SHARE

Публикуваме цялото изявление към нацията на френския президент Еманюел Макрон, Париж, Елисейския дворец, 13 април, 20 ч. местно време

Дами и господа, скъпи мои сънародници,

Преживяваме трудни дни. В този момент всички ние изпитваме страх, мъка за родителите си, за нас самите, изправени пред лицето на този страховит, невидим, непредсказуем вирус.

Умора и изтощение за едни, траур и скръб за други.

Този период е още по-труден за преживяване, когато много хора обитават един тесен апартамент, когато човек няма вкъщи необходимите средства за комуникация, за да учи, да се забавлява, да общува. Още по-трудно е, когато има напрежение, когато рисковете от домашно насилие в семейството скандализират ежедневието и когато всички ние в този период споделяме самотата и тъгата на нашите по-възрастни роднини.

И въпреки това, благодарение на нашите усилия, ние напредваме всеки ден. Нашите държавни служители и здравен персонал, лекари, медицински сестри, асистенти, фелдшери, спасителни екипи, нашите военни служители, нашите пожарникари, нашите фармацевти, дадоха цялата си енергия на първа линия, за да спасяват животи и да лекуват. Те удържаха. Френските болници успешно лекуват всички, които потърсят помощ в тях. Тези дни, тези седмици, бяха и ще останат като пример за честта на всички медицински работници.

На втората линия са нашите земеделски производители, нашите учители, шофьори на камиони, доставчици, електротехници, касиери, нашите сметосъбирачи, служители по сигурността и почистването, нашите административни служители, нашите журналисти, нашите социални работници, кметове и местни избраници, и сигурно пропускам още толкова много, всички те – подпомогнати от толкова много сънародници, които също се ангажираха. Всички те позволиха на живота да продължи.

И също всеки един от вас на това, което наричам трета линия – всеки от вас чрез своята гражданска позиция, спазвайки правилата за ограничаване и също благодарение на бдителността на нашите полицаи и нашите жандарми, всички вие направихте така, че епидемията да започне да се забавя.

Резултатите са налице. Възможно е дори няколко региона да бъдат пощадени. През последните дни броят на приетите в реанимация намалява. Надеждата се ражда отново. И аз искам тази вечер горещо да ви благодаря за тази преданост и да изкажа искрената си признателност.

И така, бяхме ли подготвени за тази криза? Очевидно не достатъчно, но ние във Франция се сблъскахме с нея, както навсякъде другаде. Така че трябваше да се справим с извънредната ситуация, да вземем трудни решения, базирани на частична, често променяща се информация, постоянно да се адаптираме, защото този вирус беше неизвестен и все още носи много мистерии и до днес.

Моментът, нека бъдем честни, разкри пропуски, недостатъци. Както на всички страни по света, на нас ни липсваха медицински облекла, ръкавици, хидроалкохолни гелове. Не успяхме да раздадем толкова маски, колкото бихме искали на нашите медицински работници, на персонала, зает с грижата за възрастните хора, на медицинските сестри и домашните помощници.

От момента на установяване на тези проблеми, ние се мобилизирахме – правителството, местните общности, индустриите, сдруженията – за да осигурим производство и да имаме необходимото оборудване. Но напълно осъзнавам, че когато сте отпред на фронтовата линия, е трудно да приемете, че доставките са затруднени от глобален недостиг.

Вече са направени поръчки. Най-вече нашите френски компании и нашите работници реагираха и както във военно време, беше организирано извънредно производство.

Считано от днес, ние ще увеличим, представете си го, пет пъти производството на маски за нашите медицински работници във Франция и ще произведем тук у нас, 10 000 допълнителни респиратори – тези толкова ценни за реанимацията респиратори. Благодарение на тези усилия ще успеем да се справим и ще продължим да осигуряваме още повече оборудване.

Но и аз като вас, видях провали, не достатъчна бързина, ненужни процедури, и също – слабости в нашата логистика. В желаното време, ще имаме предвид всички последици, когато става въпрос за това да се реорганизираме.

През последните седмици, нека бъдем честни към нашата родина, бяха белязани от истински успехи: удвояване на броя на леглата в реанимация, което никога досега не е било постигано; безпрецедентно сътрудничество между болниците, частните клиники и лекарите от Бърза помощ; прехвърлянето на пациенти към най-слабо засегнатите региони, но също и в Люксембург, Швейцария, Германия и Австрия – на които благодаря; създаването на дистанционно обучение; организиране на възможности за солидарна помощ в нашите общини; успехът на всички, които с отдаденост и без почивка осигуряваха нашата храна през тези седмици; прибирането у дома на десетки хиляди френски и европейски граждани от различни държави по света и подкрепата на френските граждани в чужбина.

Много често, това, което от години ни изглежда невъзможно, сега успяхме да да го направим за броени дни. Ние иновирахме, дръзвахме, реагирахме възможно най-близо до мястото на събитията, намерихме много решения. Ще трябва да помним това, защото това са силните страни, които ще ни бъдат полезни за бъдещето.

Скъпи мои сънародници, след като през последните няколко дни се консултирах подробно, държах да говоря пред вас тази вечер, за да ви споделя в пълна прозрачност какво ни очаква през следващите седмици и месеци.

Както вече ви казах – надеждата се роди отново, да, но нищо не можем да приемем за окончателно. В Grand-Est, както в Ile-de-France, болничните заведения са свръх натоварени. Навсякъде във Франция, както и в задграничните територии, системата е под напрежение и епидемията все още не е под контрол. Следователно, трябва да продължим усилията си и да продължим да прилагаме правилата. Колкото повече се уважават, толкова повече животи ще спасим.

Ето защо най-строгите ограничения трябва да продължат до понеделник, 11 май. За този период това е единственият начин да се действа ефективно. Това е условието за забавяне на разпространението на вируса и нещо повече – да успеем да намерим нови свободни места за интензивно лечение и да позволим на нашите здравни работници да възстановят силите си. Понеделник, 11 май, ще бъде възможен само, ако продължим да бъдем граждански отговорни, да уважаваме правилата и ако разпространението на вируса действително продължи да се забавя.

Като ви казвам това, напълно съзнавам усилието, което искам от вас.

През следващите четири седмици правилата, предвидени от правителството, трябва да продължат да се спазват. Те вече показват своята ефективност и не трябва да се засилват или намаляват, а да се прилагат изцяло. Моля всички наши избрани местни представители, чиято огромна роля през този период разбирам добре, моля всички избрани наши местни представители, както Републиката предвижда в подобни ситуации, да помогнат, така че тези правила да са еднакви навсякъде на нашата територия. На места, където това е полезно, са въведени вечерни часове, но през деня не трябва да се добавят нови забрани.

В нашето ежедневие трябва, когато излизаме, да продължим да прилагаме ограничителните мерки, да стоим на разстояние и да мием ръцете си. Искам също така да ви напомня, че всеки, който има хронично заболяване или има други заболявания, трябва да може да продължи да се консултира със своя лекар. Защото не само вирусът убива: изключителната самота, отказът на други грижи, могат да бъдат също толкова опасни.

Бих искал също болниците и домовете за възрастни да намерят начин да организират посещението на болни в края на живота им за най-близките, с правилните защитни мерки, за да могат да се сбогуват.

По време на тази фаза на затваряне, за щастие, страната продължава да живее. Определени дейности са забранени, защото са несъвместими със санитарните правила. Всички останали икономически сектори, при гарантиране на сигурността на работниците и предприемачите, трябва да са в състояние да произвеждат и до голяма степен го правят вече от месец.
За всички, които трябва да бъдат подпомогнати през този период, мерките за частична безработица за служителите и финансиране за компаниите, ще бъдат продължени и увеличени. Те са безпрецедентни и вече защитават повече от 8 милиона от нашите служители и много от нашите компании.

За занаятчиите, търговците, хората със свободни професии и предприемачите, фондът за солидарност осигурява една първоначална помощ, но знам какво е вашето безпокойство, чух го, прочетох го: таксите, които продължават да съществуват, сметки, наеми, заеми, затова помолих правителството значително да увеличи помощта, да я опрости, за да ви позволи да преодолеете този период. Бих искал банките, ако могат, да преместят всички падежи много по-масово, отколкото досега, а застрахователните компании трябва да отговорят на тази икономическа мобилизация. Ще бъда особено внимателен с това.

Следователно има да се свърши доста работа през следващите дни, за да се консолидираме икономически през този период. Много бързо ще бъде приложен конкретен план за секторите като туризъм, хотелиерство, ресторантьорство, култура и масови събития, които ще бъдат засегнати за по-дълго време. Ще се приложи анулиране на такси и специфични помощни средства.

За най-уязвимите и нуждаещите се, тези седмици са също много трудни. Искам да благодаря на кметовете, местните избрани длъжностни лица, асоциациите, които заедно с правителството се мобилизираха изключително добре. Аз помолих правителството да отиде още по-далеч и също без забавяне да осигури изключителна помощ на най-скромните семейства с деца, за да им позволи да посрещнат основните си нужди. Ще бъдат подпомогнати и най-потърпевшите студенти, които понякога живеят далеч от семействата си, особено когато идват от чужбина.

В сряда Министерският съвет ще вземе решение за нови финансови мерки и правителството ще предоставя всички необходими отговори всеки път, когато това е необходимо.

11 май, скъпи мои сънародници, ще бъде началото на нов етап. Това ще бъде прогресивен етап, правилата ще се адаптират според нашите резултати, защото основната цел остава здравето на всички французи. От 11 май постепенно ще отворим отново детски ясли, училища, колежи и гимназии.

Това е приоритет за мен, защото настоящата ситуация увеличава неравенствата. Твърде много деца, особено в работническите квартали и в селските райони, са лишени от училище, без достъп до цифрови технологии и не могат да бъдат подпомагани по същия начин от родителите. В този период неравенствата по отношение на жилищата, неравенствата между семействата, са още по-забележими. Ето защо нашите деца трябва да могат да намерят пътя обратно към училище. Правителството, съгласувано, трябва да разработи специални правила: да организира времето и пространството по различен начин, да защити достатъчно добре нашите учители и нашите деца, с необходимото оборудване.

За студентите в сектора на висшето образование, часовете няма да се възобновят физически до лятото. Правителството ще уточни организацията, която ще е необходима, по-специално за изпитите и конкурсите.

Този 11 май ще означава също така да се позволи на колкото се може повече хора да се върнат на работа, да рестартират нашата индустрия, нашия бизнес и нашите услуги. Правителството незабавно ще подготви това връщане съвместно със социалните ни партньори, така че да бъдат установени правила за защита на работниците на работното място. Това е приоритет.

Обществените места, които събират повече хора, ресторанти, кафенета и хотели, кина, театри, зали за спектакли и музеи, обаче ще останат затворени на този етап. Големи фестивали и събития с многобройна публика няма да могат да се провеждат минимум до средата на юли. Ситуацията ще се оценява колективно от средата на месец май всяка седмица, за да се адаптира случващото се и да ви дава яснота.

За тяхната защита ще помолим най-уязвимите, възрастните, тези с тежки увреждания, тези с хронични заболявания, да останат у дома, дори и след 11 май, поне първоначално. Знам, че това е силно ограничение. Оценявам това, което искам от вас, и до 11 май ще работим, за да направим този период по-поносим за вас. Но ще трябва да се опитате да се придържате към него, за да се защитите, във ваш интерес.

От 11 май ще имаме нова организация, която да направи успешен този етап. Прилагането на широко използване на тестове е оръжието с приоритет за излизане от карантината в точното време. От този момент и през следващите няколко седмици, ще продължим да увеличаваме броя на тестовете, правени всеки ден. Това, което вече се прави през последните 15 дни. Помолих през следващите седмици тези тестове да се приложат първо на възрастните хора, на нашите медицински работници и на най-уязвимата част от населението Ще продължим да мобилизираме всички места и всички средства, за да осигурим тестване, тоест всички обществени и частни лаборатории.

На 11 май ще имаме капацитета да тестваме всеки един, който има симптоми. Няма да тестваме всички граждани, това няма смисъл. Но всеки със симптом трябва да може да бъде тестван. По този начин хората, носещи вируса, могат да бъдат поставени под карантина, да се грижат за тях и да се проследяват от лекар.

В подкрепа на тази фаза, множество иновации са предмет на работа с някои от нашите европейски партньори, като например специално мобилно приложение, което въз основа на доброволно желание и анонимност, ще даде възможност да се знае дали сте били или не сте били в контакт със заразен човек. Сигурно сте чували да се говори за това. Правителството ще трябва да работи по него, не трябва да пренебрегваме нито една възможност, нито една иновация. И се надявам, че преди 11 май нашите държавни институции ще могат да го обсъдят и че компетентните органи ще могат да ни дадат повече информация. Тази епидемия няма да отслаби нашата демокрация или да унищожи някои свободи.

Нашите граници с държави извън Европа ще останат затворени до следващо нареждане. След това ще разгърнем всички необходими средства за защита на населението. В допълнение към ограничаващите мерки, които добре познавате и които ще трябва да продължите да прилагате, държавата от 11 май съвместно с кметовете ще трябва да разреши на всеки французин да получи маска за ползване на обществени места. За най-уязвимите професии и за определени ситуации, като например в обществения транспорт, използването на маски може да стане постоянно.
Това ще стане възможно благодарение на внос и благодарение на огромното мобилизиране на предприемачи и служители от цялата страна, включени в масовото производство.

Правителството ще представи в рамките на две седмици на базата на тези принципи, плана си за след 11 май и подробностите за организацията на нашето ежедневие. Ще се провеждат редовни срещи, за да можем да адаптираме предприетите мерки и заедно регулярно да решаваме как да коригираме нещата.

И така, след какъв срок можем да се надяваме да видим окончателния край на този период? Кога можем да се върнем към живота ни от преди? Знам вашите въпроси, споделям ги. Те са основателни. Толкова бих се радвал да мога да ви кажа всичко и да ви отговоря на всеки един. Но, честно казано, съвсем смирено, нямаме окончателен отговор на това.

В момента, според първоначалните данни, които скоро ще бъдат усъвършенствани чрез така наречените серологични тестове, много малък процент от французите са били контактни с Covid-19. Това означава, че ние сме далеч от това, което специалистите наричат ​​колективен имунитет, тоест момента, в който вирусът сам спира циркулацията си, защото достатъчно от нас са го имали.

Ето защо първият начин за изход от епидемията, е чрез ваксини. Всички талантливи специалисти от целия свят, изследователи, работят по това. Франция е призната в тази област и разполага с отлични ресурси, тъй като това несъмнено е най-безопасното решение, дори ако ще са необходими поне няколко месеца за нейното прилагане. Страната ни ще инвестира още по-мащабно в научни изследвания и в близките дни аз ще предложа от ваше име, инициатива с много от нашите партньори за ускоряване хода на тази работа.

Вторият път е лечение. Работим по него от първия ден. Знам, че имаше много дебати в страната. Всички варианти са проучени и страната ни е тази, която е предприела най-много клинични изпитания в Европа. Исках аз сам да разбера всеки от възможните варианти, за да се уверя, че всичко е изпробвано взискателно и във възможно най-кратки срокове. Не става въпрос да дадем решение за лечение, ако не сме сигурни, а да се извършат всички клинични изпитания, за да бъдат използвани всички писти. И, повярвайте, нашите лекари, нашите изследователи работят много усилено. Нито една писта не се пренебрегва и няма да бъде пренебрегната. Ангажирам се с това.

Тази вечер споделям с вас какво знаем и какво не знаем. Ние ще надделеем, но имаме още редица месеци да живеем с вируса. Днес със смирение трябва да вземем решения и да действаме с яснота, да, защото погледнете Азия, където вирусът изглеждаше победен и се завръща в много страни, които отново решават да затварят икономиките си. Затова трябва да действаме със спокойствие и смелост.

Но това, което знам, това, което знам в момента, скъпи мои сънародници, е, че нацията ни стои заедно, обединена, с обща цел. Беше казано, че сме недисциплиниран народ, но сега ние спазваме някои от най-строгите правила и дисциплини, налагани някога на нашия народ в мирно време.

Беше казано, че ние сме изтощени, рутинни хора, доста далеч от фундаменталния импулс, но ето, че толкова много от вас се състезават отдадено, ангажирано с неочакваното от тази заплаха.

Всички сме единни, в братство, обединени, съграждани в държава, която стои изправена. Граждани на държава, която дискутира, която обсъжда, която продължава да живее демократичния си живот, но която остава обединена. И тази вечер искам да споделя с вас, в сърцето на изпитанието, тази гордост. Тези обстоятелства, които направиха Франция, жива и креативна. И това трябва да ни изпълни с надежда. През следващите седмици правителството, Парламентът, администрацията ни, заедно с нашите кметове и местни избрани представители, ще трябва да подготвят последващите действия. Що се отнася до мен, аз ще се опитам да споделя нашия глас в Европа, за да имаме повече единство и солидарност. Първите решения бяха в правилната посока и ние настояхме много за това, независимо дали става въпрос за Европейската централна банка [ЕЦБ], Европейската комисия или за правителствата.

Но ние сме в моментa на истината, който изисква повече амбиция, повече дръзновение, това е момент на изграждане на нови фундаменти. Трябва също да знаем как да помогнем на нашите съседи в Африка да се борят с вируса по-ефективно, също така да им помогнем икономически, като мащабно анулираме дълговете им. Да, никога няма да спечелим сами. Защото днес в Бергамо, Мадрид, Брюксел, Лондон, Пекин, Ню Йорк, Алжир или Дакар, ние скърбим за мъртвите, отишли си от същия този вирус. Така че, ако светът ни несъмнено ще се разделя, то днес е наша отговорност да изградим солидарност и ново сътрудничество. От нас ще зависи и през следващите седмици да се подготвим за след това.

Ще трябва да изградим отново една по-силна наша икономика, за да произвеждаме и да дадем цялостна надежда на нашите служители, на нашите предприемачи, да запазим финансовата си независимост. Ще трябва да възстановим френската селскостопанска, здравна, промишлена и технологична независимост и по-стратегическа автономия за нашата Европа. Това, между другото, ще изисква мащабен план за нашето здраве, за нашите изследвания, за нашите възрастни.

Също така ще трябва да помним, че нашата страна днес изцяло се държи от жените и мъжете, от които нашите икономики имат нужда и на които се плаща толкова малко. „Социалните различия могат да се основават само на обща полезност.“ Тези думи французите ги написаха преди повече от двеста години. Днес трябва да поемем отново факлата и да осигурим пълния смисъл на този принцип. Ще трябва да изградим стратегия, в която ще намерим отново възможността за дългосрочно планиране, ниско въглеродни емисии, превенция, устойчивост, която сама по себе си може да даде възможност за справяне с идващи кризи.

Тези няколко извода се налагат днес, но няма да са достатъчни. Следователно ще се обърна към вас, за да поговорим за това отново. Моментът, в който живеем, е личен и колективен шок. Нека да знаем как да го живеем като такъв. Той ни напомня, че сме уязвими – без съмнение сме го забравили. Нека не се стремим веднага да намерим там потвърждение на това, в което винаги сме вярвали. Не. Нека се научим как в този момент да мислим извън стандарта, извън идеологиите, за да преоткрием себе си – и аз самият на първо място.

Има шанс в тази криза: да се свържем и да докажем нашата човечност, да изградим един друг проект в хармония. Френски проект, дълбок смисъл да живеем заедно. В следващите седмици, с всички градивни части на нашата нация, ще се опитам да очертая този път, който ще направи това възможно.

Скъпи мои сънародници, ще имаме по-хубави дни и ще си върнем отново „щастливите дни“. Убеден съм в това. А добродетелите, които ни позволяват да се задържим днес, ще бъдат тези, които ще ни помогнат да изградим бъдещето, нашата солидарност, нашата увереност, нашата воля.

Затова се грижете за себе си, нека се грижим един за друг. Ще удържим. Да живее Републиката. Да живее Франция.

Благодарим за превода на Анета Недялкова

SHARE