SHARE

Санкт-Петербургските приятели на Путин и Банка Россия

Банка Россия е оглавявана от Юрий Ковалчук, наричан от САЩ „личният банкер“ на много от висшите държавници в Русия. Панамските документи разкриват, че Ковалчук и Банка Россия са прехвърлили поне 1 млрд. долара до специално създадена офшорка, наречена „Сандалууд Континентал“.

Този трансфер се извършва през серия от огромни необезпечени заеми от множество държавни банки, между които и държавната Руска търговска банка, намираща се в Кипър. Няма никакво обяснение за това защо банките се съгласяват да отдават толкова големи рискови заеми.

В момента, в който парите достигнат до офшорното дружество – Сандалууд Континентал – то се разпорежда с тях по най-различни начини, но крайният резултат винаги е един и същ – те достигат до хора, близки до Путин.

Понякога на негови приятели са давани големи заеми от дружеството с лихва от 1% и няма никакви данни заемателите да са си погасявали кредита. Друг интересен случай е закупуването на яхта за 6 милиона долара, която в последствие се озовава на кея на Санкт-Петербург.

През 2010 и 2011 г. Сандалууд отдава три заема на стойност от 11,3 милиона долара на компанията „Озон“, която пък е собственик на ски курорта „Игора“, намиращ се в близост до Санкт-Петербург. „Озон“ е собственост на същия Юрий Ковалчук, ръководител на Банка Россия, а Путин от своя страна е патрон на курорта и чест негов гостенин.

18 месеца след като паричния трансфер е завършен, президентът използва курорта „Игора“ за сватбата на дъщеря си Катерина. Младоженецът Кирил Шамалов е син на друг член санкт-петербургския приятелски кръг на Путин.

За да прикрият следите си от Банка Россия наемат таен посредник –швейцарска кантора в Цюрих. От своя страна швейцарските адвокати наемат панамските си колеги от Mossack Fonseca да изградят мрежа от компании-подставени лица (неактивни дружества, които служат за извършването на фиктивна дейност), които в голямата си част се намират на Британските Вирджински острови. Тяхна основна задача и целта им е била да одобряват фиктивни сделки.

В сърцето на тази операция е Юрий Ковалчук, на когото от 2014 г. насам са му наложени санкции във връзка с анексирането на Крим. Причината, според Белия дом, са „близките му връзки с едно високопоставено лице в държавата“ – евфемизъм за Путин.

Другите, основни лица са „приятелите от Санкт-Петербург“ на Путин. На първо място е Сергей Ролдугин – кръстник на една от дъщерите на Путин, музикант по професия. Имущественото му състояние е оценено на 100 млн. долара. Разбира се, в свободното си време, когато не се посвещава на творчество, е миноритарен собственик на Банка Россия (3,2%).

Друг приятел на Путин е наскоро убития основател на Russia Today и медиен министър на Путин – Михаил Лезин, замесен в няколко скандала с офшорни дружества преди неочаквано да се окаже починал.

Миналата седмица успешният музикант Ролдугин е попитан за връзките му с офшорните схеми на покойния му приятел Лезин и той казва: „Ако трябва да съм честен, не съм готов да коментирам в момента. Това са деликатни въпроси. Аз бях свързан с неговия бизнес преди време. Преди „перестройката“. Случи се… и после започна да се разраства и ето какви неща станаха.“

putin-spirala

 

 

tablica

Центърът за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) разкрива корупционната схема. Документите сочат, че семейството на Путин се е облагодетелствало от парите на негови приятели.

Става дума за сума около 2 милиарда долара, преточена през сенчести фирми и банки.

Документите са част от безпрецедентно изтичане на информация от информационната база на Mossack Fonseca, четвъртата най-голяма офшорна фирма в света.

Следите от офшорни сделки започват от Панама и преминават през Русия, Швейцария и Кипър. Следата води дори и до частен ски комплекс – „Озон“ – където дъщерята на Путин, Катерина, се жени през 2013 г. Замесени са още – Банка Россия, швейцарска кантора, Руската търговска банка в Кипър и Сандалудд Континентал.

В схемата се отличава и името на Сергей Ролдугин, най-добрият приятел на Путин. Родулгин е представил руския президент на неговата бъдеща съпруга – Людмила.

72 държавни глави са „обслужвани“ от кантората Mossack Fonseca.

11 милиона документа изтекоха от една от най тайните компании на света – панамската правна кантора Mossack Fonseca. Те показват, че кантората е помагала на клиентите си да перат пари и да избягват данъчните закони. От кантората твърдят, че работят безупречно от 40 години и никога не им е било повдигано обвинение. От друга страна документите показват връзка между 72 настоящи или бивши държавни глави

 

Британският Guardian показва нагледно в кратко видео как е станало възможно укриването на парите.

В момента темата е най-обсъжданата в микроблогинг платформата Twitter – вижте най-интересните туитове по темата #PanamaPapers:


Очаквайте още подробности!

сн. БУЛФОТО