„Зелена вълна“ – Как ще управлява Макрон след изборите в неделя

„Зелена вълна“ – Как ще управлява Макрон след изборите в неделя

SHARE

Френският президент Еманюел Макрон обеща да отдели нови 15 милиарда евро за една по-зелена икономика, предаде Ройтерс. Новината идва часове след втория тур на местните избори в страната, на които зелените отбелязаха исторически пробив и оглавиха редица големи градове – сами или в коалиция с леви партии.

Колкото и да е рано за окончателни изводи, се вижда, че Зелените са спечелили близо шест пъти повече гласове в сравнение с предишните местни избори през 2014 г.

Кметовете на Гренобъл, Лион, Бордо и Страсбург са само част от 16-те кметства, спечелени от Зелените. Заедно с левицата те печелят също и Рен, Нант, Вильорбан, Руан и Монпелие. Социалистката Ан Идалго остава кмет на Париж с подкрепата и на Зелените.

В понеделник Макрон заяви, че ще задвижи по-бързо зелените политики във Франция и че вече е готов да свика референдум през 2021 г. за поправки в конституцията, ако парламентът го позволи. Промените биха включвали текстове, свързани с климата.

С това френският президент отговори на предложенията на Гражданския съвет за климата, който той беше установил в отговор на протестите на „жълтите жилетки“ – бунтовете, които започнаха от недоволство от ниския стандарт на живот, но прераснаха в съпротива срещу самия президент и неговата линия за реформа в икономиката.

„Предизвикателствата пред климата изискват от нас да направим повече“, каза президентът в градината на Елисейския дворец. Той не се позова на резултатите от изборите в неделя, на които неговата партия LaRem не успя да спечели в нито един голям град. Сега Макрон е оставен без локална подкрепа, а му предстои да подаде заявка за втори мандат на предстоящите през 2022 г. избори. 

Четете още по темата на svobodnaevropa.bg

SHARE