SHARE

Да заклеймяваш цял етнос заради извършени престъпления от отделни негови членове е израз или на ниска култура, или на ниска почтеност.

Да използваш етническата тема за партийни и конюнктурни цели е изключително низко. Още по-гнусно е, когато си във властта и си отговорен за решаването на социалните – образователни, икономически, здравни, и др. проблеми на дадена етническа група, които проблеми са в основата на генерираната от тази група престъпност. Или си в коалиция с тези, които са във властта от десетилетия и са експлоатирали проблемите на тези групи.

Съдия съм от 15 г., наказателен от 12 г. Виждал съм стотици престъпници. Едни от най-безскрупулните не бяха от малцинствата. Когато виждам, че „първите хора“ в държавата сеят публично невежество и омраза и те се самоопределят като българи, тогава аз се срамувам, че съм българин.

Връщам се отново в детството си, когато исках да съм Маркъс Милър, гениален басист, и Карл Люис, един от най-великите лекоатлети на нашето време (точно така, едновременно).

Опа, та те са чернокожи, а всички сме чували за престъпността в Харлем например. Вероятно и за тях някой ментално затлъстял индивид ще каже, че са нагли. Аз обаче искам да съм като тях, а не като него.

И ще възпитам синовете си не да мразят етноси заради престъпленията на отделни техни членове, а да са непримирими към тези, които са отговорни за решаването на проблемите на тези етноси, така че същите да не живеят в изолация, бедност и безпросветност.

Ясно ли е?!

Автор: Методи Лалов
Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията на „Терминал 3“ . 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.