SHARE

Каква беше реакцията след разкритията от „Досиетата от Панама“ ли?

В Исландия премиерът подаде оставка на втория ден. В Обединеното кралство вчера министър-председателят оповести личните си финанси за периода 2009-2015 г., днес ще отговаря на въпроси в парламента, а британските данъчни и анти-корупционни служби по-рано през седмицата заявиха, че ще проведат пълно разследване за укриване на данъци на всички замесени в скандала лица.

Исландският премиер беше уличен в притежаване на офшорно дружество с капитал от четири млн. долара (близо 7 млн. лева), а британскитя му колега, Дейвид Камерън, е имал офшорна сметка с жена си от 30 000 британски лири (малко над две месечни заплати на премиера), която е била закрита преди да встъпи в длъжност като министър-председател.

За разлика от тях, друго лице, чиито приходи „Досиетата от Панама“ уличиха, бе руският президент Владимир Путин. Според изтеклите документи семейни приятели на Путин са замесени в корупционна схема, чрез която се прикриват авоари на руския президент на стойност от два млрд. долара (3 430 000 000 лв., но няма да представим сумата в рубли, защото текстът ще стане прекалено дълъг).
Каква бе реакцията на Кремъл?

„Путин е мишена“, заяви говорителят на президента Дмитрий Песков, „бацилът на Путинофобията е заразил мнозина в западното общество“, допълни той в деня след разкритията, докато все още руските национални медии отказваха да отразят събитията.

По-късно през седмицата самият руски президент сподели размислите си. В станалите типични за него телевизионни формати с въпроси от публиката, Путин беше запитан от „млад човек който има публична популярност в Instagram“ (така беше представен) и „води информационен блог за Кремъл“ (така пък самият той се представи) как Путин ще коментира събитията, свързани с „Досиетата от Панама“.

Всичко започна от Югославия, когато за първи път западната преса нападна руския президент Елцин“, започна отговора си Путин. „После се прояви проблемът с Украйна – превратът и желанието на жителите на Крим да се присъединят към Русия, нашето отношение към събитията в Югоизточна Украйна и още много дреболии, като случаят с г-н Сноудън“, продължи да изброява случаите на критична реакция на пресата от Запада. „Те [Западът] са свикнали на монопол на международната арена… повече от всичко ги притеснява единството и сплотеността на руската нация“, продължи своя отговор за „Досиетата от Панама“ руският президент. „Опитват се да внушат някакво недоверие в [руското] общество – към органите на властта, на управлението, да настроят едните против другите. Това те го постигнаха с блясък по време на Първата световна война, когато доведоха страната до разпад.“

„Знаете ли какво е информационен продукт?“, продължи историческия обзор на антируска пропаганда Путин, достигнал вече актуалните събития. „Излезнаха тези офшорки и там го нямаше вашия покорен слуга [Путин], но те имаха задание и трябваше да работят. И какво направиха? Направиха информационен продукт[…] имало някакъв приятел на руския президент, той нещо направил и навярно това имало корупционен характер“ продължи разказа си в трето лице руския президент. „А, че зад това [„Досиетата от Панама“] да кажем стоят официални лица и официални органи на Съединените щати, това вече Wikileaks го доказаха“, завърши коментара си президентът.

За да отговори на въпроса – замесен ли е в корупционна схема за 2 млрд. долара – Путин реши да намеси САЩ и западната преса в конспиративна теория започваща от Първата световна война, преминаваща през разпада на Югославия и кризата в Украйна, за да разкрие световен заговор за настройването на руския народ против неговите управляващи.

Контрастът между отговорите на Кремъл и правителствата на Великобритания и Исландия не свършва до тук. И в трите държави за последната седмица имаше протести. Тези във Исландия свалиха премиер, а тези в Русия доведоха до ареста на няколко протестиращи. На 5-ти април тази година в близост до Кремъл няколко протестиращи са били задържани от руските власти, предава Ройтерс.

Ден по-късно се провежда традиционната демонстрация, в която активисти искат освобождаване на лицата, задържани от режима на Путин. Шестима протестиращи с „невидими плакати“ се събират около Червения площад и на въображаемите им плакати според техните думи е било изписано „Освободете шестомайските затворници“, предава Би Бr Си. На 6 май 201 2г. 650 демостранти са задържани и 28 получават осъдителни присъди след протест срещу властта. Причината да използват невидима агитация е, че в предишни демонстрации основна мишена са били лица с агитационни материали, но това не спира руските власти да ги задържат.

Няколко дни по-късно, на 9-ти април, пред „Даунинг стрийт“ 10, Лондон, се появяват стотици леви активисти, по информация на Би Би Си, които искат оставката на премиера. Техните агитационни материали съвсем не са „невидими“, някои са и откровено обидни, но учудващо задържани няма.

За тази „путинофобия“ и този „заговор на САЩ и западната преса“ очевидно министър-председателите на Британия и Исландия са пропуснали оперативката на световния заговор срещу Русия. Видно от последвалите събития, световните коснпиратори са подценили готовността на руския народ „да бъде сплотен“, но и са забравили, че когато гражданите в демократични държави започнат да протестират, техните ръководители биха могли да предприемат действия.

Руската пропаганда, обаче, не може да залъгва всички, за всичко и завинаги. Няма как руснакът да не си зададе въпроса защо след същите разкрития исландския премиер подаде оставка, но проблемът в Русия не е незнанието на руснака за корупцията, а вярата му, че държавата е по-голяма и по-силна от него. Затова исландецът не иска да търпи корупция и може да си свали своето правителство за един ден.

От другата страна е Путин, който е имунизиран от корупционни скандали по същия начин, по който българските политици са – никой не очаква от тях да са прозрачни, всеки знае, че „са замесени в нещо“ и може да стане „лошо“ и да има последствия ако се изкажеш.

Путинофобията не идва от Запада към Русия. Путинофобията е в сърцето на руснака и истинския русофил, за които страхът побеждава негодуванието.

Photo by: Alexei Nikolsky
A British government inquiry concluded Thursday that Russian President Vladimir Putin „probably“ ordered the poisoning of a rogue spy in the heart of London nearly a decade ago. (Associated Press)