SHARE

От британското издание Guardian отразиха в свой материала историята на спасителите на щъркели от България. Публикуваме текста на медията. 

Какво ще направите, ако откриете ято щъркели в беда, зарити в снега и покрити с лед? В България хората ги прибират по домовете си.

Изненадващо застудяване в североизточната част на страната застигна хиляди мигриращи птици тази седмица. Техните крила се заледяват и те не могат повече да летят.

„Онзи ден намерих пет замръзнали щъркела на селския път“, казва Сафет Халил на 53 г. от с. Зарица, близо до градчето Дулово в сряда. „Прибрах ги у дома, сплотих ги на печката и ги нахраних с риба.“

Халил, който работи по поддръжката на пътищата, породи вълна от подкрепа в социалните мрежи и други в региона последваха примера му, като над 40 птици са приютени в домовете, гаражите и хамбарите на хората.

Експертите казват, че замръзналите крила са принудили птиците да прекарат нощта на земята, наместо да се загнездят на дърво.

„За първи път виждаме толкова много щъркели в беда в България“, казва Христина Клисурова, от центъра за рехабилитация на диви животни „Зелени Балкани“, Стара Загора.

Тя призова в национален ефир хората да „избягват да прибират който и да е щъркел, а само тези, които са в беда, наранени или със замръзнали крила“ и също така да пуснат птиците отново в природата възможно най-рано.

Силните ветрове, минусовите температури и снежните виелици се очаква да продължат до края на седмицата, казва Халил, който обмисля да задържи петте си щъркела за още няколко дни.

„Минус 3 градуса по Целзий е днес и времето става все по-лошо.“

Въпреки това птиците се възстановяват и им е много добре във временния им дом.

„Вече ме клъвнаха два-три пъти по ръката“, казва той с усмивка.

През 2016 г. в България е имало почти 6 хил. щъркелови гнезда – около хиляда повече от миналото преброяване преди десетилетие.

Междувременно в съседна Румъния над 200 малки птичета – повечето пойни дроздове – са намерени мъртви от студа тази седмица, казва Овидиу Буфнила от румънското орнитологично общество.

Тя препоръчва на хората да не се опитват да уловят щъркели, защото това ще ги уплаши и може да изгубят сили. Само тези, които потърсят помощ, се нуждаят от такава.

Снимка: Dimitar Dilkoff/AFP/Getty Images

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.