SHARE

След скандалното държане  на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов, които отправиха заплахи към водещия на „Здравей, България“ Виктор Николаев и намекнаха, че бившата му ководеща напусна след политически натиск, от Асоциацията на европейските журналисти – България, организират протест на 11 октомври от 9 ч. пред сградата на Министерския съвет. 

Публикуваме призива на организацията!

По-добре празни столове, отколкото празни въпроси

Не приемаме ултиматуми! Не на войната срещу медиите!
Не ни е страх, че столовете ни ще останат празни и няма да се поддадем на натиска да задаваме празни, удобни въпроси.

В навечерието на българското председателство на ЕС медиите в страната получиха ултиматум. Той им бе изпратен от пресслужбата на Министерския съвет. Ултиматуми се връчват преди обявяване на война. В случая това се прави от най-високата инстанция, представляваща изпълнителната власт. Изпратеното по този начин не може да бъде приемано за лично мнение на Валери Симеонов, а е официална позиция на държавата, която открито застава срещу най-големите медии в страната. Подобен акт е без прецедент в българската история. В нито един период правителството не си е позволявало да дава ултиматуми на медиите в България.

Освен от изпълнителната война срещу медиите очевидно се води и от законодателната власт. Доказателство е фактът, че не бе снето доверието от депутата Антон Тодоров и той продължава да бъде част от най-голямата парламентарна група, тази на управляващата партия ГЕРБ.

Уважаеми колеги журналисти,
Уважаеми граждани,

Елате да покажем, че в България има медии и журналисти, които не приемат да бъдат мачкани. Елате да защитим правото да задаваме въпроси и да изискваме отговори от онези, чиито заплати плащаме!

Носете си столове, които да подредим пред сградата на Министерския съвет – за да покажем, че не ни е страх, че столовете ни ще останат празни, а политиците са онези, които трябва да се страхуват от нас.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.