SHARE

Опозицията след дни на размисъл и мисловно напрежение стигна до „бурна“ реакция, че трябва да се обжалва решението на ЕК, с което се глобяват БЕХ и дъщерните дружества. Опозиция, та дрънка. Прави впечатление, че „ентусиазмът“ на Нинова беше дисциплиниран от „енергийното“ лоби.

Първо, нямат никакъв шанс в съд да оспорят решението на ГД „Конкуренция“ . Нарушението е консумирано, доказано и необратимо. Само ще похарчим още милиони за „честта на Прици“ и за да се потисне информационно историята. Историята не може да се промени. Това, че през 2015 година нещата могат и да са други – макар че и там има „трески“, няма отношение спрямо минали периоди.

Това, че днес БТГ имало над 30 клиента, е бутафория – повечето от тях регистрираха свръхскромни количества, за да демонстрират пред ЕК „диверсификация“, но реално големи количества няма. Монополът на „Газпром“ през „Булгаргаз“ е неоспорим. Днес имам анализ по темата.

А това, че данъкоплатците и потребителите нямало да пострадат, това е нахално.

Дори да приемем, че ще стане за сметка на „непреразпределената“ печалба, финансовият ефект върху самите дружества – върху бъдещите приходи и печалби /оттам постъпват данъци/ и тяхната капитализация /държавата не е нещо друго от данъкоплатците/, е безспорен.

Второ, всички дружества, особено „Булгаргаз“, което е в тежко финансово положение, просто няма откъде да „допринесат“ солидарно, примерно да плати една трета от глобата. Тогава тежестта ще трябва да се поеме от БЕХ.

Достатъчно е да се проследят ключовите параметри на трите дружества за последните години – като равнища на дълг, капитализация, инвестиции, за да видите, че държавната част от енергетиката влиза в колапс и фондът енергийна солидарност става все по-необходим. А това е извънпазарно субсидиране от потребителите. Твърдението, че нямало отношение към интересите на данъкоплатците и потребители, е некоректно и предвид на ефекта на глобата върху капитала на дружествата. Ако утре се продадат три дружества – частично или изцяло – ще получим образно казано един лев, вместо десет, защото някой междувременно е издънил капитала му.

Само за последните десет години капиталът на БЕХ се срина повече от два пъти, а беше над десет милиарда лева?! Това пак ли няма отношение към интерестите на потребителите и данъкоплатците?!

Малко по-голямо уважение към хората няма да е излишно.

SHARE
Член на УС на Центъра за балкански и черномоски изседвания, Управляващ партньор на „Иновейтив Енерджи Солюшънс", блогър, Почетен председател на Българския икономически форум, Координатор, Софийско Бизнес Училище. Бивш посланик на Република България в Русия.