SHARE

Европейският съд за правата на човека осъди днес Русия за това, че нейните органи не са разследвали ефективно убийството на руската журналистка Анна Политковская. В отделно дело съдът в Страсбург осъди Москва за нарушение на човешките права на групата Pussy Riot.

Делото за Политковская е заведено от децата, майката и сестрата на убитата руска журналистка.

Политковская бе застреляна в апартамента си на 7 октомври 2006 г. след нейни разкрития за корупция по високите етажи на Русия, критики срещу Путин и разобличаване на нарушенията над човешки права в Чеченската република.

През 2014 г. двама души бяха осъдени на доживотен затвор, а други трима лишени от свобода за участие в убийството на журналистката. Поръчителят на престъплението остава неизвестен.

Политковская бе убита на рождения ден на Путин, което предизвика спекупации, че навярно деянието е било „подарък“ за руския президент.

„Разследването на подобно убийство не може да се смята  за адекватно, ако не са предприети никакви усилия за определяне на лицето, което е поръчало и платило това убийство“, се казва в решението на ЕСПЧ.

Съдът в Страсбург припомня руската версия, че убийството е поръчано от живеещия в Лондон олигарх Борис Березовски, но „така и не бяха предоставени никакви документални доказателства за това, не беше предоставена подробна информация за международното искане на помощ, които да са били изпратени във връзка с тази теория, не беше обяснено какви следствени действия са предприети, за да се хвърли светлина върху ролята на г-н Березовски в престъплението“.

Съдът препоръчва на Русия да проучи твърденията на жалбоподателите, че към убийството може да са причастни длъжностни лица от Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Родена в Ню Йорк през 1958 г., Политковская е дъщеря на съветски дипломат от Украйна. Тя прави подробни разследвания за войната и състоянието на човешките права в Чечня и Кавказкия регион през 90-те.

Тя е лауреат на множество руски и международни награди, включително Световната награда на Amnesty International за журналистика в сферата на човешките права през 2001, наградата PEN Freedom to Write през 2002 г. и наградата на името на Улоф Палме през 2004 г.

През 2007 г. Политковская става първият човек, получил посмъртно световната награда на UNESCO за  свобода на пресата „Гюлермо Кано“.

Ако Русия не обжалва решението на ЕСПЧ, то влиза в сила след 3 месеца и както роднините, така и редакцията на „Новая газета“, където работеше Политковская, заявяват, че ще искат то да бъде приложено докрай, т.е. да бъде посочен и съден поръчителят на убийството.

Другото дело, касаеше тримата членове на групата Pussy Riot, които през 2012 г. бяха задържани за анти-Путинов протест в църква. 

Съдът установи, че са нарушени правата на протестиращите и те е трябвало да преживеят унизително третиране, липса на справедлив процес и им е нарушена свободата на изразяване.

Също така задържането им за пет месеца преди делото е било несправедливо и основано на „стереотипни възгледи“ от страна на властите.

На трите също така им е нарушено правото на справедлив процес, защото им е била отказана комуникация с адвокатите им и затворническите им присъди са били „изключително жестоки“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.