SHARE

Днес, Н.Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ в България, изнесе първата си публична реч, откакто зае поста през февруари 2016г. Тя се проведе пред Атлантическия клуб. Ето петте основни неща в нея.

1. България е изправена пред три геополитически кризи

Първата е свързана с анексията на Крим, неспазването на споразумението от Минск и военната агресия в Украйна. Втората е конфликтът в Сирия и бежанската криза, която засегна Европа. Третата идва от опасността от разливане на конфликта и чуждестранните бойци. „Много европейски държави са изправени пред последствията на една или две от тези кризи, но България е изправена и пред трите“, каза посланикът. „Не е нужно България да се крие, не е нужно който и да е от нас да се крие. Ние трябва да се изправим пред тези предизвикателства!“, заяви още той.

2. Процесът на демократичните и икономически промени все още не е завършен

Американският посланик каза, че България е постигнала изумителен икономически, политически и социален прогрес по време на прехода. Впоследствие, когато заговори за върховенството на закона в страната той спомена, че „демократичните и икономически промени, които започнаха през 1989, но по никакъв начин не са приключили, са дългосрочната арка на българската история през 21в.“.

3. Интерконекторът с Гърция ще има сериозно стратегическо значение за България

Енергийните пазари се променят и това неминуемо засяга Източна Европа. Една от основните причини за това са доставките на газ от САЩ. „За да се възползват от тази промяна, някои държави обмислят строежа на терминали за доставка на втечнен природен газ“, каза посланик Рубин, давайки пример с Литва. Балтийската държава преговаря със САЩ и е възможно да бъде първата европейска държава, внасяща втечнен газ от Америка.

Миналата година бе обявено, че строителството на интерконектора трябва да започне през октомври тази година, а през 2018 г. той трябва да е вече работещ.

4. САЩ има желание да засили финансирането си по външните граници на НАТО

Посланикът отбеляза бързия напредък по отношение на уговореното между българското правителство и държавния секретар на САЩ Джон Кери, който миналата година беше на посещение в страната. „Постоянното ни военно присъствие в България, Полша, Румъния и балтийските държави изпраща сериозно послание“, отбеляза Рубин.

„Разширихме военното си сътрудничество в много аспекти, за да могат да се извършват съвместни военни учения“, посочи той и припомни, че САЩ и България имат четири общи бази, в които се провеждат учения и са разположени военни части.

Инициативата за гарантиране на сигурност в Европа през последните години е увеличила своята дейност повече от 400%. „САЩ предоставя 7 млн. долара за ново военно оборудване и образоване на военните кадри“, коментира посланикът.

„Като кратък отговор на някои наши критици искам да кажа, че ние сме тук като ваши приятели, дълбоко сме загрижени за вашата сигурност и просперитет и няма нито да си тръгнем, нито да се откажем от ангажимента си.“, заяви още Рубин.

5. Свободните пазари са не просто икономически въпрос, а и въпрос на сигурността

Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между Европейския съюз и САЩ е въпрос и на сигурността, не само на икономиката, отбеляза посланикът. Споразумението ще увеличи работните места и икономическия растеж от двете страни на океана. То също така и ще укрепи лидерството на САЩ и Европа по отношение на защитата на околната среда, работниците и потребителите, каза той.

Посланикът отбеляза и, че растежът на БВП на България е значително по-голям от средния за ЕС.

Посланикът на САЩ цитира Ботев на български език:

„Българският народ не е в гроба на своето минало, а в люлката на своето бъдеще“.

Материалът е подготвен от Йордан Цалов

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.