SHARE

Политиката не трябва да се смесва с риалити предаванията, тя не трябва да е зрелище, изпълнено с обиди и празнодумие. Но в американските избори за това вече е късно. Тази вечер – в 04:00 след полунощ българско време – ще се проведе първият от три дебата между кандидата на демократите Хилъри Клинтън и номинацията на републиканците Доналд Тръмп. 

Обикновено значимостта на президентските дебати е преувеличена от медиите, за да привлекат повече зрители. Този път това не е така. Според последните социологически проучвания никой от двамата кандидати няма преднина. Последното проучване на ABC/Washington Post дава на демократите 2 пункта преднина (Клинтън – 46%; Тръмп – 44%, при статистическа грешка от 3,5%), а това на Ipsos/Reuters показва равен резултат между двамата (Клинтън – 39%; Тръмп – 39%, при статистическа грешка от 2,7%).

untitled-001Изборите в САЩ не се решават от популярния вот, а всеки щат разполага с определена бройка електори, които гласуват за кандидата, който жителите на този щат са избрали. При тази система шансовете на Клинтън са по-добри от тези на Тръмп, но надпреварата става все по-оспорвана в ключови щати като Флорида и Охайо. Съществува напълно възможен сценарий, при който, ако Тръмп спечели въпросните два щата и Невада, то победата на Клинтън ще се крепи единствено на избирателите от щата Колорадо.

second-trump-clintonЗа това и тези дебати са толкова значими.  Половината от избирателите чакат дебатите, за да решат за кого да гласуват, според Ipsos/Reuters. Очаква се пред екраните да застанат поне 100 милиона души – двойно повече от обичайното. Дебатът ще бъде предаван по всички национални телевизии – ABC, CBS, CNN, Fox News и т.н., ще може да го гледате и по lifestream във facebook, twitter, Youtube и Snapchat.

Единствени от спортния канал ESPN ще предават “футболен мач” (американски футбол) между New Orleans Saints и Atlanta Falcons, като от спортната федерация и медията неколкократно роптаеха срещу графика на дебатите.

Едва ли е имало друг случай, в който организатори на спортно събитие се притесняват, че ще му бъде сринат рейтингът от разговор за икономически показатели и външна политика. Но причината дебатът да е толкова очакван, разбира се, е, че никой не очаква от Доналд Тръмп да е способен за час и половина да говори по сериозните теми на деня.

492529464-democratic-presidential-candidates-sen-bernie-sanders-jpg-crop-promo-xlarge2
Привържениците на Бърни Сандърс, опонентът на Клинтън от първичните избори, все още не са застанали зад нея въпреки многократните призиви на левия сенатор от Вермонт.

Преди седмици се появи информация от двата лагера как двамата кандидати се готвят за трите теми на дебата – „Пътят на Америка“, „Благоденствието на Америка“, „Сигурността на Америка“. Хилъри Клинтън използва класическа подготовка, като заедно с нейния екип търси най-добрия начин да представи политиките си и да отговори на сложните политически и икономически въпроси на деня. Тръмп за сметка на това е поканил на барбекю своите съратници Руди Джулиани и Нют Гингрич – републиканци, кандидатирали се за президент, – на което тримата са обсъждали различни лафчета и крилати фрази, с които да ударят по Клинтън.

В часовете преди дебата се появи информация, че Тръмп може за първи път да се представи като сериозен кандидат и да говори като бъдещ президент, но предвид досегашните изяви на нюйоркския бизнесмен това звучи невъзможно. Неслучайно когато New York Times подкрепи номинацията на Клинтън преди дни, изданието подчерта, че нейният опонент “не е представил нищо конкретно за себе си или за своите планове, докато прави невъзможни обещания и предлага несметни богатства”. И всеки, който е следил първичните избори, знае, че за Тръмп “президентско говорене” означава да не е споменал гениталиите си в първите пет минути от дебата. Тъй че прагът не е много висок.

Donald Trump shows off the size of his hands as rivals Marco Rubio and Ted Cruz look on at the start of the Republican presidential candidates debate in Detroit, Michigan, March 3, 2016. REUTERS/Jim Young
По време на републиканския дебат в Детройт, щата Мичиган, Доналд Тръмп заяви, че не е вярно, че има малки ръце. И както не са му малки ръцете, така и други атрибути не са му малки, увери той.

Така в 04:00 ч. българско време тази нощ ще започне първият президентски дебат, който ще трае час и половина без прекъсвания за реклами. Той ще се проведе в шест раздела, по два за всяка от предварително обявените теми – „Пътят на Америка“, „Благоденствието на Америка“, „Сигурността на Америка“. Всеки раздел ще бъде от 15 минути и ще започне с въпрос от модератора – Лестър Холт от NBC. След въпроса всеки от кандидатите ще има 2 минути, в които да говори без прекъсване и през останалите 11 минути кандидатите ще влязат в директен сблъсък един с друг.

На публикатa, която ще следи дебата на живо от университета „Хофстра“, Ню Йорк, е забранено да реагира по какъвто и да било начин по време на дебата – ръкопляскания, подвиквания и т.н. Дори и така, Доналд Тръмп реши да даде едно от запазените за него места на Дженифър Флауерс, бивша любовница на Бил Клинтън по време на мандата му като губернатор на щата Арканзас.

По принцип на дебатите могат да участват и кандидати на други партии, но за целта те трябва да отбележат подкрепа от 15% на национално ниво в социологическите проучвания. През 1992 г. това успя да направи друг екстравагантен бизнесмен – Рос Перо, по време на надпреварата между президента Джордж Буш-старши и претендента Бил Клинтън.

Днес това няма да се случи, или поне не в първия дебат. Кандидатът на либертарианците Гари Джонсън бе близо до това да премине 15-процентовата бариера, като някои социологически проучвания му даваха 12% на национално ниво. Откакто обаче Доналд Тръмп застигна Клинтън в проучванията, подкрепата за Гари Джонсън се стопява.

В следващия месец ще се проведат още няколко прения, организирани от Комисията за президентски дебати. На 4 октомври ще се проведе единственият сблъсък между кандидатите за вицепрезидент Майк Пенс от републиканците и Тим Кейн от демократите. После на 9 и 19 октомври ще има още два дебата между Клинтън и Тръмп, като първият ще е с въпроси от публиката, а вторият дебат ще ползва същия формат като този, който ще се проведе днес.

kennedy-nixon-debate
Кадри от първия телевизионен дебат в историята на САЩ между Джон Кенеди и Ричард Никсън. Модератор на дебата е Хауърд Смит.

На 26 септември преди 56 години се е състоял първият телевизионен дебат в САЩ между Джон Кенеди и Ричард Никсън. По всеобщо мнение тогава Никсън губи дебата (а и Белия дом), защото не е бил достатъчно подготвен в отговорите си, а Кенеди печели сърцата на публиката със своя чар. В последните години рядко има консенсус сред наблюдатели кой е спечелил даден дебат, като от Fox News винаги са на мнение, че това е републиканецът. Дебатите винаги са имали значение в надпревата, но в избори като тези дебатите могат да са предрешаващи. Американците са ядосани на статуквото – а за мнозина Клинтън е негово въплъщение, – но от другата страна е застанал опасен демагог, обвързан с Русия, обвиняващ за всичко имигрантите и заплашващ устоите на НАТО и свободния свят.

Опасността от това кандидат, чиято реторика отрича всички ценности на западната цивилизация, да оглави Белия дом изправя косите на мнозина. И може и никой да не е предполагал, че изборите за “лидера на свободния свят” ще се превърнат в профанно риалити шоу, но това вече е факт. За това и днес всички са в очакване да видят развоя на един дебат за бъдещето на всички ни.