SHARE

Ако се питате кой е най-виненият месец на годината, съмнения не трябва да има: ноември. От десетилетия, а някои страни – от векове, отбелязват символичното приключване на полския сезон или раждането на младото вино. За щастие, тези винени празници с годините се пренесоха и у нас, а българските изби създадоха собствен празник на младото вино.

Винените нации по света празнуват раждането на новата реколта по различен начин:  някои с особено силен пазарен акцент, като френското Божоле и създаденото по негово подобие италианско Новело; други – по-традиционно, свързвайки го с религиозни и кулинарни празници, които, когато са всенародни, също имат сериозно пазарно отражение. Никой не говори за ценителство, когато става въпрос за младо вино, но няма и нужда. Не става въпрос за винена сериозност, а за празнуване, за събиране с приятели и семейство, за вдигане на тост за нещо ново, идващо в живота на хората. Това е един от малкото моменти, в които винените сноби се снижават в шумната и радостната тълпа наоколо и оставят разговорите за танинова структура и потенциал за по-късно.

Божоле, Новело, както и младите червени вина на българските изби са прекрасна възможност да съберете приятели на парти. Най-добре да е градинско, с много одеяла и свещи, както и с франзели, пастет, пушени меса, меки сирена, кишове, а защо не и прясна реколта туршия от чорбаджийски чушки? Именно това са най-подходящите кулинарни и емоционални партньори на младите вина – некомплицирана храна, тип “бистро” и партита. Ароматният профил на тези вина е подчертано плодов (малина, банан, бонбони дропс и цветя), а телата им са изключително леки, свежи и почти без танини. Затова е важно те да се поднасят на правилната температура – 12° – 14°C – и да не бъдат потискани от тежка и прекалено ароматна храна.

Тази година Божоле Нуво пристига днес, на 16 ноември. (За него може да научите повече от миналогодишния ни текст Le Beaujolais nouveau est arrivé.) Успоредно с него на пазара ще можете да намерите български млади вина, като например биовиното Букет Нуво на Едоардо Миролио и няколко марки италианско Новело.

Една седмица преди това пък, на 11 ноември, в немскоговорещите Германия, Швейцария и Австрия се празнува „Мартини“  и се почита св. Мартин. Още от Ранното средновековие празникът отбелязва края на работната година за селяните и деня, в който се изплащат възнагражденията им. В кулинарно отношение 11 ноември е интересен с това, че на този ден на всяка трапеза в Австрия може да се види печена гъска с червено зеле и кнедли. Легендата за св. Мартин разказва, че известният със своята любов към ближния и отдаденост на Бог млад Мартин е бил предложен за епископ на Тур. Скромният младеж не искал да заема никакви подобни служби и за да не бъде намерен, се скрил при гъските. Те обаче вдигнали шум и го издали, което станало и повод за скоропостижното им, и оттам ежегодно, принасяне в жертва на масата на 11 ноември. Във винено отношение денят е прекрасен, защото относително високата калорийна и вкусова тежест на ястието е балансирана от младостта на първото бистро вино за година, т.е. на 11.11. се празнува и “обръщането” на ширата във вино. Традиционно се поднася ризлинг заради свежестта му, която се явява много удачен контрапункт на мазнината на гъшето месо. “Мартини” в България е до известна степен кулинарно и винено предизвикателство, но всъщност всички необходими продукти са налични.

След пристигането на Божолето, на 24, 25 и 26 ноември ще се проведе Дефиле на младото вино в Стария град в Пловдив, което, много по пловдивски, освен с вино е свързано и с концерти, изложби и други събития. Не пропускайте, все пак това е единственият празник именно на младото вино.

Съвременните празници са обвързани с традиционния календар на тежък полски труд най-вече емоционално и затова като че ли по-активно се отбелязва началото, откриването или започването на нещо, отколкото края и закриването му. В този смисъл и в очакване на новата реколта смятам, че ни предстои интересен месец ноември.

P.S. Сгушено между всичко останало, на 17, 18 и 19 ноември, в НДК се провежда най-голямото изложение за българско вино – DivinoTaste, което вече си спечели репутация на винено събитие на годината, но все пак да повторим: не е за пропускане, ако пиете дори и малко вино.

SHARE
Яна Петкова е възпитаник на Австрийската Винена Академия – клон на British Wine and Spirit Education Trust - и e засега единственият за България притежател на WSET Diploma. Член на дегустационния екип на списание "DiVino", един от учредителите и основен лектор в Българската винена академия, винен консултант, винен съдия в дегустационни панели в България и чужбина (Италия, Великобритания, Румъния), блогър, ресторантьор - един от създателите и собствениците на СкараБар и Grape Central в София.