Как Кремъл използва тролове, за да разделя обществото

SHARE

Хиляди акаунти в Twitter, свързани с Кремъл, разпространяват материали и постове, които са предназначени за разделяне и радикализиране на гражданското общество по наболели проблеми. В случая на САЩ разделението се случва основно по политически, расистки и религиозни проблеми.

Това показва анализ на германския тинк-танк Marshall Fund, за който разказва Times. Той е направен на около 600 акаунта в социалната мрежа и показва как Кремъл използва платформите като инструмент за накланяне на везните в полза на Русия в западни държави.

Анализът дойде броени дни след като Марк Зукърбърк, основателят на  Facebook, призна, че е подценил проблема по време на изборите в САЩ миналата година. На 1 ноември социалните мрежи Twitter, Google и Facebook ще изпратят свои представители, които да свидетелстват пред Сената на САЩ в разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер за намесата на Русия в изборите. Службите вече привикаха служители на Twitter за даване на показания. Според Марк Уорнър – заместник-председател на демократите от комисията, дотук получената информация е „честно казано, неадекватна на почти всички нива“.

Две трети от американците използват Facebook. На фона на това преди седмица стана ясно, че руски пропагандисти са инвестирали около $100 000 в реклами на платформата по време на изборите – сумата, макар и да изглежда малка, е достатъчна, за да бъдат достигнати десетки милиони потребители. Организирани са и протести на територията на САЩ с цел нажежаване на обстановката и изостряне на напрежението по ключови за обществото проблеми – тактика, употребявана и по време на Студената война.

През последната седмица руските ботове в туитър са се хванали за спора между президентс Тръмп и Футболната лига, пускайки хаштагове като #boycottnfl [бойкотирайте лигата – бел. прев.] и #takeaknee [коленичи – бел. прев]. В сряда те се заемат с Мишел Обама, която разгневи консерватори с думите, че „всяка жена, която е гласувала против Хилари Клинтън, е гласувала срещу себе си“. Друг често вътрян хаштаг е #Maga — Make America Great Again, девизът на кампанията на Тръмп. 

САЩ не са изолиран случай – преди изборите в Германия същите руски туитове пускат хаштагове #afd за крайнодясната Alternative for Germany. Журналисти с опит в държавната пропаганда на Кремъл коментират, че „Те се хранят с истории, които показват вътрешните конфликти на САЩ, особено противоречията относно расата или пола“.

Други „каузи“, които акаунтите подкрепят, са независимостта в Каталуния и Кюрдистан, дори и независимостта на Тексас от САЩ. През изминалия месец те са лобирали и за премахването на генерал Макмастър от Белия дом, наричайки го кукла на еврейски интереси.

На 6 септември тази година Марк Зукърбърг публично се извини и призна, че дезинформацията е изиграла роля в американските избори. Анализ на руските туитър акаунти показва, че те активно промотират интересите на Кремъл и външната политика на Русия, често с помощта на дезинформацията. Повече за хибридната война четете тук.

За това кои са разпространителите на хибридна пропаганда в България по данни на Европейската комисия ви разказахме тук. 

За това какво всъщност означава хибридната война за България ви разказахме тук, а анализът на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания, която проследява информационните сайтове и вестници в България и руското влияние в тях в периода 2013 – 2016 г., може да прочетете тук. 

Снимка: Daily Beast 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.