SHARE

Проф. Огнян Герджиков ще е служебният премиер на ген. Румен Радев, научи „Терминал 3“ от свои източници.

Проф. Огнян Герджиков е депутат от 2001 до 2009 г. от НДСВ. С идването през 2001 г. на Симеон Сакскобургготски на власт той става председател на Народното събрание, но е свален на третата година по обвинение, че блокира парламентарния контрол, за да предпази вицепремиера Лидия Шулева от атаки около приватизацията на “Булгартабак”. През 2006 г. Георги Първанов награждава проф. Герджиков с орден “Стара планина” по случай 60-ия му рожден ден.

По време на правителството на Пламен Орешарски председателят на парламента Михаил Миков го кани да оглави Съвета по законодателството към Народното събрание.

На 24 май 2013 г. в интервю за bTV Герджиков споделя мнението си за главния прокурор и бивш негов ученик Сотир Цацаров: „Запомнил съм Сотир Цацаров като студент с това, че беше много упорит и целенасочен. След завършването на висшето му образование съм го виждал само веднъж, но вярвам, че е запазил тези си качества и ще стои твърдо на стола на главния прокурор“.

През юни 2016 г. той участва на среща, организирана от Николай Бареков, на дясната умерено евроскептична формация на Европейските консерватори, на която по информация в медиите се е обсъждал нов десен проект. На нея присъстваха също така и Стефан Софиянски и Весела Драганова.

barekov_sofianski_gerdjikovПрез юли 2016 г. неговото име бе издигнато от структури на БСП като потенциална обща номинация на столетницата и АБВ. На 10 август Герджиков помоли името му да не бъде обсъждано за президентска номинация.

Тогава карикатуристът Чавдар Николов изобрази събитието. Е, карикатурата е пророческа, но на табелката пред проф. Герджиков трябва да пише “Дондуков“ 2, а не “Дондуков“ 1.

received_1785059801709194-681x494Проф. Огнян Герджиков е роден на 19 март 1946 г. в София. Завършва “Право” в  Юридическия факултет на СУ “Св. Кл. Охридски” и е дългогодишен преподавател по гражданско и търговско право. Автор на няколко монографии в областта на търговското право.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.