SHARE

Водачът в надпреварата за президент на Франция Еманюел Макрон се обяви за дълбока реформа на Европейския съюз, като заяви, че дисфункцията на съюза не може повече да продължава. Посланието му беше, ако утре ЕС не се промени, то антиевропейската демагогия ще продължи и на следващия ден може отново евроскептицизмът да спечели и да иска Франция да напусне Европейския съюз (Фрекзит). 

Макрон отправи посланието си пред международната преса, като предаваме цялото изявление на центристкия кандидат. 

Аз съм проевропеец. Защитавах постоянно по време на тези избори европейската идея, европейските политики и т.н. Вярвам, че е от изключително значение за френския народ и за мястото на страната ни в глобализацията.

Но в същото време трябва да се изправим пред настоящата ситуация, да се вслушаме в хората и да чуем, че те са изключително гневни днес, непримирими и дисфункцията на Европейския съюз не може повече да продължва. Затова аз вярвам, че моят мандат за утрешния ден ще бъде да реформирам в дълбочина Европейския съюз и европейския проект. 

Въпросът е, че почти половината от страната ни е недоволна от европейската идея и тази липса на удовлетворение идва от това, което сме решили преди 10 години и [решенията на ЕС] в последните години.

Затова трябва да реформираме Европа, трябва ни нов Европейски съюз, за да може да защитим нашия народ и да регулираме глобализацията. В деня, в който се примиря с настоящото функциониране на ЕС, ще съм предал своя народ. И аз не искам това да се случва, защото на следващия ден ще имаме Фрекзит или Националния фронт отново.

Последните проучвания дават ~20% преднина на Еманюел Макрон срещу съперника му на френския балотаж, който ще се проведе на 7 май – Марин льо Пен (60% Макрон; 40% Льо Пен според проучване на Harris от 26 до 28 април). В последните дни Льо Пен привлече подкрепата на отцепилия се републиканец Дюпон-Енян, който на президентските избори се яви като независим кандидат и взе 4,7%. Същевременно комунистът Жан-Люк Меланшон, който завърши четвърти с 19,6%, се присъедини към призивите на останалите водещи кандидати от първия тур да не се гласува за Националния фронт, но не призова да се гласува за Макрон. Заяви че той в лично качество, като свободен човек ще гласува.

Преди балотажа тази неделя се очаква големият сблъсък на Макрон и Льо Пен на дебата между двамата на 3 май тази сряда.

Снимка: Aurelien Meunier/Getty Images

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.