SHARE

На 18 март в Русия се провежда изключително интересен спектакъл, наречен „Президентские выборы“ – едно време шоуто бе провеждано на всеки четири години, но вече е само на всяка шеста (Русия има нужда да икономисва предвид санкциите).

Шоуто имаше изключително интересна рекламна кампания. Основната звезда Владимир – дългогодишен диктатор – се къпа в ледено езеро, направи химическа атака на европейска почва, изпрати бивш агент на КГБ със сгъваем кръст да нахока „братски народ“ на неговия национален празник и разказваше невероятни истории за непобедими ракети (шоуто тази година бе вдъхновено от севернокорейския му вариант).

Спектакълът се провежда на 18 март – денят, в който официално Русия превзе европейска територия – Крим. „Выборите“ са своеобразно празненство на четиригодишнината от тази придобивка.

В него ще вземат участие т.нар. „опоненти“ – лица, които се изправят срещу Владимир – тази година участва обичайният каст като Жириновски, който възпява Путин с думите „Бог да пази царя“, но има и нови елементи като Ксения Собчак – кръщелница на Путин, чийто баща – бивш шеф на Путин и кмет на Санкт Петербург – загива при неизвестни обстоятелства.

 

Разбира се, като на всички „Выбори“ и в тези има елемент на изненада. Ще пусне ли Путин сълза, след като го обявят за победител? Дали ще спечели с 80%, 90% или 102%? Коя следваща „братска страна“ ще бъде анексирана? Кой „враг на режима“ ще бъде следващият убит и с какво?

Разбира се, има една неизвестна. Колко от руснаците ще участват в този фарс. Затова може би най-хитрият ход на единствения истински опозиционер Алексей Навални бе да обяви бойкот на изборите.

Кремъл му забраниха да участва на тях, но Навални реши, че щом ще е такава играта, той ще обяви бойкот. Така всеки руснак, който не е отишъл до урните, е победа за Навални.

От Кремъл контрираха, като представиха свой собствен „опозиционер“ – кръщелницата на Путин Ксения Собчак, но е съмнително доколко ще могат да оборят представата.

Статистиките може да не помогнат. Има много клипове в интернет как изборните урни се тъпчат с фалшиви бюлетини, за да вдигнат избирателната активност. Но усещането в страната, липсата на опашки – може да бъдат сигнал.

Путин иска да избегне точно този сантимент – как руснаците са отчаяни от него.

Всички знаем днес какво ще се случи. Но Кремъл е изключително наплашен, че народът вече не се впечатлява от риалити шоуто, което му предлагат.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.