SHARE

Едва ли някой ще се изненада, че България се намира на 63-то място от общо 80 държави в класацията на Best Countries на бизнес училището “Уортън“ към Университета “Пенсилвания”. Страната ни се смъква с цели 20 позиции надолу в сравнение с миналата година, когато е заемала 43-то място. На практика обаче тя запазва цялостната си позиция на световната сцена, тъй като в тазгодишната класация участват 20 нови държави в сравнение с миналата година. Въпреки това пред нас остават държави като Кения (61), Танзания (59), Мианмар (57), Еквадор (55), Коста Рика (47), Панама (41) и Виетнам (40).

Целта на направеното проучване е да се покаже как биват възприемани държавите на база различни критерии като “културно влияние”, “гражданство”, “предприемачество”, “отвореност за бизнеса”, “световно влияние”, “приключенство” и “качество на живота”. В допитването са взели участие 21 000 души от различни страни, като те са дали оценка по десетобалната система за това как възприемат всяка една от държавите на база тези критерии.

България получава най-добрата си оценка в областта на гражданството заради равенството между половете и религиозната свобода. На второ място ни е критерият “качество на живота”, като тук получаваме точки заради относително голямата политическа сигурност. За никой не трябва да бъде изненада обаче, че като основни проблеми в частната инициатива се посочват именно корупцията и бюрокрацията. Въпреки това в тази сфера получаваме добър резултат заради евтините цени за производители. Най-ниски оценки България получава в областта на културата и световното влияние. Изследването посочва, че за ниската ни позиция най-силно  допринасят недостатъчните иновации, както и липсата на добре развита правна система и добро разпределение на политическата власт.

На първо място в класацията за 2017 г. е Швейцария, която не е била част от миналогодишното допитване. Тя получава много високи оценки за гражданство, качество на живот и предприемачество. Елементите, които силно въздействат за положителните оценки, са добре разпределената политическа власт и правна система,  икономическата и политическата стабилност, липсата на корупция, добре развитото образование и здравеопазване, както и грижата за правата на човека.

На втора позиция след Швейцария като най-добри държави се нареждат Канада и Великобритания, които са заемали и миналата година съответно второ и трето място. Миналогодишният победител Германия заема четвъртото място през тази година, а САЩ се свличат от 4-то място до 7-а позиция през 2017 г.

Проучването на Best Countries е изготвено от бизнес училището “Уортън“ към Универстета “Пенсилвания”, като в него взимат участие медията US News & World Report, както и рекламната агенция BAV Consulting. Осемдесетте държави, които участват в проучването, произвеждат около 95% от БВП на света, като са представители на повече от 80% от световното население.

Автор: Пламена Грозева

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.