SHARE

Международната разследваща организация OCCRP, направила разкритията по „Досиетата от Панама“ и „Досиетата Парадайз“, направи обзор на това как се финансира кампанията на руския президент Владимир Путин.

Интересното е, че за разлика от предишни години тази спонсорите на кампанията, събрали 400 млн. рубли (7 млн. щ.д.), са в голямата си част анонимни, навярно част от средствата идват от държавния бюджет, а друга от лица, за които дори не е ясно дали са руски граждани.

Макар Путин да води кампанията си като независим кандидат, то партията му „Единна Русия“ е един от спонсорите, но останалата част от средствата са набрани от 22 фондации, като лицата, които стоят зад тях остават анонимни.

Тази потайност е новост за руския президент – през 2012 г. огромна част от приходите са идвали от руски олигарси и техните бизнеси. Една от възможните причините за случващото се тази година е, че голяма част от спонсорите се притесняват да не попаднат под санкции затова, че захранват кремълския режим. Но дали са единствено те и дали са единствено руснаци остава мистерия.

По пътя на парите разследващите репортери на OCCRP откриват няколко от „обичайните заподозрени“ – Генадий Тимченко, един от най-богатите олигарси, роднини на Андрей Воробьов – губернатора на Москва, и Ирина Шойгу – съпругата на военния министър Сергей Шойгу.

Също част от фондациите, спонсорирали Путин, са получавали  по-рано субсидии от държавата и държавните предприятия.

Голяма част от фондациите са регистрирани със седалище в офиси на партията „Единна Русия“ и не изглежда да имат благотворителна или друга обществена дейност, освен да спонсорират политическия проект на Путин.

Нито една от фондациите не е публична и не е предоставила документи за своите финанси, макар по закон да са задължени да публикуват отчети всяка година.

Председателят на една от фондациите Олег Полозов цинично отговаря на въпрос на OCCRP за липсата на отчети: „Нужно ли е това? В множество традиции не е прието да се биеш в гърдите, че си направил добро.“

Въпросът е дали изобщо правят нещо различно от това да финансират кампаниите на руския президент. Олга Шабалина, председателка на друга една от тези фондации, е също така и служител на „Единна Русия“.

„Не съм работила за „Единна Русия“ от 2015 г. прехвърлих всичко на… Нека прекратим този разговор“, казва тя, макар седалището на фондацията ѝ да се намира в офис на „Единна Русия“.

Пропагандната машина на Кремъл често роптае срещу „чуждестранните фондации“ и как те финансират неправителствена дейност по света. Иронично е, че за разлика от повечето „чуждестранни фондации“, които са прозрачни във финансирането и дейността си, именно руските организации са напълно потайни.

А какво се крие зад тях – дали единствено незаконно държавно финансиране или донорите на Путин биха повдигнали много въпроси за неговите зависимости – остава загадка.

Цялото разследване на OCCRP можете да прочетете тук. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.