SHARE

Президентът Румен Радев се обърна към народа и заяви, че наистина иска да му ограничи избирателните права, но засега ще прехвърли отговорността за това на народните избраници.

Освен това прехвърли и отговорността за изготвянето на самия законопроектq като приветства „куража“ на правосъдното министерство, че е публикувало предложенията за ограничаване на права. Нещо, което те направиха по негово нареждане и през главата на правосъдния министър.

Не само че правосъдният министър отрече да има общо с проекта и уволни служителя, който го е публикувал, но и правният съветник на президента Радев – проф. Емилия Друмева си призна, че е подготвила промените по искане на президентството, след като от „Терминал 3“ разкрихме главната роля на президента  в изготвянето на законопроекта.

След това куражлийски Радев пропусна да спомене и изтичащата възможност за България да отправи конкретни искания към „Газпром“ в рамките на спора с Европейската комисия и да получи по-добри цени за доставка на природен газ. От страната ни се очаква позиция – и както от “Нова република” напомниха, остават 14 дни до крайния срок, – след като комисията принуди руската компания да предложи конкурентни цени в България и да се откаже от всякакви евентуални претенции по “Южен поток”.

За тези неща не стана дума в обръщението към нацията, а президентът единствено напомни, че сме част обединеното европейско семейство, но сме и “независима и суверенна” държава. След 19 април, когато Радев свиква новото Народно събрание, може да е твърде късно за реакция – тъй като остават 14 дни до крайния срок за излизане с позиция, а дотогава навярно няма да има редовно правителство.

Не е нужно Радев да поздравява за “куража” правосъдното министерство за неща, за които то няма роля, а е отговорен той. Наместо това може да намери “кураж” да заяви каква е позицията на България по отношение на казуса с „Газпром“, и то по възможност по-скоро.

Колаж: Иван Червенков

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.