SHARE

Британският медиен регулатор Ofcom е започнал седем разследвания срещу флагмана на руската пропаганда Russia Today – RT.

Регулаторът разследва медията дали e нарушила правилата за безпристрастност и обективност в предаванията си, особено след отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал в Солсбъри миналия месец.

От Ofcom уточняват, че и преди са наблюдавали нарушения в медийните стандарти от страна на RT (общо 15 от 2012 г. насам), но понастоящем се наблюдава пик на „сериозни, системни и продължаващи нарушения на стандартите“, които могат да доведат до заключението, че медията не може да продължи своето излъчване.

„Повечето нарушения – особено сериозните – са свързани с предавания, свързани с руската външна политика и нарушения в изискването за безпристрастност. Нарушенията са регистрирани за Либия (2011, 2012 г.), Сирия (2012, 2013 и 2014 г.), Украйна (2014 г.), Турция (2016 г.) и НАТО (2016 г.).

Най-големият брой нарушения [до тази година] и най-многото сериозни нарушения бяха през 2014 г.“, уточнява регулаторът. 

„След събитията в Солсбъри наблюдаваме значително увеличение на предаванията, които изискват образуването на разследване за нарушения на медийния кодекс. Открихме седем нови разследвания.“

Разпространителите на телевизията „Новости“ могат да загубят правото си да излъчват в Обединеното кралство, предупреди Ofcom. Говорител на регулатора уточни, че резултати се очакват „възможно най-рано“.

Сред разследваните предавания е и това на бившия водач на шотландското движение за независимост Алекс Салмънд – The Alex Salmond Show, в което регулаторът вече е установил, че задаваните „въпроси от публиката“ през туитър всъщност не идват от публиката.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.