SHARE

За да бъдем точни по казуса Делян Добрев – подаването на оставка е част от битка, които различни крила в ГЕРБ, свързани с външни групи, водят. Цветанов също се опитва да играе с Пеевски, но основната линия на сътрудничество на Корпулентния минава през Борисов. Добрев не само заема много силни позиции в енергетиката – много по-силни, отколкото реалният му статут в ГЕРБ позволява.

Още когато Цацаров повдигна обвинение срещу него – знаех, че това е станало с изричното съгласие на Борисов. Там пропуск или недоглеждане не може да има.

Още по време на служебното правителство се опита да играе самостоятелно чрез своите хора – не са само шефът на БЕХ и новият министър Николай Павлов, но и срещу назначения също на ГЕРБ и Теменужка Петкова. Стигна се до репресии, но Добрев предпочете да сподели, че „нямало друг начин“.

Изглежда, Пеевски е изпаднал в немилост в навечерието на важни за енергетиката решения, които предстоят през есента. Неговите хора в енергетиката бяха поставени по ключови места, чрез които той на практика управляваше сектора, и то в степен, далеч над възможностите на министъра.

Грешката му: че си помисли, че подкрепата на Цветанов и партийните организации е достатъчна. ГЕРБ е просто проводник на решения, които се взимат извън нея.
Йончева се възползва от удобно подадена топка, но тя е миманс. Сега Цветанов се опитва да го реабилитира чрез масова подкрепа от партийните организации. Късно.
Битката в ГЕРБ продължава. Защото няма място за всички в Ноевия ковчег. Пеевски е запълнил достатъчно място в него.

Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора с негово разрешение. Заглавието е на редакцията на „Терминал 3“. 

SHARE
Член на УС на Центъра за балкански и черномоски изседвания, Управляващ партньор на „Иновейтив Енерджи Солюшънс", блогър, Почетен председател на Българския икономически форум, Координатор, Софийско Бизнес Училище. Бивш посланик на Република България в Русия.