SHARE

В началото на годината министър Николина Ангелкова тържествено обяви, че от от 1 февруари 2016 г. ще функционира специален номер, на който всеки руски турист ще може да получи информация на цената на един градски разговор, за всичко, което го интересува, касаещо престоя му в България – туристически услуги, безопасност, здравеопазване, пътна инфраструктура. Номерът е 0700 20 991. На него в момента любезен оператор дава съвети на руски език.

Някъде в тържествените помпозни думи потъва обещанието на министъра, че до месец ще има и туристически линии на английски и немски. Шест месеца след това, в разгара на летния сезон, такива линии все още няма. „Руснаците са сред най-многобройните чуждестранни туристи в българските летни курорти и за нас като администрация е много важно да създадем най-добрите условия и да стимулираме повече техни пътувания към страната ни“, казва министър Ангелкова. Всичко това не може да не ни радва, защото ние приветстваме всички туристи и бихме искали всички те да се чувстват добре в родината ни.

Но за да разберем дали наистина руските туристи са сред „най-многобройните“, както твърди министър Ангелкова, трябва да погледнем данните от Националния статистически институт. В тези данни няма емоция и чувства. В тях руските туристи, посетили страната ни, се нареждат на седмо място от всички страни в света или около 5% от всички през 2015 година. Челното място е за Румъния – 1 499 854 (около 17% от всички). На второ място е Турция с 1 237 841, следват Гърция с 1 024 527, Германия с 826 142, Македония с 506 052, Сърбия с 501 091 и на седмо място се нарежда Русия с 493 989 (около 5% от всички). Общо за 2015 г. страната ни е посетена от 9 316 625 туристи, от които от Европейски съюз – 5 243 221, а от други европейски страни – 3 105 221.

ANGELOKOVA NE PTICA STATЗащо министър Ангелкова поддържа руски информационен номер, пренебрегва туристите от други държави, които са в пъти повече и не спазва обещанието си за английски и немски такъв, може би има логично обяснение. Аз, обаче, не го виждам. Виждам само, че цифрите говорят едно, а емоциите и чувствата на министъра очевидно трептят на руска честота и говорят друго, макар че един министър не трябва да се води от тях, а от сухите цифри и данни, които показват, че руснаците не са сред най-многобройните чуждестранни туристи, не са даже в челната тройка – румънците са три пъти повече от тях, а тези от малка Македония – почти двойно. Но румънски туристически телефон няма. Не се планира и да има. Възниква въпросът кое налага поддържането на линия за руските туристи, които са на 7 място по брой на туристи в България? Защо имаме празни обещания за немски и английски, а румънска линия не се обсъжда? Изобщо, руските номера в страната нямат край. А голяма част от тях са поддържани от министерствата, които все още се водят български, въпреки, че някои министри май са го забравили.

На снимката: Министър Ангелкова позира пред възстановка на посрещането на ослепените Самуилови войници на фона на винил за Траянови врата
Снимка: Министерство на туризма