SHARE
Във времена, в които набожността и християнството се използват за всякаква ксенофобска пропаганда, американският пастор Джеймс Мартин се опитва да напомни кое е положителното послание.

“Какво казва Библията за приемането на мигранти и бежанци?” е заглавието на интерактивно видео, в което Мартин напомня за посланията на Светото писание:

„Не изопачавай съдбата на пришълец, сирак (и вдовица), и от вдовица не вземай дреха в залог“ (Второзаконие, 24:17).

„Пришълец не обиждай (и го не притеснявай): вие знаете какво е у пришълеца на сърце, защото и сами бяхте пришълци в Египетската земя“ (Изход, 23:9).

Това са две послания на Господ. Първо: Грижете се за бежанците. Второ: И вие сте били пришълци някога“, заявява Мартин.

„Иисус е дори по-краен. Той ни напомня, че сме призовани да помогнем на странника, дори ако това носи риск за нас. Иисус не казва да помогнем само ако е безопасно или ни е удобно, или ако странникът е от нашата религиозна общност. Не – Иисус казва да покажем милостиня към странника, без значение от обстоятелствата”, продължава той и припомня един от уроците  на Христос:

„43. странник бях, и не Ме прибрахте; гол бях, и не Ме облякохте; болен и в тъмница, и не Ме споходихте.
44. Тогава и те ще Му отговорят и кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, или жаден, или странник, или гол, или болен, или в тъмница, и не Ти послужихме?
45. Тогава ще им отговори и каже: истина ви казвам: доколкото не сте сторили това на едного от тия най-малките, и Мене не сте го сторили.
46. И тия ще отидат във вечна мъка, а праведниците – в живот вечен“ (Матей, 25:43-46).

И нека не забравяме, припомня Мартин, че когато се ражда Иисус, той, Йосиф и Дева Мария са преследвани от цар Ирод.  “Така че сред всичките бежанци на света са и Мери и Йосиф и Иисус.

What does the Bible say about welcoming migrants and refugees? It couldn't be any clearer. Both the Old and New Testaments agree.

Публикувахте от James Martin в 22 февруари 2017 г.

Самият пастор не определя посланието си като политическо и съзнателно избягва споменаването на определени партии или политици. Въпреки това Мартин открито критикува забраната за влизане на граждани на няколко предимно мюсюлмански държави в САЩ и заканата да се построи стена на границата с Мексико. Той също казва, че “грижата” на Тръмп за околната среда е в противоречие на католическите учения за социалните проблеми”.

Основната му цел е да върне вярата в католическата църква и да покаже нейната модерна страна.

Мартин твърди, че енориашите му са по-склонни да търсят морална подкрепа и съвет след избирането на Доналд Тръмп. В интервю за Vanity Fair той твърди, че според него феноменът се дължи на това, че “обсъжданите проблеми са морални проблеми – дали да приемем бежанци, как се отнасяме с бедните, как третираме болните, как се отнасяме с чужденците, как се отнасяме с природата”.

Наскоро папа Франциск го избра и за консултант в  Секретариата на комуникациите във Ватикана – титлата на PR агентите на Светия престол.

Мартин достига до своите общо 600 хил. последователи във Facebook, Twitter и Instagram, анализирайки новините от деня, както и важните социални проблеми и дебати.

Самият папа често прибягва до социалните медии като начин да достигне до вярващите. Някои намират Мартин за твърде прогресивен, но това не го притеснява; според пастора хората са “гладни за морална перспектива и имат природна нужда от морален компас”.  Джеймс Мартин е йезуит – за него символиката на Иисус е любов, милост и прошка.

Посланието на Мартин за Великден бе посветено на контраста между Разпети петък и Възкресението – страхът, изолацията и отчаянието на последователите на Иисус, които не виждат надежда за своя учител. Но Иисус възкръсва, доказвайки, че в живота винаги има изненадващи обрати, а отчаянието не е решение.

“Мисля, че посланието на Великден е, че животът е по-силен от смъртта, любовта е по-силна от омразата, а надеждата е по-силна от отчаянието.”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.