SHARE

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоя кметът на София Йорданка Фандъкова и главният аритект Здравко Здравков да прекратят обществената поръчка за концепция за пл. „Света Неделя“ и да направят международен конкурс с широк достъп на български и чуждeстранни архитекти.

Дотогава КАБ се оттегли от журито за концепция на площад „Св. Неделя“, като остро разкритикува управлението за начина, по който се провежда изборът и кой има право да участва в конкурса. 

Публикуваме изявлението на КАБ, както и писмото на нейния председател Борислав Игнатов.

КАБ се оттегля от журито на предстоящия конкурс за концепция за площад “Св. Неделя”, тъй като до участие в него ще бъдат допуснати само седем кандидата.

КАБ направи предложение до Столичната община, кмета Фандъкова и арх. Здравков конкурсът да бъде международен и отворен за всички архитекти по правилата на Архитектурния съвет на Европа, гарантиращи равнопоставеност и анонимност до обявяването на резултатите от журито, но то не беше прието.

Не препоръчваме на своите членове да участват в него, тъй като не отговаря на минималните изисквания за честно и обективно състезание. Ще предупредим другите европейски камари чрез общата ни информационна система.

Лошите резултатите в градската ни среда не са учудващи, когато някои общини са глухи за добрите световни практики.
Споделяйте, за да се знае!

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.