SHARE

Създателят на WikiLeaks и основен герой в намесата на Русия в американските избори през 2016 г. Джулиан Асандж има засекретено обвинение в САЩ и властите очакват скоро той да бъде екстрадиран в страната.

Новината дойде, след като в съдебната информационна система в САЩ (PACER) очевидно по погрешка федералната прокуратура на Източния окръг на щата Вирджиния внесе документ по друго обвинение, без да го засекрети. Този документ първо бе открит от Сиймъс Хю и впоследствие потвърден от американските медии.

В документа се посочва, че делото ще остане засекретено, докато „Асандж не бъде арестуван във връзка с обвиненията, останали засекретени в обвинителния акт, когато вече няма да има как той да избегне задържане или екстрадиция“.

Източници на Washington Post потвърдиха, че информацията за Асандж е вярна, но грешно внесена публично в съда. Същевременно от Wall Street Journal съобщиха, че Департаментът по правосъдие на САЩ „се готви да обвини създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж и е все по-обнадежден, че той ще бъде изправед пред америкаски съд.“

На 13 юли 2018 г. специалният прокурор Робърт Мълър обвини  12 агенти на руското военно разузнаване ГРУ, които стоят зад хакерските атаки  в САЩ, и в обвинението е споменато, че част от откраднатата информация впоследствие е спусната на Асандж. Все още разследването не е заявило дали Асандж е знаел, че участва в активно мероприятие на руските служби.

Въпреки това през последните години се надигат все повече съмнения, че създателят на WikiLeaks е проект на руските служби.  Намесата му в американските избори през 2016 г., когато в ключови моменти за кампанията спускаше очерняща информация за Хилъри Клинтън, е само един пример за иначе активното му участие в кампании за дестабилизиране на Запада (вкл. каталунския рефендум през 2017 г.).

Понастоящем Асандж се укрива в еквадорското посолство в Лондон от шведските власти, които искат неговото задържане по обвинения за сексуално насилие. Въпреки това в последните месеци новата еквадорска власт дава ясни сигнали, че престоят на Асандж в посолството е към своя край и скоро ще бъде намерено разрешение.

През 2010 г., преди да започне да се укрива в еквадорското посолство, Асандж се е надявал да може да му бъде издадена виза за Русия. За целта е написал писмо, упълномощаващо негов приятел – Израел Шамир – да го представлява пред руското консулство в Лондон.

Същия ден, на който е издадено писмото, от Интерпол издават червена бюлетина за задържането на Асандж, с което реално операцията се проваля.

Множество представители на разузнавателната общност в САЩ са заявявали през годините, че Асандж всъщност е руски агент, който използва и разпространява откраднати от Кремъл данни.

 

SHARE