SHARE

Руските жени, жертви на домашно насилие, са възпирани от подаване на оплакване в полицията, след като миналата година домашното насилие беше частично декриминализирано. За това предупреждават активисти след рязък спад в подаването на оплаквания, съобщава британският „Гардиън“. 

Държавната статистика, която излезе през юли, показва, че броят на случаите на домашен тормоз, за които е съобщено на полицията през 2017, е спаднал почти наполовина, след като физическият тормоз стана наказуем само с глоба, а не с престой в затвора.

Противоречивите поправки в руския закон декриминализираха някои форми на домашен тормоз през февруари 2017 г. Промените означават, че насилието срещу съпруг или съпруга, или деца, при което резултатът са синини или кървене, но не счупени кости, се наказва с 15 дни в затвора или глоба от 30 000 рубли (ок. 800 лв.), ако не се случват повече от веднъж годишно. По-рано подобни действия можеха да доведат до максимална присъда от 2 години.

Общо 36 037 случая на домашно насилие са отчетени през 2017 г. в сравнение с 65 543 през 2016, като 25 667 от случаите през 2017 включват насилие срещу жени в сравнение с 49 765 предходната година.

Марина Писклакова-Паркър, начело на НПО за оказване на подкрепа на жертвите на домашно насилие „Анна център“, заявява, че статистиката по-скоро показва, че жените са по-малко склонни да подават сигнали в полицията, отколкото че декриминализирането рязко е намалило случаите на домашно насилие.

Тя заявява, че националната гореща линия към „Анна“ центровете в Русия е регистрирала ръст в обажданията от около 20 000 през 2016 г. до почти 27 000 през 2017 г.

„Комбинацията от държавната статистика и статистиката на горещата линия сочи, че домашното насилие не е намаляло в Русия, а точно обратното“, казва тя. „Държавната статистика отразява само криминални случаи, в които държавата може да отговори съответно със съществуващата законова рамка… Поправката дава на насилниците лесно бягство и така декриминализацията доказано става изключително опасна за безопасността на хиляди руски жени, които страдат от домашно насилие, извършвано от мъже.“

„Решението изпраща послание, че държавата не счита домашния побой за криминално престъпление и нарушаване на човешките права на жената. Декриминализацията е сигнал, че домашният тормоз не е сериозен проблем и това неизбежно дава на извършителите по-голямо усещане за безнаказаност.“

Анна Ривина, която е основател на Nasiliu.net, казва, че: „Държавата обича числа. Когато говорят за декриминализация, сега те могат да използват тази статистика, за да кажат, че жените не се обръщат към властите за помощ и следователно нивата на домашно насилие са по-ниски. Но това въобще не е така. Вместо това статистиката пада, защото жените са още по-малко склонни да молят за помощ, отколкото преди.“

През декември миналата година стана ясно, че руските жени, които са жертви на домашно насилие, често са принуждавани да плащат глобите, които насилниците им получават от държавата.

Според  domesticviolence.ru повече от 16 милиона жени годишно са жертви на домашно насилие в Русия, но едва 10% от тях подават сигнал в полицията.

Снимка: Самотна жена протестира в Москва срещу декриминализирането на домашното насилие. Vladimir Gerdo/TASS 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.