SHARE

Демокрацията падна жертва на самата себе си. Няма механизми, с които да се защити от популизма и диктата на масите. И не защото елитите днес са по-слаби или по-малко. Винаги прогресивните, които движат обществената еволюция, са били малък кръг от хора. Исторически факт – нито възрожденците и революционерите в България са били преобладаващото мнозинство от народа, нито вдъхновителите на Френската революция. Проблемът днес повече отвсякога е, че онези, които искат да използват маргинализацията на масите, имат средствата да го направят и не се свенят. И да, това се постига през медиите. В България изживяхме един преврат, умело менажиран и проведен през медийната империя на бухалките, които бяха екипирани и със собствена телевизия. Венецът на постижението на инженерите на популизма беше Костинбродската афера и проектът „Бареков“. Тази профанизация продължава през т.нар. традиционни медии, които са в тотален плен на статуквото и от сутрин до вечер от ефира на трите национални телевизии се лее откровена глупост и повърхностна емоционална манипулация, която поддържа нивото на ниска култура до онази критична точка, че онова болшинство, което ще гласува утре, ще купи всичко, което му бъде продадено именно през този ефир.

Същото се случва с Тръмп в САЩ. Той провежда предизборната си медийна кампания на практика безплатно, защото телевизиите от сутрин до вечер отразяват глупостите му, само дето потребителите на тези глупости ги взимат за чиста монета. Защото за профаните лоша реклама няма. Профанизираната им публика не разбира разликата между сарказъм и новина.

Същото се случи и с референдума във Великобритания. Ще изброя на първо четене основните грешки, които го обрекоха и които са очевидни:

  1. Бе допуснато той да бъде наложен като референдум ЗА излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Всеки експерт по публични комуникации ще ви каже, че негативните послания не се залагат в маркетирането и позиционирането на събитието, освен, ако не искаш да имаш негативен резултат. Какво пречеше на Камерън да го обяви като Референдума ЗА оставане на Великобритания в Европейския съюз? Веднага става ясно – това не обслужва целта му да се позиционира сред маргиналите срещу Фараж в политическата надпревара преди последните парламентарни избори. Разбира се, той би могъл да го играе по един начин в кампанията и след това рязко да смени името на референдума, като пак изпълни предизборното си обещание за провеждането му, но…

  1. Бе допуснато кампанията във връзка с референдума да се наложи с името BrEXIT.

Всеки експерт по публични комуникации ще ви каже, че не залагаш в името на кампанията нещо, което не искаш да се случи.

При положение, че допуснеш самото събитие и неговото име да бъдат “маркетирани” и брандирани от посланията на едната страна в дебата, как очакваш да спечелиш този дебат?! Те вече водят с няколко обиколки, които няма как да бъдат наваксани. Априори. Всяко изричане на: Референдума за ИЗЛИЗАНЕ на Великобритания от ЕС и Brexit е точка в отбора на привържениците на тази кауза. Елементарно, Уотсън! Това се нарича класическо ПР-самоубийство, което може да се изучава в учебниците в глава: ТАКА НЕ СЕ ПРАВИ!

Оттук нататък задачата на всички медии, които обслужваха тезата за излизане, вече беше удивително проста. Те трябваше да отрежат всички онези учени, финансисти, експерти, филмови звезди и известни личности, които грубо можем да наречем “елит” и които естествено защитаваха тезата за ОСТАВАНЕ на Великобритания в ЕС от изява, за да може маргинализираното болшинство да продължи да живее спокойно в блатото на неинформираността. И го направиха. Този филм ние го гледаме отдавна. За развитите демокрации, обаче, той е нов, бомбастичен блокбастър.

Затова референдумите са ядреното оръжие на демокрацията. Не защото не трябва да ги има. А защото този филм все повече започва да прилича на “Добрият, Лошият и Злият”. И Лошият, и Злият са две на едно спрямо Добрия. И докато Добрият залага на честна игра и правила, Лошият и Злият печелят зад гърба му с трикове и манипулации. Защото на Лошия и на Злия не им дреме, че ще излъжат от сърце и съвсем недобронамерено, с което ще хвърлят петата в света икономика в пълен икономически ступор като предизвикат 350 млрд. долара загуба за 8 часа. И ще хвърлят света в невиждана икономическа рецесия като предизвикат 2 трилиона загуби на световните фондови пазари.

За популистите и слабите политици референдумите са: след нас и потоп! Защото не им пука. И да, това е причината, поради която демокрацията днес няма механизми да се защити. На Лошия и Злия не им пука за последствията, а глупавият ще ги разбере постфактум…

* Колаж: Иван Червенков

SHARE
Ивет Добромирова, експерт по публични комуникации, с дългогодишна кариера като журналист в БНТ.