SHARE

„ВИЕ СТЕ МРЪСНИ АНТИСЛОВАШКИ ПРОСТИТУТКИ“
Роберт Фицо, като министър-председател на Словакия, към разследващите журналисти.

На този ден преди една година наемен убиец се промъква в жилището на разследващия журналист Ян Куцияк в китното селце Велка Мача, недалеч от Братислава, и изстрелва два куршума в гърдите му. Годеницата на жертвата, Мартина Кушнирова, става неволен свидетел на бруталното убийство и това предопределя и нейната съдба – куршум в главата. Тя умира на място, а любимият й издъхва няколко часа по-късно от кръвозагуба.

На 27 години Ян Куцияк вече е добре познато име в словашката разследваща журналистика. Неговите материали в електронното издание „Актуалити ск“ за обвързаността на съмнителни олигарси с правителството на социалдемократа Робер Фицо предизвикват сътресения в управляващата коалиция. През последните няколко месеца на краткия си живот Ян Куцияк става част от международно журналистическо разследване за проникването на калабрийската мафия Ндрангета в Словакия. Като подставени лица на престъпната организация са посочени секретарят на Държавния съвет за сигурност Вилиям Ясан и личната помощничка на премиера Мария Трошкова, бивш топлес модел, които са принудени да подадат оставка броени дни след убийството. Последват ги министърите на културата Марек Мадярич и на вътрешните работи Роберт Калиняк.

Ян Куцияк и Мартина Кушнирова, пременени в сватбените си одежди, са изпратени в последния си път от десетки хиляди опечалени граждани, чиято скръб бързо се трансформира в гняв. Спонтанните протести се разрастват лавинообразно и са на път да пометат управляващата коалиция. Роберт Фицо, който само преди няколко месеца е нарекъл Ян Куцияк и колегите му „мръсни антисловашки проститутки“, в опит да се разграничи от бруталното престъпление светкавично обръща палачинката, наричайки убийството „небивало досега посегателство срещу свободата на словото и демокрацията“, а правителството му незабавно обявява награда от 1 милион евро за информация, която би довела до залавянето на извършителите. Твърде късно. Вече нищо не е в състояние да го спаси. На 14.03.2018.г Фицо е принуден да подаде оставка.

Първоначално за убийството на Куцияк и годеницата му са арестувани няколко италианци, свързани с Ндрангета, но впоследствие са освободени. През есента разследването тръгва в друга посока. Задържани са няколко словашки граждани, един от които 40-годишният Томаш Сабо, признава, че е физическият извършител и посочва като поръчител милионерът Мариян Кочнер. Бизнесменът неведнъж е присъствал в материалите на Куцияк като организатор на най-различни схеми за присвояване на еврофондове, укриване на данъци и други далавери, а през есента на 2018 г. лично е заплашвал журналиста.

Една година след убийството соченият за поръчител Мариян Кочнер е в затвора, но по друго обвинение за измама. Роберт Фицо не е премиер, но партията му „Посока социална демокрация“ продължава да управлява. А наблюдателите се питат дали трябва да се случи друго брутално убийство, за да се надигне отново позадрямалото гражданско общество.

Автор: Чавдар Михов

Препубликувано от фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.