SHARE

След всички скандали с имотите на сегашния член на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) и бивш зам.-министър на правосъдието в правителството на т.нар. “тройна коалиция” и в това на Пламен Орешарски, инж. [sic] Сабрие Сапунджиева е придобила поредния си апартамент в София през 2016 г. Това стана ясно от последната й имотна декларация от 6 юни 2018 година.

Периодично се налага да обръщаме внимание на шествието на Сабрие Сапунджиева в държавната администрация и на поредния апартамент, който тя е придобила.

Този път става въпрос за апартамент № 25 в бл. 3 на жк “Витоша”, район “Студентски” в столицата. Апартаментът е с разгъната застроена площ от 98,60 м2  ведно с мазе от 2.78 м2 и очевидно се намира в един от нелошите райони на Столичната община. Имотът е придобит чрез покупко-продажба за сумата от EUR 60 000, или за 600 евро на м2, което всъщност е далеч от пазарната цена за престижен квартал на София. Доста неща в тази сделка я правят крайно съмнителна.

Като купувач на имота е записан само Ибрахим Мустафа Сапунджиев. Това е съпругът на (инж.) Сабрие Сапунджиева. По време на т.нар. “възродителен процес”, че и доста по-късно, след демократичните събития в България, той е с променено име и собственото му е “Емил”. Последната месторабота на Ибрахим, която е публично известна, е “техник в „Мтел”. По данни на „Терминал 3“ Ибрахим и Сабрие Сапунджиеви не са разведени, нямат разделен режим на съимуществени отношения. Дори и днес продължават да живеят заедно в един от многото апартаменти, придобити от семейството в София. Очевидно в сделката не участва съпругата на Ибрахим, просто за да не привлича излишно общественото влияние. 

Интересен е не само купувачът, но и продавачът. Това е Орхан Ахмедов Исмаилов. По това време все още е заместник-министър на отбраната от квотата на Реформаторския блок, само месеци по-късно, на първия й редовен конгрес, е избран за председател на Политическа партия „Народна партия свобода и достойнство“ (НПСД). Това е партията, създадена от Касим Дал и приближените му, отцепили се от ДПС. „Движението за права и свободи“ играе съществена роля в първоначалното издигане в държавната йерархия на Исмаилов.

Днес трудно ще намерите доказателство, че бившият зам.-министър и сегашен председател на НПСД е бил активен член на ДПС, но именно тази партийна лоялност му носи първо ключовия пост на заместник-председател на Комисията за сигурността на информацията от квотата на ДПС през 2003 г. (тогава е само 24-годишен!), а по-късно става и заместник-председател на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (Комисията по досиетата) през 2007 г., по времето на правителството на Станишев в “тройната коалиция”. И тогава, както и до днес, нищо в държавата не става без съгласието на Ахмед Доган. Исмаилов остава зам.-председател на Комисията по досиетата чак до 2012 г., а след това още две години е редови неин член. Постът е ключов за националната сигурност на страната ни, тъй като Исмаилов има достъп до много чувствително информация, включително такава, която касае и агентурата ни в съседни дръжави, като Турция например. По-късно, във втория кабинет на Борисов, Исмаилов е номиниран за заместник-министър на отбраната. Може би си спомняте, че съпротивата от страна на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ беше изключително шумна. Т.нар. “патриоти” тогава директно заплашиха да оттеглят своето доверие и подкрепа за правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок. Валери Симеонов го наричаше “турски агент” и директно намекваше за добрите му връзки с някои служби в Анкара, както и това, че защитава чужди интереси. В този критичен момент, когато постът на зам.-министър на отбраната за Исмаилов виси на косъм, той получава подкрепата на… ДПС, разбира се. Както винаги в такива случаи, някакъв невидим за нас, простосмъртните, авторитет се намеси и стана това, което можеше да предвидим – и Исмаилов стана зам.-министър на отбраната, и “Патриотите” не оттеглиха покрепата си за правителството. Исмаилов остана на поста си до оставката на Борисов през 2017 г. Преди да продаде апартамента си на Сабрие и Ибрахим Сапунджиеви, Исмаилов е успял да си купи предната година и къща в Симеоново на стойност 440 000 лева,  показват декларациите му от Сметната палата. Допълнително за поземления имот на къщата е платил 30 хиляди лева. Публичната информация показва, че Орхан Исмаилов и съпругата му Гюлджихан били осгурили средствата за покупката от банков кредит от 342 270 лева и собствени средства.

Да се върнем на Сабрие Сапунджиева и апартамента, продаден й от Исмаилов. Третата особеност на сделката е блокът, в който се намира закупеният апартамент. През 2014 година новият министър на правосъдието, Христо Иванов, започна срещу бившия вече зам. Сапунджиева процедура за принудително извеждане от обитаваното от нея ведомствено жилище. Познайте къде се намира това ведомствено жилище – в бл. 25 в жк “Витоша”, разбира се… Всъщност през 2016 г. Сапунджиева купува апартамент в същия ведомствен блок, от който преди това е принудително изведена през 2014 г. През 2014 г. е била на 11-ия етаж, 2 г. по-късно си купува жилище на седмия. „Терминал 3“ припомня, че в края на 2013 г. жилището, от което е принудително изведена, е ремонтирано за 46 000 леваПарите са платени от бюджета на държавно предприятие фонд “Затворно дело”, а със средства на този фонд могат по закон да се правят ремонти само на затворите и арестите. При извършената проверка на този ремонт Министерството на правосъдието е констатирало неправомерно използване на бюджета на фонд “Затворно дело” и е изпратило сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с молба да извърши проверка дали има извършено престъпление. Дали има движение по този сигнал, как мислите?

Всичко изложено по-горе щеше да бъде само забавен битовизъм между двама дългогодишни храненици на държавна служба, промотирани от ДПС, ако за Сабрие Сапунджиева това не е едва поредният от дълъг списък от придобити от нейното семейство по съмнителен начин и при съмнителни цени имоти. Убедете се сами:

  • На 1 август 2003 година дъщерята на Сабрие и Ибрахим – Анна Сапунджиева (по това време на 28 г.!) придобива апартамент с площ от 65.36 м2 в София, в крайния квартал Ботунец.
  • Само няколко месеца по-късно (на 12 декември 2003 година!) Анна Сапунджиева заменя апартамента в крайния и опърпан квартал Ботунец за апартамент с площ от… 98.50 м2 в столичния кв. “Изток”. Според вас има ли сравнение между стойността на апартамент от 65.36 м2 в кв. Ботунец и тази на апартамент от 98.50 м2  в кв. “Изток”? Според нас в този случай дори народната приказка “кон за кокошка” е твърде слаба, за да отрази тази т.нар. “замяна”. Между другото, тя е направена с областната управа на София-град по времето, в което Сабрие Сапунджиева е зам.-министър на правосъдието, а Анна Сапунджиева е консул в посолството ни във Финландия.
  • На 28 май 2011 година “дипломатът” Анна заедно със сестра си, Мериям Сапунджиева, получават дарение от мистериозен дарител – Миглена Стефанова. Дарението е апартамент с площ 137.98 м2 , гр. София, местност Манастирски ливади-запад, както и гараж в същата сграда с площ от 13.72 кв. м и идеални части от имота, върху който е построена сградата и от общите й части. Навсяксъде другаде освен в България, Русия, Венецуела и може би в една или две други държави по света след такова дарение имущественото състояние на Сабрие Сапунджиева щеше да бъде разглеждано под микроскоп от полиция и прокуратура. Не се притеснявайте за Сабрие Сапунджиева, никой не бърза да й потърси сметка за това дарение. А оттогава са минали “само” осем години.
  • На 4 декември 2012 голямата дъщеря Анна Сапунджиева заедно със съпруга си, Павел Боков, отдават под наем за срок от 5 години недвижим имот с площ 4132.000 м2, гр. Разлог, местност Камено. Наемателят е “Еко Ферма България” ЕООД. Съпругът, Павел Боков, е син на Кънчо Боков – дългогодишен областен управител на ДПС в гр. София.
  • Идва и “перлата в короната от недвижими имоти” на Сабрие и Ибрахим. На 21 юли 2010 година малката им дъщеря Мериям Сапунджиева (по това време на 17 години!) придобива чрез покупко-продажба от “Артекс Инженеринг” АД ателие № 9, с площ 116.60 м2, гр. София, отново в кв. “Изток”, но този път на ул. „Тинтява“ № 13АСградата е луксозно изпълнение, има и портиер. „Терминал 3“ разполага с копия от нотариалните актове за закупуване на съседните (идентични по квадратура) апартаменти. Те са продадени от инвеститора на цени от около 2000 евро на м2 без включен в тази цена ДДС! В този апартамент всъщност и до днес живеят Сапунджиеви – майката Сабрие, бащата Ибрахим (Емил). Ателието и днес струва не по-малко от 450 000 лева. Как е придобит от Мериям Сапунджиева, когато тя е едва на 17 години, остава загадка!
  • Има и много други имоти и имотчета в Разлог и Якоруда – къщи (три на брой – в две от които Сапунджиеви се водят собственици на 1/2 идеална част!), урегулирани поземлени имоти, нива от 14 декара. Това са само тези, които подлежат на деклариране от Ибрахим и Сабрие. Не претендираме за изчерпателност…

Тъжното е, че днес, през 2019 година, вместо на Сабрие Сапунджиева (поне за 16 години от живота си – от 1982 г. до 1998 г. Сабрие носи имената “Соня Валентинова Сапунджиева”, с които е записана в дипломите си) да й бъде потърсена сметка за всички далавери, в които има данни в медиите да е участвала още от времето, когато е била директор на Младежкия дом в родния си град Якоруда (1986-1998 г.), тя бе предложена на 17 юли 2017 г. за член на КЗД, поради това, че е… “професионалист с доказани нравствени качества”. Можете ли да предположите от кого дойде предложението? Не се мъчете – от г-н Хамид Хамид – заместник-председател на парламентарната група на ДПС в Народното събрание. При него Сапунджиева е била “съветник” по това време. Откъде ви е познато името Хамид Хамид? Ами, това е “колегата” на народния представител Делян Пеевски, с когото заедно внасят всички проектозакони.

България отдавна изглежда отвън и отвътре като напълно обречена #територия. Държавата винаги е била нещо друго. В нея има институции, порядки, норми, морал, ценности. В #територията такива категории няма. Там отдавна са се възцарили хаосът, клиентелизмът, отвратителното яхане на т.нар. “други”, тези, които не са овластени от онова статукво, останало си непроменено през целия “преход” у нас. Една от най-отвратителните прояви на непотизъм в България е именно начинът, по който едни и същи хора от 1989 г. насам, а и преди това, заемат едни и същи топли държавни местенца. Уреждат се с позиции, които са изключително важни в една реална демокрация, но у нас са считани от повечето хора за “синекурни” – няма свързани с тях задължения. Така са ни свикнали още от времето на “соца” – има много органи (например “ревизионни”), които звучат гръмко, но в тях не се върши нищо. Просто си изкарваш мандата и отиваш на новия пост… И след това пак… Това се случва със Сабрие (Соня) от 1986 г. до днес…

Завършваме тази история с една картина, която ви молим да си представите… 

Всяка сутрин, точно в 8:00, в работен ден, автоматичните врати на подземния паркинг в една луксозна столична кооперация на престижния адрес улица „Тинтява“ № 13А се отварят. Излиза най-хубавият за ползвателя си автомобил в България – служебният! Може моделът да е “Шкода Октавия”, а не “Бентли”, но знае се, че служебният автомобил харчи най-малко. Дори може нищо да не харчи! Зад волана на черната шкода с регистрационен номер СВ 5668 КС е Ибрахим. Тръгва си по работа човекът. Не знаем къде работи в момента, още ли е “техник в „Мтел”, но и без да има постоянна работа, очевидно има доста други ежедневни грижи по имотите на фамилията. Връща се по тъмно, за да не се набива автомобилът в очите на съседите. Между другото шкодата е на КЗД – там, където синекурна длъжност заема Сабрие. Но до работата не й трябва кола. От луксозната кооперация до местоработата й на бул. „Драган Цанков“ 35 са само няколкостотин метра пеша…

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.