SHARE

От началото на идващата седмица ще започне отзоваването на руски дипломати в Европа. Поне 10 държави ще бъдат сред първите, направили подобен ход, след Британия. От Times of London съобщиха, че страните членки, които ще предприемат мерки срещу Русия заради химическата атака срещу британската държава, ще бъдат до двадесет.

Мярката не е просто дипломатическа, а и контраразузнавателна. Сред дипломатическия персонал на Русия има множество достатъчно разпознаваеми шпиони и агенти, оказващи влияние върху приемащите държави.

И макар Европейският съвет да прие единодушно, че не съществува „друго възможно обяснение“, освен че атаката е извършена от Руската федерация, то има и страни, които няма да предприемат ответни действия. Сред тях е и България, като премиерът Борисов посочи следния довод:

„Оттук нататък действително очаквам в следващите седмици доста бързи ескалации на напрежението, защото много държави ще започнат и те да отзовават своите посланици…“

– Ами ние?

„Аз казах: „Докато съществува високата степен на вероятност, а нямаме доказателства не можем да преминем по този въпрос“. Казах, че сме в коалиция и надали ще постигна съгласие с коалиционните партньори. А и вие знаете, че след посещението на руския патриарх настроенията в България никак не са в тази посока. Така че, като се прибера, ще разговарям с колегите, но тревогата ми не само че не е отминала, но тя вече става и много материализирана като факти.“ (Запазен е дословно изказът на българския премиер).

В думите на Борисов има няколко противоречащи си позиции.

На първо място, как така съществува „висока степен на вероятност“, а няма „доказателства“? Освен това добре известно е, че на Европейския съвет доказателства са били представени.

Британските власти са представили лабораторен анализ, който е категоричен, че нервнопаралитичното вещество, използвано при атаката, е от рода на химическите оръжия, разработени в СССР. Русия, също така, има история с поръчаните от държавата убийства. Сергей Скрипал е преследван от властите в Русия, а последващото нежелание на Кремъл да си сътрудничи с Лондон ясно показва, че първите имат какво да крият в архивите си за производството на химическо оръжие в СССР, а после и в Русия.

На второ място, причините Борисов да не иска да предприема мерки лавират от „няма доказателства“ през „коалиционния партньор не го иска“ до „руския патриарх ни беше на гости“. Последно кой е валидният аргумент? 

Доказателства, както разбрахме, има, а и лично Борисов се е подписал на Европейския съвет под думите: „Съгласни сме с правителството на Обединеното кралство, че е силно вероятно Руската федерация да е отговорна и че няма друго възможно обяснение„.

Остава въпросът с „коалиционния партньор“. Нима казаното от Борисов трябва да ни наведе на мисълта, че външната политика на Република България се ръководи от Красимир Каракачанов и Волен Сидеров? 

Тук не става въпрос за идеологически убеждения, а за реакция пред ужасяващо нагла атака с химическо оръжие, използвано на европейска земя, в една от държавите членки.

„Това, което се случи във Великобритания, е ясно, че е невиждано досега“, заяви френският президент Макрон. „Това е агресия срещу сигурността и суверенитета на съюзник, днес член на Европейския съюз, която ни задължава да отговорим.“

Германският канцлер Ангела Меркел бе също толкова категорична и заяви, че са нужни допълнителни мерки, отвъд отзоваването на руския посланик към ЕС, каквото решение взе Европейският съвет.

За България е доста срамно да застава на подобни позиции. Не само защото е председател на Съвета на ЕС и не само, тъй като има историческа обвързаност с покушенията в Британия (убийството на Георги Марков от Държавна сигурност с помощта на КГБ, използвайки т.нар. „български чадър“). Българският премиер очевидно иска да заема водеща позиция в европейската външна политика. Той активно прокарва инициативата за интеграцията на Западните Балкани в ЕС, а утре ще проведе среща между Ердоган и ЕС във Варна.

Неспособността му да заеме твърда позиция по водещия за Европа въпрос в областта на сигурността, при това с оправдания от сорта на „руският патриарх ни бе на гости“, е признак на изключителна слабост. Тази слабост принизява България и затвърждава старата ѝ слава на руски сателит.

SHARE