SHARE

Всичко започва в 19:30 ч. местно време в петък, когато изненадващо танкове са разположени по мостовете на Истанбул. Няколко минути по-късно (19:50) военни сили се появяват в Анкара и самолети започват да прелитат над града.

Половин час по-късно, част от турската армия обявява, че поема властта в страната чрез т.нар. “мирен съвет”. Военните постепенно започват да превземат сгради на управляващата партия и тези на основните медии в страната – държавната TRT, а последствие и CNN Turk. 

В 21:26 докато все още CNN Turk може да предава, президентът Ердоган прави изявление през видеовръзка чрез своя iPhone. В изявлението той призова хората да излязат по улиците, за да осуетят преврата и да запазят демокрацията.

В 20:57 ползването на социални мрежи като facebook и twitter е ограничено на територията на цялата държава.

От 21:51 се поставя началото на инстинската офанзива на преврата, като военен хеликоптер октрива огън в столицата Анкара, а танкове обграждат сградата на парламента. Чуват се престрелки на летище “Ататюрк” в Истанбул.

Тогава правосъдния министър Бекир Боздаг обвинява религиозното движение “Гюлен” за инициатор на преврата. Впоследствие тези обвинения се чуват и от министър-председателя Йълдъръм.

Призивът на Ердоган подтиква много хора да излязат по улиците на двата града и да влезнат в конфронтация с военните, извършващи преврата. Поне 90 души са мъртви в резултат на това.

Междувременно, в 23:52 ч. премиерът забранява всякакви полети над Анкара, а турският президент прекратява почивката си на Егейско море и излита за Истанбул.

В ранните часове в събота, летище “Ататюрк” отново е под контрола на официалната власт и в 03:41 самолетът на турския президент Ердоган каца в Истанбул. Оттам той определя преврата като “държавна измяна” и казва, че армията трябва да се прочисти. Също така уверява населението и световните наблюдатели, че официалната власт на страната държи контрола.

В 05:49 военните, които са нападнали CNN Turk, са арестувани и телевизията е отново в ефир. В 06:49 войниците, който са окупирали моста на Босфора се предават, а в Анкара в 8:56 полицията обявява, че сблъсъците около парламента са в своя край, тъй като органите на реда са задържали 250 души (само около Меджлиса) и са убили 16 метежника.

Лоялните сили на Ердоган твърдят, че успешно са осуетили опита за военнен преврат.

Метежниците все още твърдят, че превратът не е приключил, но до момента фактите клонят към обратното заключение. В резултат на събитията, по последни данни на турската новинарска агенция “Анадолу” – има над 90 загинали и 1154 ранени. До момента са задържани 1563 военни от официалната власт. Има задържани и представители на съдебната система. По-рано стана ясно, че 16 „заговорника“ са убити, а 29 полковника и 5 генерала са били отстранени от армията.

Според анализатори световните лидери реагираха с изявления в подкрепа на демократично избраната турска власт едва, след като вече са имали данни, че превратът няма да успее. Чуват се и гласове, които изразяват съмнение, че превратът е добре отигран от самия Ердоган сценарий, който му позволи да се разправи окончателно с опозицията си – както по върховете на армията, така и сред политическите си опоненти, и сега е с развързани ръце да наложи окончателно пълен диктаторски режим. В подкрепа на тази версия идва фактът, че социалните мрежи са отрязани в ключов момент от развитието на събитията. Това не дава възможност на гражданите, които не подкрепят Ердоган, да се организират на свой ред по улиците, както това се случваше по време на протестите на площад Таксим. В резлутат улиците тази нощ  са завладяни изцяло от поддръжниците на президента. От друга страна, обаче, така вероятно са били предотвратени още по-кървави сблъсъци, а вероятно и началото на гражданска война.

Между въпросите и съмненията остава безспорният факт – след нощта на неуспешния преврат, Реджеп Тайип Ердоган посреща сутринта по-силен отвсякога.