SHARE

Президентът на Косово Хашим Тачи упрекна Белград, че въоръжава сърбите в Косовска Митровица и има таен план на Сърбия да анексира Косово, както Русия направи с Крим.

В интервю за „Дойче Веле“ Тачи заяви, че „Стената, която живеещите в Митровица сърби издигнаха, за да се отделят от албанската част; влакът с надписа „Косово е Сърбия“, който Белград изпрати към Митровица; арестът на Рамуш Харадинай във Франция, до който се стигна заради издадената от Сърбия международна заповед за арест – всичко това са умишлени провокации на Белград. Стената е косовска тема и Косово трябва да я премахне. Защото не можем да допуснем в Митровица да има такава стена. Това е въпрос, по който ние не дискутираме с Белград.

Инцидентът с влака също беше провокация. Той беше въодушевен от руския пример, но ние се възпротивихме решително и в крайна сметка влакът беше спрян. Не знам какво щеше да се случи, ако влакът се беше приближил още повече. Имаме информации, че в него са били превозвани оръжия и паравоенни части, които са имали за задача да дестабилизират Косово. Знаем, че Сърбия има план за разцеплението на Косово и че Белград въоръжава сърбите в северната част на страната“ – преводът е на българската редакция на „Дойче Веле“.

Миналата седмица се покачиха градусите между Сърбия и Косово, като дори се заговори за война. Тази седмица бе проведена първата среща на високо равнище между представители на Белград и Прищина в Брюксел, като двете страни са се споразумели през февруари да се срещнат  сръбският премиер Александър Вучич и президентът Томислав Николич с  косовския министър-председател Иса Мустафа и държавния глава Хашим Тачи.

Косовският премиер коментира, че от бъдещите срещи ще стане ясно дали Сърбия има интерес наистина да нормализира отношенията между двете страни, както Белград е обещал на срещата в Брюксел.

 

Регионът Секей иска автономия от Румъния. Областта е населена предимно с унгарци и обединява Муреш, Харгита и Ковасна, като е инициирана гражданска инициатива с повече от сто хиляди подписа за референдум за автономия.

Организаторите подчертават, че не искат независимост или присъединяване към Унгария, а единствено да засилят местната управа. В своя меморандум те пишат, че Секейският регион е „исторически регион със специално минало“, който в миналото се е радвал на широка автономия, независимо от държавата, към която е принадлежал, включително и по време на комунистическия режим в Румъния, предава агенция “Фокус”. Според проекта Секейският регион трябва да стане автономен регион, унгарският език ще бъде официален и ще се управлява от управителен съвет, управителна комисия и президент, както и местни власти. От своя страна идеята им е Румъния да назначи префект за региона, който да съблюдава спазването на закона и да е медиатор между регионалните власти и централните власти в Букурещ. 

Това е вторият опит за обявяването на независимост на Секейския регион. През 2012 г. партия „Демократически съюз на унгарците в Румъния“ предложи подобен проектозакон, който бе отхвърлен.

Бившият президент на Румъния Траян Бъсеску ще съди президента на Молдова Игор Додон за това, че „самоволно“ е лишил Бъсеску от молдовското му гражданство.

„Днес ние внесохме иска във Върховния съд, както предвижда молдовският закон за гражданството. Ние смятаме, че Бъсеску е лишен от гражданство самоволно. Това решение противоречи на принципите и процедурите в закона за гражданството и Европейската конвенция за гражданството“, заяви адвокатът на румънския бивш президент.

Канцлерът Ангела Меркел ще посети Турция на 2 февруари

Това ще бъде първото ѝ посещение след неуспешния опит за преврат над Ердоган, след който ескалира и влошаването на отношенията между Берлин и Анкара.

Снимка: БГНЕС

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.