SHARE

От края на януари Националната служба за охрана осигурява лична орана на Десислава Радева, съпруга на президента на страната.

Нормално ще кажете, тя е съпруга на президента и така е по закон, и в главата ви ще изникне автоматичното сравнение с Мелания Тръмп. Да, ама не.

Съгласно закона за НСО (чл. 22. (1)) охрана на членове на семействата на президента, председателя на НС и премиера се осигурява при конкретна застрашеност на лицето в мирно време по решение на комисията по чл. 23, която е в състав: председател – началникът на НСО, и членове: председателят на ДАНС и главният секретар на Министерството на вътрешните работи. Сигнал за конкретна застрашеност следва да бъде представен на комисията или от нейния председател, или от нейните членове – председателя на ДАНС и главния секретар на МВР. В чл. 28 на Правилника за прилагане на ЗНСО е посочено какво трябва да съдържа решението на комисията за всяко охранявано лице.

Тъй като пресцентърът на президентството не отговаря на нашите въпроси (все още чакаме отговор със сравнителните стойности на полетите със „Спартан“ и „Фалкон“), питаме първо тук, а ще изпратим и питане по Закона за достъп за обществена информация с всички натрупали се въпроси. В конкретния случай въпросът е има ли изготвено нарочно решение от специалната комисия преди датата, на която е поета охраната на г-жа Радева от НСО? Тук ще направим друго сравнение и ще припомним, че нито един от членовете на семейството на президента Плевнелиев не се охраняваше.

На г-жа Радева е предоставен и кабинет в сградата на администрацията на президента. Макар такива да са имали и други съпруги – Антонина Стоянова и Зорка Първанова, при г-жа Радева вероятно става дума за необходимост в контекста на заплахата, която налага да бъде охранявана. За това съдим, тъй като по наши източници пред нейния кабинет стои на пост служител на НСО, когато тя е вътре. Това се случва, въпреки че съгласно закона цялата сграда е строго охранявана от службата.

Ще кажете – пеша ли да ходи съпругата на Радев от президентската резиденция – вила „Калина“ в Бояна? Отговорът е даден от закона. Той определя видовете охрана и гласи, че на съпругата на президента може да бъде определен специализиран транспорт, който да осигури придвижването й по изпълнение на важните държавни задачи, пред които е изправена.

Идва ред на въпросите от типа – колко ще струва тази охрана на българските граждани? Особено на фона на „пестеливата“ политика на администрацията на Радев, която обяви, че ще лети с военен самолет до Брюксел, защото е по-евтино, този въпрос е повече от приличен. Ще се опитаме да разберем с поредно питане по ЗДОИ. Не очакваме отговор обаче, защото след последните промени на този закон цялата информация относно охраняваните лица става класифицирана. Така че реално никога няма да научим. По същите причини няма и да разберем има ли сигнал за застрашеност на г-жа Радева, както изисква законът, кой точно го е внесъл и какво пише в него. Към ръководството на НСО са отправяни многократни запитвания по ЗДОИ относно охраната на бившия депутат от ДПС и бивш шеф на ДАНС Делян Пеевски. Като тук случаят е малко по-различен, защото служители на НСО охраняват не само него, но и целия хотел „Берлин“, в който той живее, когато е на клетата територия. Запитвания са правени и относно охраната на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Отговорът винаги е един същ – решенията са класифицирана информация и публичният интерес няма никакво значение.

Разбира се, ние можем и трябва да се уповаваме на професионализма на членовете на комисията – Ангел Антонов, Димитър Георгиев и Георги Костов, които без съмнение отговорно са оценили информацията за конкретната застрашеност на Десислава Радева и са взели решение за нейната охрана.

В това отношение трябва да сме обективни и да посочим, че служебният премиер проф. Герджиков не постави в ситуация членовете на комисията от НСО да решават с какви мотиви и съответно конкретна застрашеност да назначат охрана на съпругата му.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.