване,
Обръщам се към Вас, за да подкрепя предаването „Денят започва с култура“ – в настоящия му формат, с настоящия му екип. Това предаване е една от малкото останали автентични институции на българската култура, то синтезира новини, разкази, визуални материали и дискусии, изработило си е бърза реакция и критерий за важните събития, обсъжда своевременно актуални въпроси на българската културна сцена, допускайки широка палитра от художествени прояви, традиционни и авангардни, както и разнообразни творци, изпълнители, критици, коментатори, експериментатори. То дава демократичен достъп на различни гледни точки и осигурява телевизионно време на критичността, творчеството, поддържайки високо летвата на вкуса. Без съмнение то има авторитет и гледаемост сред водещи творчески гилдии, творци, изпълнители и публики, а освен това изпълнява неоценима синтезираща информационна задача. Накратко – то е важно, ключово. Не позволявайте да му се пречи, защитете един авторитетен телевизионен форум, който би трябвало да е гордост за БНТ. С уважение: Александър Кьосев


Евгений Дайнов

Аз пък пратих следното на мейла на БНТ-то на републиката; можете да ползвате:
Подкрепям напълно начина, по който се води любимото предаване „Денят започва с култура“ – едно от предаванията, което напълно съответства на мисията на една обществена телевизия. Възмутен съм от гаулайтерското поведение на Кошлуков, чието място не е в телевизия, която издържаме с данъците си и от която очакваме обективна информация, подкрепа за високата култура и облагородяване на публичните нрави.


Тео Ушев

Всичко, което се случва с българската култура в последните седмици, всъщност е огледално отражение на реалното състояние в тази държава. И то е: кючек и чалга. От хората, занимаващи се с изкуство, се очаква да мятат салфетки и да свирят на ушенце на политическата каста. Докато тя замезва.


Владимир Тодоров, аниматор, чийто последен филм е в шортлистата за номинациите на „Оскар“

Името ми няма кой знае каква тежест, но все пак и макар и отдалече, заставам изцяло зад „Денят започва с култура“ и БНТ такава каквато беше досега! Кошлуков, сбъркал си адреса, моето момче… там няма място за „Биг Брадър“.

***

Научавам, че г-н Кошлуков е открил отговора на въпроса, който тормози развлекателната индустрия от времето на самото ѝ създаваме. А именно… „Какво искат да гледат хората?“. До ден днешен лидерите на тази индустия си блъскат главите в търсене на този отговор и така и не го намират. Стив Джобс се доближи донякъде, предполагайки, че публиката не знае какво точно иска, но очаква да бъде изненадана. Признавам, че и аз, след почти тридесетгодишно скромно присъствие в тази индустрия, нямам идея каква е формулата. Затова не ми остава нищо друго, освен да сваля шапка на „Владетеля на рейтинга“! Поклон и респект!


Ружа Смилова

Днес – протест в подкрепа на журналистите от БНТ и „Денят започва с култура“ и срещу опитите за ролитически натиск. Оставка!


Ралица Ковачева

Гледам „Денят започва с култура“ – културен слот, БНТ1 и подкрепям екипа и философията на предаването. Дискусиите в студиото са едни от малкото в тв ефира, които оправдават името на жанра – дискусия значи образовани хора обменят мнения и аргументи по важни въпроси. Ако БНТ иска да го направи по-добро – да му отпусне средства, хора и техника, за да има повече заснети материали, включително от страната и чужбина. Да направи и „Денят завършва с култура“ даже, както и „Събота/неделя време за култура“.


Владо Левчев

Обществената телевизия не може да става заложник нито на политическите интерси на едни или други, нито на пазарните принципи (лайфстайл тематика, висок рейтинг и т.н.). Разбира се, че чалгата винаги ще има по-висок рейтинг от операта и симфоничната музика! Дори в САЩ в обществената телевизия (PBS) няма и реклами и преобладават културни и образователни предавания. Макар че сериозните вестници например (които не са обществена медия) се издържат с реклами, защото жълтите вестници имат далеч по-висок тираж – простотии, клевети и чалга се продават далеч по-добре от сериозните новини и културните предавания. Не знам кой и как определя „високия рейтинг“ (когато не става дума за реалити шоу, а за културно предаване!), но моите любими предавания по БНТ са „Денат започва с култура“ и „Панорама“.


Георги Пламенов Илиев

Днес [вчера – бел.ред.] отидох и подкрепих спонтанния протест на Vaso Gurov срещу цензурата и потъпкването на свободата на словото в БНТ, защото смятам, че когато е застрашено основно право, нямаш право да си безучастен.
Утре [днес – бел.ред.] сутрин в 11:30 – пак там.


Чавдар Николов, Терминал 3


След огромната реакция от предаването „Денят започва с култура“ на БНТ също излязоха с позиция: 

Във връзка със случващото се през последните дни в Българската национална телевизия и по-конкретно с възникналите принципни различия между екипа на „Денят започва с култура“ и програмния директор на БНТ1 сме длъжни да изразим и нашата позиция:

Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората. Такова е и предаването „Денят започва с култура“, което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 –
Емил Кошлуков. Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето защо заявяваме:

• Не защитаваме интересите на нито една партия – каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти.
• Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа.
• Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии.
• Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че
“Денят започва с култура” ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото.

Екипът на „Денят започва с култура“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.