SHARE

Преди три десетилетия ученият на НАСА Джеймс Хансен свидетелства пред Енергийната комисия на Сената в САЩ, предупреждавайки страната, че глобалното затопляне е на път да промени климата на планетата, пише Axios.

В периода 30 години преди откритията на Хансен повърхността на Земята е по-гореща с по-малко от  0.2°F от средните стойности за ХХ в. През последните 30 години планетата е претърпяла близо шесткратно температурно увеличение.

Прогнозните температури на Хансен не са абсолютно точни, тъй като той предвижда малко по-високо ниво на затопляне, отколкото наблюдаваме в момента, но над двадесет климатични учени потвърждават пред Axios, че като цяло изводите му са точни.

На 23 юни 1988 Хансен дава три основни аргумента:

  • Планетата се е затоплила.
  • Толкова много, че температурните тенденции почти със сигурност се дължат на парниковия ефект, който е причинен от газови емисии като въглероден диоксид и метан от изгарянето на изкопаеми горива.
  • В резултат летните горещи вълни и други екстремни метеорологични явления ще зачестяват.

„Парниковият ефект е констатиран и в момента променя климата ни“, казва Хансен. По време на представянето на заключенията му 1988 е на път да стане най-горещата година в историята. Оттогава рекордът е счупен още шест пъти – през 1990 г., 1998, 2010, 2014, 2015 и 2016 г.

  • В интервю с „Гардиън“ тази седмица Хансен направи мрачен обзор на последните трийсет години. „Всичко, което направихме, се свежда до това да се съгласим, че има проблем“, казва той. „Не сме осъзнали какво е нужно, за да го разрешим.“

Несигурността често е цитирана като причина да не бъдат адресирани климатичните промени, но колкото повече стоим безучастни, толкова по-трудно ще бъде да съкратим емисиите и да избегнем огромни последствия.

Климатичният учен от Университета на Флорида Андреа Дътън, казва пред Axios:

„Истинският дебат е относно решенията и мобилизирането на социалната и политическата воля за действие спрямо информацията. Решението да не се действа е само по себе си избор, и то такъв, който не може да поправим по-късно. Времето за действие винаги е сега. Защото колкото по-дълго чакаме, толкова по-лоши ще бъдат последствията.“

Относно графиката: Глобусите сравняват средната температура на повърхността на Земята за период от 30 години преди и след откритията на Хансен, които се отнасят за средната температура на планетата от 1901-2000 г.

Данните, използвани за създаването на графиката, са свалени от Института на НАСА за космически изследвания „Годдард“. Температурата на повърхността е от GISS анализи, докато данните за океанската температура идват от NOAA. Радиусът на сливане е поставен на 1200 км. Графиката в движение може да видите тук. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.