SHARE

Лекоатлетите от Русия окончателно бяха спрени от участие в Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро (5-21 август). Това стана, след като Спортният арбитражен съд (САС) отхвърли жалбата им срещу наказанието, наложено от Международната федерация по лека атлетика (IAAF) заради масова употреба на допинг и доказани машинации по прикриването му.

„Ние не можем да оставим нещата така. Ще обмислим следващите ни стъпки”, бяха първите думи на спортния министър на Русия Виталий Мутко веднага след потвърждаването на санкцията от страна на САС в Лозана.

„Това решение е погребението на леката атлетика”, патетично заяви олимпийската шампионка по лека атлетика Елена Исинбаева. Руската звезда на овчарския скок е сред лицата на кампанията срещу налагането на наказания за спортистите на Москва. Исинбаева беше и сред 68-те атлети от Русия, които внесоха индивидуални жалби срещу забраната за участието им в Рио.
По рано тази седмица Световната антидопингова агенция (WADA) призова всички руски спортисти да бъдат лишени от право на участие в игрите в Рио. Това стана часове след като независимата комисия „Макларън” огласи доклада си за мащабно разследване на употребата на допинг в руския спорт.

Веднага след това президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах направи кратък коментар, с който подсказа, че може да се очакват сурови наказания: „Докладът разкрива шокираща и безпрецедентна атака на целостта на спорта и на олимпийските игри. Ето защо МОК няма да се колебае да наложи най-тежки санкции на всяко замесено лице или организация.” Също тогава, Виталий Мутко се зарече да подаде оставка, ако се докаже, че е бил замесен в допинг скандала.

Независимата комисия „Макларън”, наречена така на името на своя ръководител – авторитетния канадски професор по право Ричард Макларън, обяви в Торонто, в доклад от 103 страници, че руската държава, в лицето най-вече на спортното министерство, е закриляла и поддържала системната употреба на допинг от спортистите на страната. В аферата са били замесени и агенти на тайните служби, преди всичко – на Федералната служба за безопасност (ФСБ).

Според изводите на комисията, сформирана през май тази година, за да разследва обвиненията на бившия шеф на московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков, подготвянето на схемата е започнало още през 2007 година. Всъщност, веднага след акто Сочи беше обявен за домакин на Зимните олимпийски игри през 2014-та.

Пред „Ню Йорк Таймс” Родченков, който емигрира в САЩ, обяви, че по искане на висши спортни служители е изготвил схема за допингиране на руските спортисти. Той заяви също, че пробите на руснаците в Сочи ‘14 са били подменяни преди анализа и че сред допингираните със сигурност има поне 15 руски медалисти.

Впоследствие тези и останалите обвинения от интервюто на Родченков бяха потвърдени по един или друг начин в доклада „Макларън”.

Руските спортисти, например, много добре са знаели, че няма да имат проблем с положителни допинг проби. Лабораторията в Сочи е била изградена така, че пробите им да могат да бъдат подменяни през неголяма дупка в стената между помещението за дългосрочно съхранение на пробите в лабораторията и така наречената „обща стая”. Подмяната е ставала в малките часове на деня, когато наоколо не е имало служители на МОК. Операцията е била ръководена от заместник-министъра на спорта Юрий Нагорних, а физическата подмяна е осъществявал агент на ФСБ, който е притежавал акредитация за достъп като инженер по водопровода и канализацията.

Подмяната с „чиста” урина ставала в сградата на ФСБ, в непосредствена близост до допинг лабораторията.

Комисията „Макларън” е установила, че капачките на запазените все още шишенца с проби на руски спортисти са отваряни. Разследването се е разпростряло и върху работата на московската антидопингова лаборатория, ръководена от Родченков. Проучени са били над 570 проби, за които са дадени фалшиви резултати. Най-много са били тези в леката атлетика – 139, и вдигането на тежести със 117, останалите са в неолимпийските спортове – 37, параолимпийските – 35, борбата – 28, кану-каякът – 27, колоезденето – 26, плуването – 18, бобслеят, джудото и волейболът – по 8.

Тази неделя предстои да излезе решение на Международния олимпийски комитет относно евентуалното изваждане на целия руски спорт от игрите в Рио де Жанейро. Преди два дни президентът на МОК ръководи чрез видеовръзка импровизираното заседание на ръководството на комитета. В конферентен разговор членовете на Изпълкома решиха, че МОК трябва да премахне презумпцията за невинност на руските спортисти. Това означава, че има вариант всяка международна федерация самостоятелно да решава за участието на руски спортисти в съответния спорт. По този начин МОК си остави време преди обявяване на окончателното решение и в същото време не оневини руснаците.

От централата на МОК тогава декларираха, че ще бъде направена двойна проверка, която да включва съдебномедицинска експертиза и пълно разследване на всички руски спортисти, участвали в Сочи, както и на техните треньори, длъжностни лица и помощен персонал.

Във всички случаи руският спорт ще понесе тежък удар. Очаква се МОК да не признае нито едно международно спортно събитие на територията на Русия в следващите 2-3 години.

Реакцията в редица водещи медии през последните дни беше недвусмислена.

The Washington Post: „Системните лъжи би трябвало да извадят Русия от игрите в Рио. Санкцията може би изглежда сурова, но фактите са такива: в края на 2014 година около 8000 проби с урина са били унищожени, за да бъде прикрита употребата на забранени вещества. Президентът Владимир Путин, който промотираше игрите в Сочи като символ на възраждащата се Русия, всъщност сам е управлявал машината на беззаконието.”

Der Spiegel: „Руската реакция е напълно предсказуема: традиционните теории за заговор и обвинения към Запада, „който превръща Русия в жертвено агне”. Разбира се, в останалите страни също се опитват да подобряват спортните резултати с нечестни средства. Но това не обезценява изнесените факти в доклада „Макларън”. Летните олимпийски игри в Рио започват скоро, но има достатъчно време за реакция. Ако и след доклада на WADA руските спортисти получат възможност да махат радостно с букети на церемонията по откриването, това ще бъде подигравка”.

The Times: „МОК може и да отложи решението си за изваждането на руските спортисти от игрите в Рио, но не бива да чака дълго, защото всички улики са налице. Корупцията и допингът в руския елитен спорт са всеобхватни. Абсурдно е тази държава да има спортисти в Рио. За последен път свръхдържави отсъстваха от олимпийските игри в Москва през 1980-та и в Лос Анджелис през 1984-та – тогава те сами се отказаха заради геополитическия конфликт в рамките на Студената война. Днес евентуално изваждане на Русия от игрите в Рио може да изглежда твърде пресилено, но това е единственото възможно решение. Несправедливо е на олимпиадата да участва отбор, пълен с лъжци”.

The Wall Street Journal: „Фактите и детайлите в историята с допинга са най-точната метафора на Путиновата Русия. Подобно на всяка друга глобална сфера, и на олимпиадите Путин не се подчинява на никакви закони освен на своите. МОК трябва да вземе справедливо решение не в името на отделно взети чисти спортисти от Русия, а в името на принципа, който отхвърля престъпното поведение като част от официалната държавна политика на една страна”.

В преобладаващата си част руската преса очаквано реагира гневно на разкритията от доклада. Повечето от близките до правителството медии поставят под съмнение резултатите от разследването, някои дори твърдят, че то е повлияно от правителствата на определени държави като част от антируската им кампания.

„Комисията, която е изготвила доклада под ръководството на канадския си шеф се описва като „независима”, но това едва ли е така”, пише Николай Долгополов в „Росийская газета”. „Това не е доклад, а фарс”, добавя спортният академик Андрей Смоленски.

„Спортът е прекалено е прекалено изкушаващ, за да не се извлекат от него политически дивиденти”, пише „Известия”.

Но има и издания които смятат, че Русия има вина за случилото се.

„Ведомости” прогнозира, че на Москва ще й трябват доста години, за да докаже, че се бори с допинга. „Не трябва да крещиш „нямате доказателства”, а просто да докажеш невинността си”, призовава сайтът Gazeta.ru.

Бившата тенис звезда Евгений Кафелников напълно подкрепя изводите от доклада. „Трудно ми е да мисля, че всичко това е в резултат на атаките на враговете на Русия. Не мисля, че толкова тежки обвинения могат да бъдат отправени просто така. Очевидно тези неща са се случвали”.

И така, в неделя МОК ще обяви дали вади Русия от Летните олимпийски игри 2016. Междувременно Изпълкомът на олимпийския комитет на Русия утвърди състав от 387 спортисти за Рио, а президентът на комитета Александър Жуков разкри, че цялата делегация ще надхвърля 700 души. От днес, обаче, отпаднаха 68 лекоатлети, а право за участие в Бразилия получи само състезателката на скок на дължина Даря Клишина, която ще се състезава под олимпийски флаг.

Дали останалите ще видят Бразилия след две седмици? По скоро можем да очакваме, че подобно на Великия комбинатор, повечето от тях, ако не и всички ще възкликнат: „Не, това не е Рио де Жанейро, това е много по-лошо”.