SHARE

Едва ли някой би повярвал, че нивото на образование в Оксфорд, Англия, и Медицинския университет, София, е на едно и също ниво. Но ако съдим по студентските такси за чужденци, разликата не е особено голяма.

Софийският университет например изисква от чужденците да платят такси на стойност 3850€ на година. НАТФИЗ взема от чуждестранните си студенти около 6000 €. Медицинският университет – София – 8000€.

Езиковите курсове не са включени в обучението и струват около 3000 €, като УНСС предлага най-изгодна оферта от 1650 €. 

Същият университет иска от чуждестранните студенти годишна такса от 3300€. Варненският университет е доста по-скромен, с едва 1500 €. Пловдивският университет – 3000 €. 

Европейските граждани, които искат да учат в България, не ползват никакви преференции по отношение на таксите си и трудно биха се класирали за обучение „държавна поръчка“, тъй като повечето университети не създават подходящи условия за това.

За сметка на това изискванията към тях са високи и съпоставими с европейските, а езиковият курс често пъти задължителен.

И преди да се върнем към нормалния свят, нека видим как стоят нещата в съседните страни от Източна Европа.

Средната такса за чужденци в Полша е 2000 €, доста по-ниска от повечето си български еквиваленти. В съседна Румъния ситуацията се приближава до тази у нас, но дори там за медицина таксата е  3200 – 5000 €.

А ето и как стоят нещата за българите и европейските граждани в първенците в образованието на континента.

Кампусите на Сорбоната в Париж имат фиксирана такса за повечето специалности от около 180 €.

ETH Zurich (Swiss federal institute of technology), Швейцария, който заема трето място в Европа по реноме, взема 530€ независимо от националността.

Karolinska Institutet, Швеция, осми в Европа, няма такса за граждани на ЕС, единствено такса за кандидатстване 100€.

Ludwig-Maximilians-Universität в Мюнхен, Германия, на девето място в Европа – няма такса.

Берлинският университет също не изисква от учениците си никакви такси. И той, както и гореизброените, са сред първите 20 в Европа и първите 100 в света според класациите.

На Острова английската образователна система има фиксирана такса от около 10 000€.

Посочените такси са актуални за степен на образование бакалавър.

Класацията на учебните заведения може да намерите тук.

Междувременно обаче би било хубаво да си зададем въпроса защо българското образование работи като мнима таксиджийска фирма, която „вози“ чужденците, включително европейски граждани, с хиляди евро годишно. И какво предлага в замяна? Материална база, настаняване, студентска практика, конкуретно образование, стаж, осигурено работно място?

Тук се провеждат лекции на студентите по медицина 4-ти курс, Център по хигиена. Снимка: Стефан Милчев, Facebook
Материалната база на Центъра по хигиена, Снимка: Стефан Милчев, Facebook

Или всъщност чуждестранните студенти идват „на по-скъпото“ заради ниската конкуретност и сравнително лежерното протичане на българското образование.

Докато се намерят отговорите, нека случващото се в люлката на българското образование да ни припомня за това къде стоят българите като граждани на Европа. Защото разликата между България и Англия явно е има-няма 2000 евро.

SHARE
Завършва френска гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив, след което заминава за САЩ, където живее и работи в продължение на две години. В момента следва хуманитарни науки в Париж, Франция, където е и част от екипа на американската библиотека. (Не обича да пише дълги автобиографии, затова се надява тези три реда да стигнат. )