SHARE

Президентска администрация [Румъния]:

„Президентът на Румъния г-н Клаус Йоханис проведе телефонен разговор с президента на Френската република г-н Еманюел Макрон в петък, 19 юли. Двамата партньори адресираха редица европейски теми, като се фокусираха върху кандидата за поста главен прокурор на Европа. Благодарение на доброто сътрудничество и доброто разбиране между двамата държавни глави президентът Еманюел Макрон каза на президента Клаус Йоханис, че Франция оттегля кандидатурата на Жан-Франсоа Бонер и ще подкрепи г-жа Лаура Кодрута Кьовеши за ръководител на Европейската прокуратура.“

Comunicat Administrația Prezidențială:„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut vineri, 19 iulie a.c., o…

Публикувахте от Laura Codruța Kövesi в Петък, 19 юли 2019 г.

Ако някой не вижда логиката:

1. Лидерите се договориха, че сред водещите постове на европейските институции трябва да има източноевропеец, за предпочитане жена.

2. Сергей Станишев бе остракиран за председател на Европейския парламент.

3. 5 от постовете бяха успешно договорени и Париж получи един висок пост в лицето на Кристин Лагард като шеф на Европейската централна банка.

4. Макрон предложи на основния опонент на Кьовеши за поста – френският кандидат Жан-Франсоа Бонер, висок институционален пост във Франция.

5. Макрон официално заяви подкрепата на Франция за избора на Кьовеши за европейски главен прокурор.

Както „Терминал 3“ писа в свой анализ още на 5 юли:

„Измежду всичко, което се изписа и изговори, една тема остана сякаш незабелязана. И тя е, че “големите 5” позиции – председател на ЕК, председател на ЕП, президент на ЕЦБ, председател на Европейския съвет и върховен комисар по външната политика и сигурност на ЕС, до края на годината ще станат 6. Все още тече процедурата по избор на главен прокурор на ЕС. Позицията, за която основен кандидат продължава да бъде Лаура Кьовеши.

И, да, Източна Европа ще получи точно този пост, който заслужава – обвързан с борбата с корупцията и налагане на върховенството на закона – проблемите, които най-пълно я дефинират днес.“

Отговаря ли по този начин Макрон на Урсула фон дер Лайен, която според анализаторите иска да смекчава тона по отношение на Източна Европа и проблемите й?

 

Лаура Кьовеши остана без конкуренция за поста европейски прокурор

SHARE
Ивет Добромирова, експерт по публични комуникации, с дългогодишна кариера като журналист в БНТ.