SHARE

Дипломатическата служба на ЕС – Европейската служба за външна дейност – днес стартира нова база данни, която да помогне в борбата с кремълската пропаганда. В нея са регистрирани и оборени с факти повече от 3000 случая на фалшиви новини и пропаганда на 18 езика.

Кампанията е продължение на опитите на комисията в борбата  с руската хибридна война и част от проекта Disinformation Review, който от 2015 г. ежеседмично анализира и оборва фалшиви новини, обслужващи интересите на Кремъл.

Новата база данни позволява търсенето на дезинформация по конкретни случаи, държави и езици, като освен представените от кремълския рупор истории можете да видите и истинските факти. Целта е потребителите и медиите да могат лесно да намерят истината за история, която са видели в интернет.

Сред българските сайтове, разпространяващи пропаганда, са близките до Делян Пеевски медии ПИК и „Блиц“, както и cross.bg, bultimes.com, bradva.bg, „19 минути“, „Партия КОЙ“, The Bulgarian Times и Newsfront.

„Не твърдим задължително обаче, че въпросните медии са свързани с Кремъл или прокремълски или че умишлено целят да дезинформират“, уточняват от проекта.

По структурата на материалите може да се забележи тенденция, че голяма част от тях произхождат от руските информационни агенции – РИА „Новости“, ТАСС, Интерфакс, както и от двата флагмана на руска пропаганда – Russia Today и Sputnik.

Впоследствие тези „алтернативни новини“ биват препечатвани от местните медии и рупори на пропагандата.

Според доклада за национална сигурност на Министерския съвет за 2016 г. Русия води хибридна война чрез “ формиране на обществено мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др.“.

Правителственият доклад също така заключава, че „Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа“, което потвърждава многобройните заключения на ЕС и НАТО, че страната ни заедно със западните си съюзници е в информационна война с Русия, чиято крайна цел е дестабилизация и разпадане на НАТО и ЕС.

За борба с хибридната пропаганда Европейската комисия създаде проекта Disinformation Review през 2015 г. за изобличаване на фалшивите новини и пропагандата.

SHARE