SHARE

Докато отвоюването на Мосул от лапите на ДАЕШ напредва, все повече се задава въпросът с това ли ще приключи офанзивата срещу терористичната групировка. Наближава ли битката за Ракка – сирийската столица на ДАЕШ, срещу която руските сили  и  режимът на Асад не  предприемат никакви действия?
Междувременно сред палестинците за пръв път от години започват преговори за национално помирение между „Хамас“ и „Фатах“.
Тази седмица прегледът на най-важните теми в близкоизточните медии е изготвен от Джауад Хамдани и Дорейд Джасим.Бойците от ДАЕШ в Мосул започнаха да се бръснат със затягането на обръча около града

Бойците на организацията ДАЕШ започнаха да се бръснат и да променят мястото си на пребиваване, след като иракските сили са на няколко километра от последната им крепост в Ирак, на фона на повишения брой хора, бягащи от сраженията в покрайнините на града, съобщават очевидци пред кореспондентите на информационния сайт „Ар-Раи“. Във връзка с напредването на операцията за освобождаването на Мосул западните държави, участващи в съвместната кампания, започнаха планирането на битката за Ал-Ракка, последния бастион на организацията ДАЕШ в Сирия.

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър и британският му колега Майкъл Фалън обявиха, че процесът на освобождаване на Ракка ще започне през следващите седмици. Картър, който пристигна в Брюксел, за да участва в министерската среща на НАТО, заяви: „Това е нашият дългосрочен план, ние сме в състояние да подкрепим атаките срещу Мосул и Ракка по едно и също време.“ Фалън заяви пред репортери в Брюксел, че се надява атаката срещу Ракка да се проведе през следващите седмици. Иракските спецчасти са на около пет километра от източните квартали на Мосул на четиринайсетия ден от атаката, но войските са разположени на разстояния по-далече на другите фронтове, особено в южната част. Жители на Мосул съобщиха в телефонни разговори с АФП, че джихадистите се подготвят за атака след напредъка, постигнат от иракските сили наскоро на източния фронт. Абу Сейф разказа: „Видях коренно различни елементи на ДАЕШ от последния път, когато ги видях“. Мъжът, използващ псевдоним, страхувайки се за живота си, заяви: „Започнаха да бръснат брадите си и промениха външния си вид. Изглежда, че се страхуват или може би се готвят да бягат“. Военни служители и свидетели заявиха, че елементите на организацията са започнали да променят местата си на пребиваване, местейки се от източната страна на Мосул до западната, на бившата им традиционна крепост на западния бряг на Ефрат до точката на границата със Сирия. Редица жители от вътрешността на града съобщиха, че са чули звуци от сблъсъци в източната и северната страни на града, а бойни самолети на международната коалиция, водена от САЩ, са стартирали въздушни удари на височина, по-ниска от обичайната.

Турските защитни линии извън границата

„Изявленията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган може да не се ограничат с градовете Алепо и Мосул и до границата на „уроците на историята“, тъй като са съпътствани от военната, психическата, медийната и политическата подготовка в Турция, сочейки най-вече за наличието на цялостен план, краткосрочен и дългосрочен, приложен стъпка по стъпка, чрез намесата на турската армия в северната част на Сирия и подготовка за подобна операция в Северен Ирак.“ Така започва анализът на панарабското списание „Ал-Хаят“. Турските медии, верни на правителството, от две седмици продължават да публикуват обширни новини за „историческото право на Турция в Мосул, Киркук и Северна Сирия“. Изтече информация за промените в Червената книга, която включва защитата на турската национална стратегия за сигурност. Посочва се, че Съветът на турската национална сигурност напоследък е одобрил измененията, искани от Ердоган, като се отбелязва, че Турция има две защитни линии за собствената си сигурност, като и двете защитни линии започват извън турските граници. Първата и най-далечната линия се простира между Катар и Сомалия. Втората и най-близка линия започва да тече от Кабул до Мосул и Алепо. Според турските медии Анкара има на тези пет места военни бази, върху които ще работи за разширяване и укрепване, както и за увеличаване на икономическата, политическата, културната и социалната връзка с тези области, за да  станат част от турската национална сигурност. Турски длъжностни лица говорят, че битката срещу организацията ДАЕШ ще превърне северен Мосул и северен Алепо в земя без суверенитет, очаквайки концентрацията на други терористични организации, като например ПКК. Длъжностните лица твърдят, че е в интерес на Анкара да гарантира възпиращо военно присъствие там, а може би и политическо господство по-късно, за да се гарантира сигурността на границата с Турция. В този контекст Анкара провежда много деликатни преговори с Москва и Вашингтон, като се възползва от техния спор, а понякога и съгласието им по някои точки и напредва в плановете си стъпка по стъпка, без да обръща внимание на иранските, сирийските и иракските реакции.

 

Париж успява да убеди Вашингтон да финализира войната с ДАЕШ в Ракка след Мосул

Париж успя да убеди САЩ да обявят ясна позиция по въпроса за финализирането на борбата срещу ДАЕШ и освобождаването на град Мосул, съобщава вестник „Аш-Шарк ал-Аусат“. Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър каза след срещата на министрите на отбраната на 13-те страни, участващи в международната коалиция, че битката за Мосул няма да бъде изолирана от битката за Ал-Ракка, а по-скоро въведение към нея. В по-нататъшно изясняване Картър, който говореше по време на пресконференция в централата на Министерството на отбраната на Франция с френския си колега Жан-Ив льо Дриян, добави: „Подготовката за освобождаването на Ракка вече е започнала и тя е следващата цел на международната коалиция, водена от Вашингтон, след освобождаването на Мосул е Ракка в Сирия“.

В отговор на въпрос за идентичността на силите, които ще поемат работата, американският министър заяви: „По въпроса за силата, която ще бъде използвана за освобождаването на Ракка, трябва да кажа, че нашата стратегия ще разчита на местните сирийски сили, познаващи територията, на които можем да помогнем“. Въпреки това той отказа да идентифицира тези сили и дали това означава сирийските демократични сили или на свободната сирийска армия, която има подкрепата на Турция. Знае се, че тези две сили са били противници в Алепо, водейки ожесточени битки миналата седмица, и спряха след натиска на САЩ върху турската страна. Учудващо е, че министърът на отбраната на САЩ похвали усилията на Турция в борбата срещу ДАЕШ в районите на Северозападна Сирия. Този нов американски подход би могъл сам по себе си да се счита за основен резултат от втората среща на министрите в Париж и определено радва французите. До онзи ден източници от Париж ясно изразяваха опасенията си, че администрацията на Обама смята да финализира войната срещу ДАЕШ след края на освобождението на Мосул и останалата част от иракските територии, подложени под контрола на ДАЕШ, а ангажираността на Вашингтон заедно с международната коалиция в борбата срещу терористичната организация в Сирия няма да отиде по-далеч, отколкото досега, тоест от създаването на коалицията преди две години. Френски официални източници заявиха пред в. „Ал-Шарк Ал-Аусат“ в кулоарите на срещата на външните министри и представителите на 20-те страни от коалицията, включително арабските държави, че страховете им произтичат от това, че Ракка ще се превърне в алтернативната столица на ДАЕШ след падането на официалната й столица Мосул, обявена през юни 2016 г.

„Франция е в готовност“, напомни президентът Франсоа Оланд по време на откриването на срещата и заяви: „Имаме нуждата да действаме, така че да продължим напред към унищожаването на ДАЕШ и „Джабхат ан-Нусра“ във всяко възможно място“.

Във встъпителното си слово президентът Оланд определи трите основни теми на срещата, а те са политиката, сигурността и хуманитарните предизвикателства. В речта на френския президент беше акцентирано върху действията на иракските власти по въпроса за начина на управление в Мосул след освобождението му от ДАЕШ и върху необходимостта да се придвижат към този етап. Оланд обърна внимание на възможния резултат от всичко това към преместването на ДАЕШ към други места, като подчерта необходимостта да се обмисли политическото бъдеще на Мосул, региона и Ирак. Оланд настоя всички етнически и религиозни групи да бъдат представени в следващата администрация на Мосул, което отразява основните опасения, че в града и района ще се повторят злоупотребите, известни в други части на Ирак след освобождението им от ДАЕШ. Това беше осъдено официално от ООН в нейните доклади. Оланд също така посочи необходимостта да се справят с човешката страна на проблема, така че да не се повтори в Мосул случващото се в Алепо, като ясна препратка към бомбардировките, извършвани от режима и руските ВВС, довели до голям брой жертви сред цивилното население. Акцентът на сигурността е на тема предотвратяването на възможността бойците на ДАЕШ да се насочат към бежанците и цивилните граждани или терористите да се отправят към Ракка. Френският президент настоя, че трябва да има сътрудничество и координация между службите за разузнаване, за да се избегнат тези рискове.

Палестинският президент се среща с Халид Мишаал в Катар

Палестинският президент Махмуд Аббас се срещна с ръководителя на политическото бюро на „Хамас“ Халид Мишаал и неговия заместник Исмаил Хания в Доха, по време на работен обяд, организиран от катарския външен министър, според изявление на палестинския говорител на АФП, уведомява ни в обширен материал панарабският сайт „Илаф“. Срещата се състоя в четвъртък и е първата между Аббас и Мишаал от две години насам, втора между Аббас и Хания, бившия ръководител на правителството на „Хамас“, от 2012 г. насам. Срещата съвпада с активизирането на контактите, за да се постигне палестинско помирение. Говорителят на палестинския президент Набил Абу Рудейна заяви, че министърът на външните работи на Катар шейх Мохамед Абдулрахман ал-Тани е провел работен обяд в Доха със събирането на палестинския президент, Мишаал и Хания. Абу Рудейна добави, че по време на срещата е била „подчертана необходимостта да се възобнови диалогът, организиран от Катар между „Фатах“ и „Хамас“.

Отчуждението между двете страни се появи, след като „Хамас“ спечелиха парламентарните избори през 2006 г. Но международната общност отказа да приеме „Хамас“ в палестинското правителство и изиска от движението първо да се откаже от насилието, да признае Израел и да спазва споразуменията между палестинските и израелските лидери, което групировката отказа. Последствията бяха кървавите сблъсъци между „Хамас“ и палестинската власт, приключили с изгонването на властта от Ивицата Газа и овладяването на ивицата  от движението през 2007 г. Палестинският Законодателен съвет не се е събирал от 2007 г. и не е провеждал никакви президентски избори от 2005 г. насам, а Аббас остана на власт въпреки края на президентския му мандат. Независимо от постоянните опити за помирение „Хамас“ и „Фатах“ не успяха да изгладят различията си и да образуват единно правителство. Абу Рудейна добави, че двете страни са подчертали, че „няма палестинска държава в Ивицата Газа и няма палестинска държава без Ивицата Газа“. Според говорителя на палестинския президент заинтересованите страни са се договорили, че помирението е главният вход за защитата на палестинските национални проекти и борбата и противодействието срещу израелските държавни планове, целящи да унищожат двудържавното решение. Палестинско длъжностно лице обяви, че движението „Фатах“ с председателството на Аббас ще проведе генералната си конференция идните седмици в Рамалла.

Тунис отрича съществуването на американски военни бази на нейна територия

Тунис потвърди получаването на разузнавателни безпилотни самолети от САЩ за наблюдение на границите с потъналата в анархия съседна Либия, но отрече съществуването на американски военни бази на своя територия, откъдето тези самолети излитат, за да ударят мишени в Либия, предава електронното издание „Ал-Джарида“. Полковник Белхасан Уислати, официален говорител на министерството на отбраната, съобщи пред АФП, че в рамките на двустранното тунизийско-американско сътрудничество САЩ са досттавили безпилотни самолети „за обучение на нашите войски, както и използваме тази технология, за да наблюдаваме южната граница с Либия и да следим всички подозрителни движения“. Официалният говорител допълни, че тунизийска територия не е била и „никога няма да се използва за удари на мишени в Либия и безпилотните самолети се използват само от (военни) тунизийци и никой друг“. От своя страна министърът на отбраната Фархат Хоршани каза в изявление пред медиите при инспектиране на военната база в Кафда (Централен Тунис), че „това не е вярно и ние опровергаваме тези новини, не разполагаме с никакви мишени, за да ударим която и да е държава“, а след това допълни, че „Тунис е суверенна държава и времето на военните бази приключи“. Хоршани изрично подчерта, че Тунис иска политическо решение. Вестник „Вашингтон пост“ публикува статия, в която се съобщава, че ВВС на САЩ използват от юни миналата година военна база в Южен Тунис, от която излитат безпилотни самолети от типа Reaper („Рийпър“) около Либия. Според вестника тези самолети се употребяват главно за събирането на разузнавателна информация за крепостите на терористичната организация ДАЕШ в Сирт, където американските ВВС са извършили няколко нападения. Полковник Марк Чийдъл, говорителят на военното командване на САЩ в Африка (Африком), съобщи пред АФП, че армията на САЩ „работи“ със своите тунизийски колеги „в борбата срещу тероризма и обмена на информация от различни източници, включително въздушните невъоръжени платформи“. Той каза, че Тунис е „близък партньор на Съединените щати във войната срещу терора“ и е поискал от Вашингтон „допълнително военно оборудване и обучение“ след три кървави джихадистки атаки през 2015 г., при които загинаха 59 чуждестранни туристи и 13 служители за сигурност. Екстремистката терористична организация ДАЕШ пое отговорността за тези атаки, които причиниха големи щети за туризма, един от стълбовете на икономиката в Тунис.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.