SHARE

Интервюто на българския президент Росен Плевнелиев за Frankfurter Allgemeine Zeitung разбуни духовете в Русия. 

В интервюто си за немския вестник Плевнелиев заяви, че има много признаци за руско финансиране на антиевропейски партии и медии в България, както в други държави. Той също така подчерта, че  Кремъл се опитва “да отслаби Европа и да подклажда съмнения в ценностите на демокрацията и на правовата държава”, както и че руската подкрепа за антиевропейските сили не е „изолирано явление“, а „ясна тенденция в редица европейски страни“. Цялото интервю на български може да прочете тук.

Мненията на руската преса варират от назидателен тон и настояване, че сме длъжници на нашата освободителка Русия, до сравнения на Плевнелиев с Обама. Подобни сравнения дори идват от сенатори във Федералния съвет на Русия. 

“Русия не е длъжна да гледа равнодушно как намалява руското влияние в България”, възкликва Анна Николева в изданието “Столетие”. Авторката заявява, че в България имало много русофили, които с радост подкрепяли политиката на Москва. Тя дава и пример:

“Блестящата българска журналистка Велислава Дърева в своя памфлет с красноречиво заглавие “Delirium rusofobicus” е събрала и осмяла истеричните писъци на тема “руснаците идват и Путин е виновен за всичко”.

Затова авторката призовава сближаването двата народа “от рождение живели в братство” да не е само на основа на бизнес интереси, а да се превърне в “задача от държавно значение”.

Друг автор не е съгласен, че двата народа “от рождение са живели в братство”, а даже България му е длъжна.

“Въобще русофобията в България е немислима”, възкликва Аркадий Поляк пред Life.Ru и продължава с познатия исторически рефрен с наставнически привкус.

“Даже когато България застана на страната на Германия през Втората световна война, Русия ѝ прости, не разтрогна дипломатическите си отношения и през 1944 г. България отиде на страната на съюзниците.

Русия винаги и всячески е поддържала този понастоящем братски православен народ.”

Напомняме, че на Постдамската конференция през 1945 г. точно СССР предлага България да бъде обявена за страна, загубила Втората световна война, въпреки че българската армия е предприемала военни действия основно на страната на съюзниците.

“Връщайки се към този “свален” президент – той не трябва да прави лукави изявления, а да се покае пред своя народ, защото е изпълнил тази прекрасна слънчева земя с непрогледна тъма от проблеми и лишения”, завършва Поляк.

Обидите към Плевнелиев не свършват дотук. От Федеральное агентство новостей заявяват, че “Верният слуга на Брюксел Плевнелиев размени приятелството с Русия, за да защити интересите на ЕС”. От агенцията даже са привлекли външнополитическия анализатор Юрий Квашнин, който обяснява, че докато Плевнелиев и ГЕРБ са на власт, страната не може да последва стъпките на “Чехия, Унгария, а в последно време и Полша” – три от държавите, които целенасочено блокират всеки опит за единна европейска политика.

“Има социалисти, които призовават за приятелска към Русия позиция”, успокоява анализаторът Квашнин.

За друго издание – “Правда” – друг международен експерт, Олег Андреев, заявява, че “генерал Радев постепенно ще балансира и подобри отношенията с Москва. На първо място си мисля, че това ще е в търговията, на второ – икономиката, и на трето – културата и образованието”.

Плевнелиев на няколко пъти е сравняван и с Обама. От “Ридус” пишат, че “Българският Обама реши да изрита Русия за последно”.

“При българите има определени опасения по повод прекомерното от тяхна гледна точка участие на руски инвеститори в икономиката, но изявлението на Плевнелиев, разбира се, минава границите”, обяснява пред втора медия експертът Юрий Квашнин, който очевидно днес е обиколил руските медии.

От правителственото издание „Российская газета“ също виждат прилики между Обама и Плевнелиев. „Българският президент Росен Плевнелиев, чийто мандат изтича следващия месец, очевидно реши да затръшне вратата. По стара и все по-малко популярна в Стария свят традиция за всички европейски (и не само европейски) грехове той реши да обвини Русия. Той, разбира се, има пред очите си „отличен“ пример – напускащия Белия дом Барак Обама, който също сипе жупел и огън, за да развали максимално отношенията между Запада и Москва. Очевидно президентите на САЩ и България не разбират, че песента им вече е изпята, а новите лидери, без съмнение, ще имат свои хитове“, предава агенция “Фокус” думите на правителственото издание.

Интервюто на Плевнелиев предизвика и реакцията на зам.-председателя на комисията по международни дела на Федералния съвет (горната камара) на Русия Владимир Джабаров. Сенаторът сравни Плевнелиев с президента на САЩ Барак Обама. “Когато си тръгват, се опитват всичките си проблеми да ги пришият на Русия”, заявява Джабаров пред lenta.ru.

В повечето статии настоятелно се споменава, че Росен Плевнелиев ще предаде президентския пост на новоизбрания държавен глава Румен Радев. Самият Радев е дал интервю за Financial Times.

“Българският Радев иска да успокои страховете, че е твърде близък до Кремъл” е заглавието на британското издание. 

“България винаги ще работи единствено с партньорите си от ЕС и НАТО… Искам България да бъде пълноценнен член на НАТО с истински способностии, да бъде лоялен и предвидим партньор”, е заявил Радев пред FT.

“Също така г-н Радев настоява, че той “никога, абсолютно никога” не е бил в Москва”, предават от изданието. Но в интервюто си Радев също заявява, че “сътрудничеството между НАТО и Русия е необходимост” предвид общите заплахи от тероризъм и ислямски фундаментализъм.

“Но Г-н Радев също така иска да покаже своята вярност към НАТО. По-рано тази година, носейски своята униформа на генерал, той се появи по националната телевизия, за да критикува министъра на отбраната заради забавения избор за западни самолети, които да заменят остаряващите в страната изтребители МиГ-29, които по негови думи не са уместни предвид ролята на НАТО за охрана на въздушното пространство над Черноморския регион.”

“България ще остане проевропейска, но ние не сме доволни от Европа на две скорости”, допълва Радев, визирайки изключването на страната от шенгенското пространство на ЕС заради нейния провал в това да обуздае организираната престъпност и корупцията и реформира правосъдната система”,  пишат от FT.

Пред изданието Радев е обещал да излезе с решение за правосъдната рефорна в страната. “Ще изуча не просто румънския опит, но и този на други европейски страни… Ще създадем наистина добър модел.”

SHARE