SHARE

Над 250 души са арестувани след масовите протести в 80 града на опозиционера Алексей Навални, съобщават медиите.

Размириците са по повод вчерашния рожден ден на президента Путин, като протестиращите настояват на Навални да му бъде позволено да се кандидатира за президентските избори през 2018 г. Опозиционерът бе възпрян от участие след заведено срещу него дело от прокуратурата.

Най-сериозните сблъсъци с властите се случиха в Санкт Петербург и Москва, като в родния град на Путин са се събрали около 3000 души според BBC.

 

Според екипа на Навални протести са организирани в 80 града, включително и по-малки демонстрации на места като като Владивосток и Новосибирск.

През това време Алексей Навални продължава да излежава новата си 20-дневна присъда за организиране на незаконни протести.

На рождения ден на премиера бяха арестувани още знатни фигури, включително лидерите на „Отворена Русия“, организация, финансирана от изпадналия в немилост олигарх Михаил Ходорковски.

На протестите са присъствали предимно млади хора. Руските агенции не могат да пропуснат да споменат, че докато младите протестират, то Путин прекара 65-ия си рожден ден на работа, провеждайки съвещание с членовете на Съвета за сигурност.

 

В Киев, Украйна, също се проведе протест срещу руския президент. Активистка на движението „Фемен“, облечена като Мерилин Монро и държаща полупразна бутилка водка, разпъна плакат с надпис „Честит рожден ден, мистър Путин“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.